Płynność Płynność Płynność Sport HD i na PS3
Witam
z góry przepraszam za troche przydługawy post, ale do rzeczy.....
Jak wiekszość z was czytam fora, chodzę po sklepach, zaklinam świnke skarbonke, generalnie tracąc mase czasu, a na ścianie ciągle nic nie wisi. Postanowilem, (ku uciesze osób mi bliskich, które mają juz dosyc moich porannych rytuałów zwiazanych z czytaniem o martwych pixelach nierówno podświetlonych matrycach, efektach potrojnej piłki Hum Barach itp itd.) że w ciagu 3 najbliższych dni kupie LCD i koniec
.
Tak więc chodzi o poradę ostateczną!!
.
warunki
pomieszczenie 16m2
nasłonecznienie 2 okna wschód i północ TV na ścianie zachodniej, ale rolety raczej załatwiają ten wątek.
TV ma wisiec na wysokości patrząc od dołu 130cm czyli srodek ok. 160cm
- tu od razu pytanie czy uchylny wieszak załatwi sprawę kątów jeśli np. stracę przytomność, a po jej odzyskaniu bede chcaił zagrać w pesa z podłogi??
Tv głównie do podłączenia PS3 gierki/ bluray i oglądania sportu Liga Angielska cyfra+ HD (tylko w weekendy) i prawdopodobnie polsat na EURO 2008. W mniejszym zakresie SD (cyfra+) chociaz chciałbym miec dobre skalowanie bo jednak wiekszość materiału to niestety nadal kanały SD. Na codzien pracuje na komputerze w tym pomieszczeniu i dobrze byłoby od czasu do czasu popracować na takim obszarze jaki oferują tv full HD. chociaz musze to zobaczyć żeby się przekonać, oczywiscie koniecznie pixel 1 do 1.
Głównym kryterium jest dla mnie PŁYNNOŚĆ jestem fanem Arsenalu i wiem, że kamerzyści często nie nadążają za piłką a co dopiero LCD. Jesli chodzi o granie to najwiecej czasu gram także w virtualne piłki nożne i wiem ze np. przy długich szybkich podaniach niektóre lcd smużą niemiłośiernie. Oczywiście w innych grach spodziewam się spadających szczęk wypadających oczu, i obrazu wylewającego się z ekranu najlepiej w formie żyletek.
Odległości
Na początku zaznacze, że teraz uzywam do wszystkiego 19 calowego LCD zdaża się że ogladam czasami filmy z napisami z odległosci 3.50m , ale prawdopodobnie w dzieciństwie ukąsił mnie sokół
, wiec wielkość ekranu raczej w trosce o innych domowników.
SD, HD, DVD, Divix, 3.50 - 3.80 m (do hd moge podjechac bliżej 2.5m)
Gierki - nie ma problemu zebym siadał 2m od tv ale spoko byłoby gdyby 4osoby bark w bark mogły zagrać w PESa np z kanapy po jej przesunieciu na jakies 2,50-3 m
Pc 1.20m
TV ogladane 24/7 ze wskazaniem na j wieczory i w noc. Niestety nie na wysokości oczu tylko u góry, ale wieszack mam nadzieje ze to załatwi.
Budżet
pierwotnie max 5000. ale cały czas torturuje świnke skarbonke wiec znajdzie się dodatkowa kasa z jakies 700 PLN chociaz oczywicie lepiej byłoby tego uniknąć. Mam na oku 2 modele, obydwa w cenie ok.4900 nie powiem jakie żeby niczego nie sugerować. Ale obawiam się ze jeden moze okazać się za mały. ( a podobno dobrze dopłacic 800PLN za 5 cali zeby nie załować) A drugi jest stosunkowo nowy i trudno o informacje i prezentacje na żywo.
Podsumowująć chcę ULTRA PŁYNNOŚĆ przy piłce nożnej i ŻYLETY w grach z PS3. Mile widziane dobre SD.
W ostateczności albo skuszę się na prezentację albo sam podjade do olsztyna pomęczyc sprzedawców i cos wybrać.
Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych.