Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

sk09372

Member
Od razu w microLED!
Żarcik - budżetu starczy na pilota.
Poważnie odpowiadając - z TV jest tak jak z samochodem. Liczy się przeznaczenie w konfrontacji z budżetem. Dla 65 cali, oglądanych zarówno po ciemku jak i w ciągu dnia, na wprost z odległości 3 metrów określiłeś budżet na przedział 5-6 TPLN. Tutaj nie znajdziesz na pewno OLED, ale nawet nie musisz go szukać zważywszy na warunki korzystania. Znajdziesz ciekawe LEDy, TV będzie oglądany na wprost więc matryce w technologii VA będą Ok. W tej grupie znajdziesz TV dysponujące wyskokontrastowymi matrycami, generującymi obraz SDR > 500 nitów, które do rze radzą sobie z kontrolą podświetlania HDR. Na pewno w komentarzach dostaniesz kilka ciekawych podpowiedzi. Na pewno pojawi się wśród nich TCL C835, który spełnia większość w/w warunków, z wyjątkiem jednego - piszesz, że ma być bezproblemowy, co go wyklucza - polecam lekturę dedykowanego wątku. Z nim jest jak z Dacią Duster. Niby silniki jak w Nissanie i Renault, ale wizyt w serwisie więcej, czasem autoryzowany serwis sobie nie radzi i musisz jechać do jakiejś dziupli pod Moskwą :) jeśli chcesz aby działało radio i plastiki nie trzeszczały to na pewno nie ten wybór :) Osobiscie polecam Sony X90K, są jeszcze Samsungi z serii Q80 i Panasonic LX940. Nie znam oferty LG w zakresie TV z matrycą VA - tutaj pytaj innych. Sam mam miniLED i uwierz, nie jest to musthave. Lepsza jest dobra kontrola podświetlania w tradycyjnym LED ale nade wszystko najwazniejsze jest procesowanie obrazu.
Przymierzam się do wymiany mojego samsunga 65 Q80T na coś w 75 calach i mam na oku QN85 lub Q80 tylko nie wiem czy opłaca się dokładać te 3K do tego minileda, wiem że masz sony ale myślisz że w przypadku samsunga też nie bedzie jakichś kolosalnych różnic? Chyba że zaczekać na jakieś nowości w 2023. Telewizor służył mi głównie do oglądania filmów i sport z satelity.

luck76

Well-known member
Przymierzam się do wymiany mojego samsunga 65 Q80T na coś w 75 calach i mam na oku QN85 lub Q80 tylko nie wiem czy opłaca się dokładać te 3K do tego minileda, wiem że masz sony ale myślisz że w przypadku samsunga też nie bedzie jakichś kolosalnych różnic? Chyba że zaczekać na jakieś nowości w 2023. Telewizor służył mi głównie do oglądania filmów i sport z satelity.
W życiu nie wymieniałbym 80T na 80B, Twój jest o niebo lepszy. Prawdę powiedziawszy to miniLED nie jest w tym wypadku kolosalnym przeskokiem, niezależnie od rodzaju matrycy. Te różnice w jasności dużo nowych wrażeń nie wniosą, a dalej jest to jasność zostawiająca w tyle każdy OLED, chyba ze chcesz porównywać 500 nitów ze 150 :) Ja tez nie przesiadałem się na miniLED tylko taki otrzymałem w drodze wymiany przez serwis.

sk09372

Member
W życiu nie wymieniałbym 80T na 80B, Twój jest o niebo lepszy. Prawdę powiedziawszy to miniLED nie jest w tym wypadku kolosalnym przeskokiem, niezależnie od rodzaju matrycy. Te różnice w jasności dużo nowych wrażeń nie wniosą, a dalej jest to jasność zostawiająca w tyle każdy OLED, chyba ze chcesz porównywać 500 nitów ze 150 :) Ja tez nie przesiadałem się na miniLED tylko taki otrzymałem w drodze wymiany przez serwis.
Teraz zgłupiałem, to co byś polecił w 75 calach do 8k żeby było widać jakąś różnice nie tylko w wielkości ekranu. Serwis dał Ci droższy TV ?:eek:

luck76

Well-known member
Teraz zgłupiałem, to co byś polecił w 75 calach do 8k żeby było widać jakąś różnice nie tylko w wielkości ekranu. Serwis dał Ci droższy TV ?:eek:
Za 8k nie dostaniesz niczego w 75” co byłoby widocznym krokiem do przodu. Wzrost kosztów produkcji i zmiany w zarządzaniu łańcuchami dostaw sprawiły, że ceny poszybowały w górę.

kubas95

New member
Cześć, potrzebuję pomocy w wyborze pierwszego tv do nowego mieszkania, do tej pory doświadczenie tylko z chińczykami pokroju Xiaomi P1 i słabymi braviami sprzed 6-7 lat.
Mam uczulenie na backlight bleeding, jeśli da się tego uniknąć to bardzo chętnie skorzystam :D

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 11m2 (salon jest otwarty ale fragment z narożnikiem i ścianą tv ma tyle)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.7m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? tak, mocne światło praktycznie cały dzień
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Płynność działania jest dla mnie ważniejsza niż ultra ostry obraz, lubię wyraziste kolory.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? Raczej obraz 4k z wbudowanych aplikacji Youtube/netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Soundbar samsung HW-S800B
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 4h
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65"? Nie jestem pewien jaki będzie odpowiedni
19. Preferencje co do marki ? Nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4.5k MAX

luck76

Well-known member
Cześć, potrzebuję pomocy w wyborze pierwszego tv do nowego mieszkania, do tej pory doświadczenie tylko z chińczykami pokroju Xiaomi P1 i słabymi braviami sprzed 6-7 lat.
Mam uczulenie na backlight bleeding, jeśli da się tego uniknąć to bardzo chętnie skorzystam :D

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 11m2 (salon jest otwarty ale fragment z narożnikiem i ścianą tv ma tyle)
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.7m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? tak, mocne światło praktycznie cały dzień
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał? Płynność działania jest dla mnie ważniejsza niż ultra ostry obraz, lubię wyraziste kolory.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? Raczej obraz 4k z wbudowanych aplikacji Youtube/netflix
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Soundbar samsung HW-S800B
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 4h
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65"? Nie jestem pewien jaki będzie odpowiedni
19. Preferencje co do marki ? Nie
20. Czy telewizor ma mieć 3D ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4.5k MAX
Samsung 65q77b, Sony 65x85k - obydwa na matrycy VA a nie IPS, 100/120hz, bdb odwzorowanie kolorów. Sony lepsze przetwarzanie obrazu, Samsung lepiej „gada” z grajbelką.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Siwy 77- jesteś już w zasięgu Oleda. I tak bym właśnie wybrał - LG 65C21 Oled Tv z Cashback.

sk09372

Member
Za 8k nie dostaniesz niczego w 75” co byłoby widocznym krokiem do przodu. Wzrost kosztów produkcji i zmiany w zarządzaniu łańcuchami dostaw sprawiły, że ceny poszybowały w górę.
A taki QE75QN91BAT ,wiem że to więcej niż 8 000zł ale pod koniec roku może trochę cena spadnie o ile się nie wyprzedadzą.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tak, cena na ten model obecnie póki jest promocja - to najlepszy wybór.
Dla członków forum masz dodatkowo z pakietem .

Do góry