2. Jak słońce świeci w pokoju? Okna są na wschód
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor? LG 47LB650V
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, sport.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Na ogół przy świetle w przedpokoju (nie pada bezpośrednio na TV, rozjaśnia trochę pokój)
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bez znaczenia
11. Preferowana wielkość telewizora? 46-50
12. Preferowana marka? brak preferencji
13. Czego nie lubisz w telewizorach? okropnie wolnego przełączania kanałów!
14. Jakie urządzenia będą podłączone? kabel UPC, sporadycznie PC przez HDMI
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 95% - TV , 5% - PC
17. Czy ważne jest wifi ? Tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? sporadycznie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Raczej tak
22. ma mieć 3D? TAK
23. ma mieć slot na karty SD? niekoniecznie
24. ma mieć tuner DVB-S? niekoniecznie, ale fajnie by było
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? USB: zewnętrzny dysk, CI+: TV w roli dekodera UPC, z możliwością nagrywania kanałów, EPG i time shiftem
26. Jaki masz sygnał: DVB-C
27. Ile programów HD? ~40
28. ma stać czy wisieć? Wisieć
29. Rozdzielczość: Full HD
30. Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: szybkość działania TV, EPG w przyzwoitym wydaniu
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 6 godz.
33. Sugerowana cena? do 3000 zł
Witam, pominąłem kwestie, które decydują o wielkości TV. Na to jestem zdecydowany - ~47 cali.
Zakupiłem ostatnio TV LG 47LB650V, którego zwracam z następujących powodów:
a) Okropnie wolne przełączanie kanałów (DVB-C, karta CI+ UPC). Kanał SD włącza się po ok 1 sekundzie (to jeszcze jest OK), kanał HD ponad 2 sekundy (już dużo gorzej), ale kanał HD kodowany, to blisko 4 sekundy, czasem dłużej..
b) Nieintuicyjne, bardzo wolno działające menu. Bardzo duże lagi od kliknięcia pilotem do reakcji menu.
c) EPG - wooolne, dostępne dopiero po właczeniu kanału (czyli czasem nawet 5 sekund musi minąć), żeby je zobaczyć, trzeba się naklikać pilotem (co też trwa długo), a żeby zobaczyć, co będzie następnego w TV, to już szkoda gadać..
d) Wada, którą mają wszyskie LEDy - ale ten miał ją baardzo dużą - duże rozjaśnienie w prawym górnym rogu, całkowicie niesymetryczne. Na żadnym TV w MM nie widziałem takiego mocnego rozjaśnienia.
Ogólnie, TV poza podstawowymi funkcjami, ma również zastąpić dekoder UPC, dając przy tym możliwość nagrywania przekazu na dysk (timeshift, ustawianie nagrywania o wybranym czasie). Co istotne - chciałbym, żeby kanały przełączały się szybko - przynajmniej tak szybko, jak 5-letni model Mediaboxa UPC, firmy Pace. Myślę, że można oczekiwać, aby wspólczesny TV był przynajmniej tak wydajny jak dekoder sprzed 5ciu lat?
Druga kwestia - EPG, które działa poprawnie (z tego co wyczytałem Samsungi miewają z tym problem), wczytuje się szybko, a na pojawienie się informacji o tym co jest teraz w TV, a co będzie za godzinę, nie trzeba oczekiwać 20 sekund. Jeśli będzie tak jak w Mediaboxie, będzie OK.
Szybkie "skakanie" po kanałach - to jest funkcja, której LG seria 650V zdecydowanie nie potrafi... Jak włączyłem ten telewizor, poczułem się jak wtedy kiedy w komputerze zostało mi 512 MB ramu. Wszystko trwało wooolno, na wszystko trzeba było czeeeekać i czeeeekać... Masakra.
Pozostałe kwestie, jak w początkowej ankiecie - zależy mi na pasywym 3D, Smarcie, Wifi i DLNA. Tuner satelitarny byłby na plus, ale to funkcja typu "może się kieedyś przyda", obecnie nie jest kluczowa.. Szybko działające dekodowanie z użyciem karty CI+ to też jedno z kluczowych wymagań. Chęć posiadania "jednego" pilota to był jeden (z wielu) argumentów za zakupem nowoczesnego telewizora.
Może wymagania co do prędkości zmiany kanałów i EPG są trochę "banalne", ale cóż.. TV ma służyć w 95% do oglądania przekazu, i te właśnie funkcje są obecnie najczęściej używanymi i najisotniejszymi.
Do LG zraziłem się okropnie, choć zastanawiałem się, czy czasem model z nowszej serii (47LB671V) nie będzie lepszy? Może jest choć trochę szybszy? Może kanały zmienają się płynniej? Ma wprawdzie ten sam OS, ale to nowsza seria, chyba zmienili w nim coś poza Hertzami?
Drugi mój typ, to Samsung UE48H6400, jakkolwiek na forum mediaswiat.pl wyczytalem, że ta seria H (podobnie jak kilka wczesniejszych) ma problemy z poprawnym EPG od UPC (jest tylko na 2 dni, są zdublowane wpisy na ekranie, etc. Nie wykluczyłem tego modelu, ale mam na uwadze fakt, że będzie mieć problemy - zobaczę, podejmę decyzję ostateczną).
Trzecia opcja Panasonic TX-L47DT60 (chyba jedyny 47'' który mieścił się w cenie do 3 tyś od Panasonica). Niemniej jego specyfikacja nie wspomina nic o TimeShifcie i nagrywaniu programów. Poza tym, chyba nawet na tym forum czytałem o konieczności jego kalibracji?...
Słyszałem, że są wersje Toshiby i Sharpow godne zainteresowania. Czy te firmy mają coś spełniającego moje oczekiwania? Czy może pominąłem jeszcze jakąś znaczącą firmę? Proszę o pomoc, którymi seriami telewizorów się zainteresować. A może Samsung lub Panasonic mają jeszcze coś, co umknęło mojej uwadze? Bo LG, jeśli zakupiony model był nieodpowiedni, to jedyną alternatywę ma w modelu LB671V, ale na wielkie cuda nie liczę...
Z góry dziękuję za pomoc i wsparcie!
Pozdrawiam
Grzegorz Wo.