Telewizor
Cześć, mam problem z wyborem tv. Mogę prosić o fachową pomoc?
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Nie mam pojęcia. Stoi tylko łóżko + szafa, więc mały. Może mieć chyba niecałe 20m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok 2-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Raczej na wprost, bo będzie naprzeciw łóżka. Ewentualnie bokiem jak nie będę siedzieć na łóżku, ale wtedy planuję go po prostu przekręcać na szafce (obojętnie czy podstawa będzie ruchoma).
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna są od zachodu, pomieszczenie dosyć jasne, ale można je zasłonić roletami.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał?
- 4k, Smart TV, dobry obraz, (oglądam w dzień i w nocy), będę pewnie głównie na słuchawkach, więc dźwięk mniej istotny. Disney+, hbo, prime video i Netflix do oglądania.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Internet, ale sygnał mam słaby ze względu na sporą odległość od miast. 50-70 Mbps - więcej nie osiągnę raczej.
10. Jakie urządzenia? Stary Xbox, w przyszłości może ps 5, ale nie gram nałogowo. Do tej pory do gier wystarczał mi stary tani monitor i było ok.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Tak na 2-3 filmy tygodniowo. Czasem jakieś filmiki z yt przed snem. Ale bez szału z czasem pracy.
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy i seriale i różne bzdety na YT.
14. Czy zamierzasz surfować po internecie? Nie, od tego mam laptopa i telefon.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak. Ale nie dziennie. Raczej jak mam nowa grę to wtedy w nią gram po 5h dziennie przez jakieś 3 tyg, aż przejdę/znudzi się i odłączam Xbox i wracam do standardowych 2-3 filmów tygodniowo. Gry raczej tylko w okresie zimowym.
16. Preferencje co do marki? Chyba nie chciałabym chińskiego - dużo opinii o awariach i kiepskiej obsludze klienta. Aczkolwiek Hisense ma dobre opinie w Polsce, to sama nie wiem. Nie będę korzystała z Ambilight jeśli chodzi o Philips - nie przepadam za mrugajacymi szybko światłami. Nie planuje brać przedłużonej gwarancji, więc fajnie jakby z serwisem obsługi klienta chociaż minimalnie dało się dogadać w razie awarii (wiem, trochę złudne nadzieje).
17. Preferencje co do wielkości? Najbardziej chyba przyda mi się 50 cali, bo mam wadę wzroku i wtedy mogę dać większe napisy, nie zasłaniając nimi połowy ekranu. Aczkolwiek jak jest coś naprawdę godnego polecenia w 43 calach to też wezmę. Większy raczej będzie za duży do pokoju.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Wolne działanie - często oglądam filmy po kilka razy, a wtedy oglądam "na wyrywki" czyli czesto przewijam nudniejsze sceny. Słaby obraz - do tej pory filmy oglądałam na laptopie, więc pewnie każdy tv to będzie zmiana obrazu, ale chciałabym jednak lepszy obraz niż w laptopie. Po to kupuje tv. Zbytnie przejaskrawienie kolorow, zbytnia sztuczna plytnnosc nie jest mile widziana. Fajnie jakby czarny nie był szary. Nie mówię oczywiście o głębie czerni jak w Oled, ale żeby jednak było widać że czarne to czarne a nie ciemno szare, albo czarne z jakimiś kółkami w innych kolorach, bo nie daje rady odwzorować go. Nie spodziwam się efektu wow w cenie jaką chcę przeznaczyć. Byleby kolory były żywe, fajnie odwzorowane, bez sztuczności, aby można było w spokoju pooglądać tv, a nie zastanawiać się, dlaczego ten kolor jest zielony, jak oglądałam ten film w kinie i był żółty.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Brak reguły. Zależy jak czas pozwoli. Ale w nocy zawsze z lampką obok, bo koszmarnie bolą mnie oczy inaczej. Nawet w telefonie z najniższą jasnością i wyłączonym niebieskim światłem nie jestem w stanie w nocy bez lampki korzystać dłużej niż 30 minut.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Maks. 2700 zł. Chociaż nie ukrywam, że im mniej tym lepiej. Te 2700 to tylko dlatego, że zastanawiam się nad sharp eq6, ale właśnie cena i tak trochę mnie odrzuca, chociaż jeśli warto to jestem skłonna dać te 2700. Nie wiem czy jest sens kupować telewizor za taką cenę do tak znikomego użytkowania jak opisałam powyżej. Może są jakieś tv w lepszej cenie, które dadzą radę i wystarczą, a może jednak warto się szarpnąć na Sharpa , czy coś innego do 2700

.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu? To będzie pierwszy. Chciałabym go na minimum 3 lata.
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? Tak, ale na telefonie. Tv ma służyć do oglądania serwisów streamingowych, ew. Grania co jakiś czas. Możliwe że podłącze antenę w przyszłości do tv naziemnej.