Pierwszy oled w życiu i zobaczymy jak z trwałością ale nie przejmuję się i normalnie użytkuję jak zwykłego lcd
(jedynie nie zostawiam na pauzie filmów jak miałem w zwyczaju).
Będę się martwił jak gwarancja minie albo nie uznają wypaleń matrycy,
a na razie jestem mega zadowolony bo jakość obrazu super i dobra cena.
I tylko dla twojej wiadomości armani
Tak jestem niewolnikiem oleda [...]
Jeśli nie lubisz szarej czerni (co nie zawsze oznacza zły obraz) to wykreśl z listy samsungowy 75QN85C, o którym pisze @kiki, bardziej idź w kierunku ubiegłorocznego ustrojstwa z matrycą VA - 75QN91B.Hej,
miałbym prośbę o doradzenie w kwestii zakupu TV do nowego mieszkania.
Nadmieniając w 2006 r dzięki wsparciu tego forum zakupiłem u @kiki 'ego swój pierwszy tv 4K : TCL U58S7806S- notabene gra dalej ale czas na zmiany wraz ze zmianą mieszkania
Szukam TV 75" w budżecie ok 10000 zł raczej miniLED. Mam na oku TCL75C935, TCL75835 ( pytanie który bardziej warto kupić) , Samsung 75QN91B, ale też kusi Philips z ambilight
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Ok. 21m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost, rzadziej bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Od rana do południa
7. Jaki masz obecnie telewizor? TCL U58S7806S 58"
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? LAN/WiFi, Pliki na dysku USB, HDMI
10. Jakie urządzenia? nVidia ShieldTV
11. Ile godzin dziennie ma pracować? Uśredniając ok 3h/dobę
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? nie oglądam telewizji linearnej
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy 4K głównie czasami FHD- głównie streaming Netflix, Disney, Prime Video, youtube
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Niekoniecznie ale mogłoby być
15. Czy zamierzasz grać w gry? NIE
16. Preferencje co do marki? TCL(sentyment), Samsung, Philips(podoba mi się Ambilight),
17. Preferencje co do wielkości? 75 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nie lubię słabej czerni( gdy jest szara a nie czarna). Słabej jasności
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorami i nocami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 11000 zł max
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Średnio co 8 lat.Mam nadzieję że nowy posłuży wiele lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak
Mam 2 poprzednie kupione u @kiki obecnie już pisaliśmy na priv gotowec 75 cali, uruchomione zajechałem dzisiaj do sklepu z tv i powiem wam, że spotkałem sprzedawcę 29 lat w branży tv.Hej,
Umożliwia z opuszczeniem korzystania z zakupu TV do nowego mieszkania.
Nadmieniając w 2006 r. dzięki temu forum zakupiłem u @kiki 'ego swój pierwszy tv 4K : TCL U58S7806S- notabene gra dalej, ale czas na zmianę wraz ze zmianą mieszkań
Szukam TV 75" w pojemniku ok 10000 zł więc miniLED. Mam na oku TCL75C935, TCL75835 ( pytanie bardziej warto kupić) , Samsung 75QN91B, ale też kusi Philips z ambilight
1. Jak duże znaczenie ma być telewizor? OK. 21m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5-3 m
3. Ile osób zasiada przed zmywaczem? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy także bokiem do ekranu? Na wprost, udostępnij bokkiem
5. Telewizor ma możliwość uzyskania dostępu? Stać
6. Jak świeci słońce w pokoju? Od rana do południa
7. Jaki masz obecnie telewizor? TCL U58S7806S 58"
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? LAN/WiFi, Pliki na dysku USB, HDMI
10. Jakie urządzenie? nVidia ShieldTV
11. Ile godzin dziennie ma pracować? Uśredniając ok 3h/dobę
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądania tylko jeden program? nie oglądam telewizji linearnej
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? f ilmy 4K, czasami FHD - główne strumieniowanie Netflix, Disney, Prime Video, youtube
14. Czy chcesz surfować w internecie? Niekoniecznie ale postaw być
15. Czy grasz w grę? NIE
16. Preferencje co do marki? TCL(sentyment), Samsung, Philips(podoba mi się Ambilight),
17. Preferencje co do wielkości? 75 kal
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Nie lubię słabej czerni(gdy jest szara a nie czarna). Słabej selekcji
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? korzystanie z wieczorami i nocami
20. Czy istnieje możliwość korzystania z zakupu? 11000 zł maks
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? Średnio co 8 łac. Mam, że nowy, używając wielu łac
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak
A dlaczego nie 75C935?Masz Już mini Ledy które spełnią Twoje potrzeby :
- TCL 75C845
- Sony 75X95L - ale za dopłatą
W tej klasie masz też Philips 77Oled818
Do każdego masz dodatkowo pakiet gratisów o wartości 500 zł .
CzyMasz Już mini Ledy które spełnią Twoje potrzeby :
- Philips 75PML9008
Który będzie lepszy? Nie tylko obrazu ale też późniejszego serwisu i wsparcia?
- TCL 75C845
Philips jest na swoim systemie, co nie oznacza że będzie słabo chodził. Może się okazać, że system jest bardziej responsywny (tak jest np w przypadku My Home Screen Panasonica - mam porównanie do Google TV w Sony - autorskie systemy z reguły są lepsze do sterowania TV) i jedyne czego może mu brakować to dostęp do części aplikacji, chociaż te streamingowe (Netfilix, Amazon Prime Video, Disney+, Apple TV+) czy muzyczne (Spotify) powinny być. Jak Tobie czegoś brakuje, kupujesz przystawkę (Apple TV, Xiaomi Mi Box, Amazon Firm TV) i masz sprawę rozwiązaną.Czy
Który będzie lepszy? Nie tylko obrazu ale też późniejszego serwisu i wsparcia?
Obydwa oparte na Android TV czy na GoogleTV? ( dlaczego pytam bo Chromecast 4K oparty na Google TV nie daje możliwości podłączenia dużych dysków. Czy przy tych TV nie będzie problemu podłączenia dysku zew. 1TB?)
Powiódł go swoją a jaką miał? Twoją? Ty jaką wiedziesz ścieżką?Widocznie powiódł Cię swoją ścieżką.
Pokazał Ci co chciał żebyś zobaczył.
Oglądałeś porównania przy świetle czy przy świetle ?
Były skalibrowane, czy ustawienia sklepowe ?