Jakiego kupić LCD? Jeśli ktoś nie wybrał jeszcze marki

KTóRY BYś WYBRAł LCD ?

• Total voters
    0

Kuli99

New member
Wszystkie Chinczyki na bok, nie chce żonglować pen drive z aktualizacjami i denerwować się bez przerwy na sprzęt który powinien działać po wyciągnieciu z pudełka.
Zostaje przy Sony 75x90k.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jest ale 75x94K SOny z pakietem w podobnej cenie co X90K.
Ale wiesz oczywiście, że Sony też jest produkowany przez Foxcoon - z Tajwanu, w fabryce na Słowacji.
Sony nie ma własnych fabryk - oprócz Japonii.

Kuli99

New member
Jest ale 75x94K SOny z pakietem w podobnej cenie co X90K.
Ale wiesz oczywiście, że Sony też jest produkowany przez Foxcoon - z Tajwanu, w fabryce na Słowacji.
Sony nie ma własnych fabryk - oprócz Japonii.
Pisząc Chinczyk, miałem na myśli TCL'e - nie potrafie dorwać tych telewizorów w swojej okolicy, żeby móc na nie zerknąć i ocenić jak to świeci w porównaniu do np. tego Sonego.
W jakiej cenie masz tego x94K z pakietem i bez?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
TCL- są produkowane w Żyrardowie.
Tak Sony 75X94K - jest z pakietem za 8099 zł i z montażem .

luck76

Well-known member
TCL- są produkowane w Żyrardowie.
Tak Sony 75X94K - jest z pakietem za 8099 zł i z montażem .
Tak samo są produkowane - jak każdy inny produkt sprzedawany u nas - poza Azją. Kwestie fiskalne i łańcuchów dostaw - szczególnie tworzyw sztucznych.
Pisząc o Chińczykach mazdy wie o co chodzi - o myśl techniczną. Już kiedyś to pisałem - oni są mistrzami w kopiowaniu i zarabianiu na tym pieniędzy, od kaligrafii zaczynając.

Kuli99

New member
Dziś jeszcze jadę finalnie porównać Sony 75x90k i Samsunga 65S95B (uwzględniając minusy stojące za OLED'em, choć VOD i PS5 wieczorami, pozwolą mu rozwinąć skrzydła u mnie w salonie)
Oba modele można dostać w podobnej cenie i jedyny dylemat jest spowodowany przez różnice w wielkości, jakby to był dylemat miedzy jednym a drugim w tej samej przekątnej to OLED wygrywa zdecydowanie.
Może ktoś chce jeszcze czymś namieszać mi w głowie w przedziale cenowym do 8K ? :LOL:

conqest

Well-known member
Bez reklam
Już abstrahując nawet od tego czy oled czy lcd to moim zdaniem 65 cali dla odległości 3,5m to będzie za mało. Sam miałem 55 zrobiłem przeskok na 65 i na poczatku wydawalo się super ale bardzo szybko zrozumiałem że 75 by spokojnie przyjęło i że to był błąd, a ja mam ok 3m. Wydasz 8k i po miesiącu stwierdzisz że to jednak nie to i co wtedy...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Czyli jeśli Oled jednak - to LG 65C21 za 6499 zł - oszczędzisz dużo kasy - a uśmiech gwarantowany.
Z modeli 75" - jeśli odpuszczasz mini ledy TCLa - to Sony będzie ok.
Dziś przy globalizacji rynku - właściciel to głównie tylko kasa.
R&D TCL masz w Polsce .

Kuli99

New member
Już abstrahując nawet od tego czy oled czy lcd to moim zdaniem 65 cali dla odległości 3,5m to będzie za mało. Sam miałem 55 zrobiłem przeskok na 65 i na poczatku wydawalo się super ale bardzo szybko zrozumiałem że 75 by spokojnie przyjęło i że to był błąd, a ja mam ok 3m. Wydasz 8k i po miesiącu stwierdzisz że to jednak nie to i co wtedy...
Przed wejściem do sklepu odczytałem tego posta i dość mocno przyczynił się do finalnej decyzji.
Padło na x90k w 75", jutro ma u mnie być.
Dziękuję za pomoc 😉

luck76

Well-known member
Czyli jeśli Oled jednak - to LG 65C21 za 6499 zł - oszczędzisz dużo kasy - a uśmiech gwarantowany.
Z modeli 75" - jeśli odpuszczasz mini ledy TCLa - to Sony będzie ok.
Dziś przy globalizacji rynku - właściciel to głównie tylko kasa.
@kiki czytasz co pisze człek? Wybiera między samem a sony, Ty mu proponujesz półkę niżej pozycjonowanego LG i tv który jedyną rzeczą jaką może się pochwalić jest miniLED, nie zapominając o jego wadach? Fakt - uśmiech gwarantowany, aż brzuch od niego boli. Polecam Tobie dzisiejszą prezentację Sony. Pokazali o co chodzi i trudno się dziwić TCL, który jedynym czy może walczyć to cena. Pytanie tylko o świadomość szpiegowania użytkownika. Sam pracuję w dyzej międzynarodowej korpo. Jedyne telefony jakie możemy wykorzystywać to: Apple, Samsung, Sony i Vivo. Nie ma miejsca na podsłuchiwanie przez chiński i ruski wywiad.

siwyyy77

Member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 14m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? tak ale nie na ekran
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał ? barszo dobry obraz, dobry smart TV, bezproblemowy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? UPC
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? soundbar, NAS
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 4h
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień i wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65"
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5-6kpln wiadomo taniej lepiej

Szukać promocji na OLED czy iść w mini/micro Led?

luck76

Well-known member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 14m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? tak ale nie na ekran
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał ? barszo dobry obraz, dobry smart TV, bezproblemowy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? UPC
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? soundbar, NAS
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ok 4h
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? w dzień i wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 65"
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5-6kpln wiadomo taniej lepiej

Szukać promocji na OLED czy iść w mini/micro Led?
Od razu w microLED!
Żarcik - budżetu starczy na pilota.
Poważnie odpowiadając - z TV jest tak jak z samochodem. Liczy się przeznaczenie w konfrontacji z budżetem. Dla 65 cali, oglądanych zarówno po ciemku jak i w ciągu dnia, na wprost z odległości 3 metrów określiłeś budżet na przedział 5-6 TPLN. Tutaj nie znajdziesz na pewno OLED, ale nawet nie musisz go szukać zważywszy na warunki korzystania. Znajdziesz ciekawe LEDy, TV będzie oglądany na wprost więc matryce w technologii VA będą Ok. W tej grupie znajdziesz TV dysponujące wyskokontrastowymi matrycami, generującymi obraz SDR > 500 nitów, które do rze radzą sobie z kontrolą podświetlania HDR. Na pewno w komentarzach dostaniesz kilka ciekawych podpowiedzi. Na pewno pojawi się wśród nich TCL C835, który spełnia większość w/w warunków, z wyjątkiem jednego - piszesz, że ma być bezproblemowy, co go wyklucza - polecam lekturę dedykowanego wątku. Z nim jest jak z Dacią Duster. Niby silniki jak w Nissanie i Renault, ale wizyt w serwisie więcej, czasem autoryzowany serwis sobie nie radzi i musisz jechać do jakiejś dziupli pod Moskwą :) jeśli chcesz aby działało radio i plastiki nie trzeszczały to na pewno nie ten wybór :) Osobiscie polecam Sony X90K, są jeszcze Samsungi z serii Q80 i Panasonic LX940. Nie znam oferty LG w zakresie TV z matrycą VA - tutaj pytaj innych. Sam mam miniLED i uwierz, nie jest to musthave. Lepsza jest dobra kontrola podświetlania w tradycyjnym LED ale nade wszystko najwazniejsze jest procesowanie obrazu.

Catch_Mo

New member
To nie wiele dopłacisz do oleda LG 65 C21.
Masz go finalnie za 6499 zł a pakietem w promocji jeszcze.
A zakup jak poprzedni - n lata - więc warto dopłacić i mieć uśmiech gwarantowany każdego dnia.
@kiki ten telewizor jest rewelacyjny! Co prawda masę czasu zajmie mi opanowanie go (w szczegółach, bo dużo sam robi), ale obraz jest super, dźwięk spoko.
Przejście z dyzo mniejszego rozmiaru wymaga przestawienia się :).
Pozdro.

luck76

Well-known member
@kiki ten telewizor jest rewelacyjny! Co prawda masę czasu zajmie mi opanowanie go (w szczegółach, bo dużo sam robi), ale obraz jest super, dźwięk spoko.
Przejście z dyzo mniejszego rozmiaru wymaga przestawienia się :).
Pozdro.
Przechodziłeś z 55 na 65? to chyba na 75 nie mógłbyś się otrząsnąć przez miesiąc :) to teraz kalibracja i masz super tv :)

Do góry