Witam serdecznie,
2 dni temu umarł mój 5-letni LG (dźwięk jest, ale czarny ekran). Był to telewizor z najniższej półki, w momencie zakupu brakowało budżetu, chciałem go zmienić na jesień/zimę, ale sytuacja zmusza mnie by już teraz kupić nowy TV i przyda się Wasza pomoc.
Jedyny rozmiar jaki biorę pod uwagę to 65", początkowo celowałem w coś w okolicach 3-3,5k, ale w markecie Samsung QE65Q77AAT prezentował się średnio, LG 65NANO883PB prezentował dużo lepsze kolory, ale jak zobaczyłem w recenzjach jakie ma problemy z czernią i ogólnym obrazem w ciemnym pomieszczeniu to uznałem, że trzeba trochę nagiąć budżet.
Ambilight Philipsa skreślam od razu, bo nie mam warunków aby go wykorzystać, za TV jest zasłona i okno a nie ściana.
W sklepie zachwycił mnie LG OLED B1, ale odrzucam go, bo nieakceptowalne jest dla mnie zagrożenie wypalenia matrycy. Nawet gdy już postanowię za 3-4 lata kupić kolejny telewizor to chciałbym aby ten również pozostał funkcjonalny i skorzystać z niego w innym pokoju albo oddać komuś z rodziny.
Po wielu filmach i recenzjach najbliżej mi do SONY XR65X90J w cenie 4999zł
LG 65QNED913PA - 4499zł
LG 65NANO913PA - 3799zł
Sony KD-65X85J - 4199zł
Samsung QE65Q80AAT - 4085zł
Który z ww. modeli będzie najlepszym biorąc pod uwagę stosunek cena-jakość? A może coś jeszcze innego?
Sony pamiętam bywał w dużo lepszych cenach, ale w tej chwili nie mam w ogóle TV, więc nie bardzo mogę czekać na promocje.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~20 m^2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2m-3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-3 osób
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost i pod niewielkim kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? za telewizorem balkon - 3 duże okna, od wschodu, ale po południu i tak jasno
7. Jaki masz obecnie telewizor? LG 43LH500T (uszkodzony)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? tv kablowa z UPC, C+ box, Xbox One S
10. Jakie urządzenia?
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4-8h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? tak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? VOD (Netflix, HBO itp) + comedy central z UPC
14. Czy zamierzasz surfować po Internecie? raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, w tygodniu 1-2h, w weekendy 1-5h
16. Preferencje co do marki? brak
17. Preferencje co do wielkości? 65"
18. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? częściej wieczorami
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? max 5k
20. Jak często wymieniasz telewizory w domu? jak przestanie działać
21. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? box z C+ ma Android TV, więc nie jest to priorytet