Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

Piurko

New member
Dziękuję Panowie za szybki odzew.
Nakręciłem się na 75", ale jeszcze wczoraj wieczorem podjechałem do siostrzeńca , ma samsunga 75" i wyszło słabo...
Z moich 3m od tv ""gubię" się na ekranie, patrząc na dwie osoby po bokach , wzrokiem nie obejmę ich razem :( , czy to tylko taki pierwszy efekt ?
Muszę chyba do jakiegoś sklepu podjechać i jeszcze porównać , bo na teraz jestem za 65.
Co do marki , Sony wiem co to jest , TCL pojawiło się ze dwa dni temu...
Czy wszystkie trzy są równe sobie , czy jednak któryś się wychyla ?
Podświetlenie w Philips , fajna rzecz, ale mogę zrezygnować ...

kiki - coś więcej na temat oferty dla członków forum ?

luck76

Well-known member
Dziękuję Panowie za szybki odzew.
Nakręciłem się na 75", ale jeszcze wczoraj wieczorem podjechałem do siostrzeńca , ma samsunga 75" i wyszło słabo...
Z moich 3m od tv ""gubię" się na ekranie, patrząc na dwie osoby po bokach , wzrokiem nie obejmę ich razem :( , czy to tylko taki pierwszy efekt ?
Muszę chyba do jakiegoś sklepu podjechać i jeszcze porównać , bo na teraz jestem za 65.
Co do marki , Sony wiem co to jest , TCL pojawiło się ze dwa dni temu...
Czy wszystkie trzy są równe sobie , czy jednak któryś się wychyla ?
Podświetlenie w Philips , fajna rzecz, ale mogę zrezygnować ...

kiki - coś więcej na temat oferty dla członków forum ?
Napisze tak:
-Chińczyk, direct led 100hz
-Chińczyk, FALD led 100hz
-Chińczyk, direct led 100hz
-Japończyk, direct led 100hz
i z kolejnego posta:
  • Japończyk, FALD led 100hz,
  • Chińczyk, FALD miniled 100hz

emer

Member
Bez reklam
Najtańszym wartym uwagi (tańszy i lepszy od PUS8818 ) jest 65x85K. Jest ma lepszą równomierność podświetlania (to są Direct LED bez strefowego wygaszania) i procesowanie obrazu.
Panowie, to który 65 cali, Philips PUS8818 czy Sony 65X85K ?
Troszkę jestem ukierunkowany na Philipsa - rozumiem, że ma GoogleTV (czyli kompletnie niepotrzebny będzie ewentualny jakiś mibox, chromecast czy inny smart box), i gdzieś czytałem, że jakoś lepszy system tworzenia swojej listy kanałów (np z kablowego UPC)?
A co przemawiałoby jednak za 65X85K ?

g_felek

Member
Powiódł go swoją a jaką miał? Twoją? Ty jaką wiedziesz ścieżką?
Skąd wiesz, że pokazał to co chciał aby @g_felek zobaczył/
Co masz na myśli pytając "Oglądałeś porównania przy świetle czy przy świetle ?"
Kwestia kalibracji w sklepie? To prawda - najlepszym porównaniem jest to po kalibracji. Tym niemniej, telewizory wyjęte z pudełka powinny świecić jak najbliżej referencji.
Jeśli mnie zaprosisz do Twojego sklepu, chętnie Cię odwiedzę, żeby zobaczyć porównanie Side-by-side po kalibracji 75 calowych: C845 vs QN91B vs x90L w następujących materiałach: sygnał DVB-T: TVN HD, Polsat HD, TVP 2 HD; sygnał DVB-C i IPTV: Eurosport 1HD, AXN White SD, Canal+ Sport; streaming - SkyShowtime, BD - Bullet Train.
Jak pisałem z telefonu to chyba tłumaczenie strony coś mi robiło błędy.

Po mojej subiektywnej obserwacji uważam że mini-led ma wady w niskich cenach tzn. 4 cyfrowych, spędziłem w weekend czas w sony center i samsungu, spostrzeżenie jest takie że mini-led wymaga bardzo dobrego oprogramowania układowego i szybkiego ale i tak są problemy z wygaszaniem stref.
Pytanie do speców jak jest w momencie wykonania kalibracji bo podejrzewam że tamte nie były kalibrowane, ja na razie pozostanę na podświetlenia fald cenowo mi pasuje i poczekam aż stanieje technologia micro-led.

luck76

Well-known member
Jak pisałem z telefonu to chyba tłumaczenie strony coś mi robiło błędy.

Po mojej subiektywnej obserwacji uważam że mini-led ma wady w niskich cenach tzn. 4 cyfrowych, spędziłem w weekend czas w sony center i samsungu, spostrzeżenie jest takie że mini-led wymaga bardzo dobrego oprogramowania układowego i szybkiego ale i tak są problemy z wygaszaniem stref.
Pytanie do speców jak jest w momencie wykonania kalibracji bo podejrzewam że tamte nie były kalibrowane, ja na razie pozostanę na podświetlenia fald cenowo mi pasuje i poczekam aż stanieje technologia micro-led.
Nie ma sensu pchać się w „tanie” miniLED. Niezależnie jak mocno świecą. To tak jakby wymierać żarówkę led po jasności, nie bacząc na wskaźnik oddawania barw CRI, albo aparat tylko po wielkości i rozdzielczości matrycy nie patrząc na to jaki procesor obsługuje przetwarzanie i jak szybka pamięć to zapisuje.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Oczywiście, że tak, wydawać by się mogło, że to oczywista oczywistość, a jednak...
Często coś, co niemal referencyjnie wypada w testach, tudzież zdobywa "pierwsze miejsce" u testerów, może się okazać dla konkretnych warunków fatalnym wyborem.
Zakupy trzeba robić tylko i wyłącznie pod siebie i pod swoje warunki lokalowe, nie pod kolegów z forum, czy bezmyślnie pod recenzje i suche tabelki z wykresami.

Panowie, cud się dokonał.. żonka nie ma focha na zmianę telewizora hehe, lata urabiania i drogich prezentów zrobiły swoje, jeszcze tylko nagniotki z kolan pousuwam i będzie git. I teraz tak, umówiłem się z obsługą i zamówiłem do sklepu TCLa 98P745 (pytałem się o niego kilkanaście.. dziesiąt postów wyżej), celem obejrzenia i ewentualnego sprawdzenia czy spełni moje oczekiwania, chciałem jeszcze 85C845 ale na chwilę obecną nie ma, więc tutaj muszę trochę poczekać. Moje pytanie to w co się wyposażyć, chodzi mi o materiały video (obrazy testowe), żeby pooglądać chwilę, potestować, zastanowić się czy to mi podpasuje i czy nie właduję się na minę. Czy takie materiały mogę gdzieś pozyskać ? Dodam, że nie jestem purystą wizualnym i kropek kwantowych nie dostrzegam jednak chciałbym być zadowolony z zakupu.
Trochę się boję tych 98 cali hehe

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wow. to masz super żonę !

Ale modele 98" są trzy różne.
A ten 85C845 masz mini led.

Jaką masz odległość od ekranu ?
Jaki masz teraz telewizor ?

Nooo.. sam sobie znalazłem, a już nie będę zmieniał, przyzwyczaiłem się przez 35 lat hehe
98P745 są trzy różne ? Wiem, ze ten 845 to miniLed, dlatego też chcę go zobaczyć, No chyba, że ten kolos zrobi na mnie efekt łał i zachowam się jak małe dziecko, ze juuuż muszę go mieć.
Do ekranu mam jakieś 3,5 metra i w tej chwili to mocno kilkuletni letni, 58 calowy TCL.

Do góry