=========================================
rafcio76r
Masz extra 48PUS7600 z ambilightem Androidem.
=========================================
Kiki, Przejrzałem już kilka modeli różnych producentów i tak:
1) Philips 48PUS7600 - TV super i praktycznie od ręki bym go wziął, tylko ten nieszczęsny input lag - w teście zmierzyłeś, że ma 83,1 ms. W innym teście na necie znalazłem znalazłem info o opóźnieniu 83ms w trybie gra, 103ms w trybie standardowym, co dla mnie jest nie do zaakceptowania, ponieważ jestem fanem strzelanek FPP, gdzie input lag musi być niski.
2) Sony KD-55X8505C - Niski input lag 35ms w trybie gra, 65ms w trybie standardowym. Obsługa 10-bitowego koloru, matryca 120Hz. Wadą mało stabilny system Android i na obecną chwilę brak funkcji nagrywania na USB, mimo takiego info w specyfikacji tego TV. Od pół roku Sony obiecuje poprawkę aktualizacji usuwającą problem braku możliwości nagrywania, ale ostatnio ponoć przesunęli termin do lutego 2016 r.....ręce opadają
3) Samsungi 48 cali: Samsung UE48JU7000 oraz UE48JU7500 na matrycach 120Hz. Input lag w modelu JU7000 bardzo niski 22ms w trybie gra, 54ms w trybie PC (z HDMI UHD Color). Miałeś na testach te Samsungi??? Może napisać o ich wadach???
4) Panasonic 55" LED TX-55CX700E - input lag 38,5ms w trybie gra, 50ms w trybie standardowym. W teście napisałeś jednak o skopanym wygaszaniu strefowym Panasa na 2015 r. Do tego obraz jest ponoć mniej płynny niż na ww. Samsungach, Sony oraz Philipsie.
Czytając różnie opinie mam wrażenie, że producenci zamiast poprawiać jakość TV, to z roku na rok obniżają ich jakość tnąc koszty. Dla mnie najważniejszy jest OBRAZ I NISKI INPUT LAG, a nie jakiś mało ważny - jak dla mnie - Smart, bo to można obejść - jeśli ktoś chce - dokupić dongla. A od przeglądania stron www mam lapka. Dźwięk TV można poprawić podłączając pod zestaw głośnikowy, ale jakości obrazu TV się nie poprawi, no może poza kalibracją, ale jak mówi powiedzenie "z pustego to i Salomon nie naleje" w sytuacji, gdy producent się dał plamę.
Reasumując, moje największe priorytety to:
1) dobra jakość obrazu, obraz płynny, naturalny, brak smużenia,
2) matryce 50/60 Hz odpadają (to badziewie mają wszystkie Samsungi z serii 6 i niższej) czy LG z serii 8 i niższej.
3) niski input lag - na poziomie do 40 ms. ze względu na grę w strzelanki FPP, ale pod PS4, bo granie na TV poprzez PC mnie nie interesuje.
4) stabilność działania TV - prawidłowa reakcja na komendy pilota, brak "zwiech" TV,
5) funkcja nagrywania programów na nośniki USB,
6) odtwarzanie filmów pod USB z obsługą napisów PL wewnętrznych i zewnętrznych.
Przedział cenowy do ok. 5 000 zł. Czy w przekątnej ok. 48/49 cali jest jakiś model spełniający ww. wymogi???
Zmierzyłem ostatnio max. odległość z jakiej będę oglądał TV - wynosi ona 260 cm (2,6 m). Wychodzi więc na to, że z tej odległości powinienem już iść w wybór 55 cali, żeby 4K miało sens

Ale w cenie ok. 5 000 zł i przekątnej 55", to już w ogóle nie będzie żadnego wyboru, no chyba, że na wiosnę 2016 ceny spadną przed wypuszczeniem przez producentów nowych modeli.
Biorąc pod uwagę odległość do TV 2,6 m zacząłem zastanawiać się też nad TV Full HD 55" do kwoty 5 000 zł. Ale czy jest jakiś model Full HD, który spełni podane przeze mnie wymogi??? Wiadomo, że w 2015 r. producenci poszli w 4K traktując Full HD po macoszemu. Reasumując, czy kupi się dobrej klasy Full HD, jeśli tak, to jaki model???
Pozdrawiam