Ja wybrałem LG 43 nano 793 ze względu na świetny smart.Mogą być 43 cale. Co polecacie w tym rozmiarze?
Kolory są ok po wyborze trybu Expert.
Matrycę mam chyba o dziwo VA, bo czerń dobra a kąty średnie.
Jedynie brak 100Hz.
Ja wybrałem LG 43 nano 793 ze względu na świetny smart.Mogą być 43 cale. Co polecacie w tym rozmiarze?
Czy Sony KDL-32WD755 to jedyny słuszny wybór ?![]()
Nie ma znaczenia czy będzie to xh9096, 9077 czy 9005. Dwie ostatnie cyfry stanowią o kolorze ramki. Xh95 to topowy model sony i adekwatnie droższy.
Nawet xh80 będzie bardzo ok bo znacznie lepiej radzi sobie za dnia że światłem slonecznym. Miałem 55xh80 teraz mam u siebie xh90 także jakieś tam podstawy do takich stwierdzeń mam![]()
Dzięki, kolor ramki nie ma znaczenia, tv pewnie będzie używany może z 2 -3 h dziennie wiec nie ma to znaczenia aż takiego. Z drugiej strony nie ma sensu wydawania kasy na wyższy model skoro będzie tylko zbierał kurz kiedy jestem w pracy![]()
cześć,
ostatnio kupiłem Samsung q80t 75 cali i Sony xh9077 65 cali. Oba zwróciłem do sklepu.
Dużo gram i ciągle oglądam sporty/mecze. Na q80t podczas meczu, czy ciemnych scen w grach nie widziałem nic więcej poza jasnymi i ciemnymi pasami na ekranie. W xh90 natomiast w jasnych scenach były widoczne ciemne plamy, które widać było dosłownie cały czas. Zwłaszcza jedna plama prawie na środku ekranu. Wiem, że to przez podświetlenia, więc albo mam bardzo wyczulone oczy, albo mam pecha co do paneli i dostaję takie egzemplarze...
W każdym razie moja siostra ma starszy model Sony xg85, który ma podświetlanie krawędziowe i jest czyściutki. Może nie ma takiego czarnego koloru, lub w filmie/grze słońce mi się mocno nie podświetli, pozostawiając inne elementy ekranu ciemniejsze, ale za to nic nie przeszkadza podczas grania/oglądania. Dlatego zastanawiam się nad telewizorami, które możliwe że takiego efektu brudnego ekranu mieć nie będą. Oledy do mnie nie przemawiają, chcę LCD.
Zastanawiam się nad q70t. A może kupić coś nanoled od LG? Jeśli nic nie znajdę to kupię ten starszy model Sony xg85.
Nie rozumiem jak nikt nie może mieć problemu z tym nierównym podświetleniem. Np. q80t oglądałem też w sklepach, byłem w Media Markt, Euro rtv agd i wszędzie widać te pasy na ekranie (tylko trzeba poczekać na odpowiednią scenę).
Zobacz zatem Panasonic hx940. Krawędziowe podświetlanie z aktywnymi strefami (przesłony), które dają efekt zbliżony do array ale bez takich cyrkow. Nie ma to nic wspólnego z nano od LG. Masz wątek że zdjęciami. Panasonic rewelacyjnie to ogarnął.
Wbrew pozorom kolor ramki ma znaczenie, bo wizualnie się to inaczej prezentuje. Po zgaszeniu światła znikają kontury i po prostu nie widać tv a sam obraz. A i jasna ramka jeszcze na wzor polerowanego Alu potrafi odbijać światło z tv. I z niby bezramkowego z założenia tv jest jednak z widoczna ramka. Mam teraz xh9005 z niby czarna ramka ale ma srebrna obwódkę cieniutką co mnie irytuje troszkę wieczorami, no ale to taki mój odchył![]()