Zbliżam się do zakupu telewizora. Jeden już mam - 37 calową plazmę Panasonica PV80P - i bardzo żałuję, że już takich nie sprzedają. Jest świetna! No, ale na pewno można coś kupić podobnego i być równie zadowolonym. Przyznam jednak, że od czasu zakupu "Panasa" nie śledziłem forum. Wróciłem do tego kilka dni temu. Z tego co obejrzałem... głowa boli, tyle tego. Dlatego proszę o pomoc fachowców/bardziej doświadczonych użytkowników.
1. Odległość od ekranu? od 2 do 3,5 metra;
2. Jak słońce świeci w pokoju? TV będzie stał tyłem do okna na dodatek nawet w momencie wpadania promieni słonecznych (w lato jakoś od 8 do 13) nie będą padały na róg z TV.
3. Jak duży jest pokój: 23 m2;
4. Ile osób ogląda: z reguły 2;
5. Preferowana technologia: LED, PLAZMA;
6. Jaki masz obecnie telewizor? tam gdzie będzie stał nowy jest aktualnie kineskopowy Sony, 26"
;
7. Jakie programy najczęściej oglądasz? to co w TV, TV codziennego użytku, jednym okiem programy informacyjne, a w "skupieniu" sport, filmy, będzie też grane na PlayStation3;
8. Oglądasz w dzień czy wieczorem: tu i tu, nie ma reguły;
9. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? raczej światło, delikatne;
10. Wolisz obraz ostry czy łagodny? bez znaczenia
11. Matryca błyszcząca czy matowa? błyszcząca
12. Preferowana wielkość telewizora? Im więcej tym lepiej, jednak przy zachowaniu jakości. Nie chciałbym jednak mniej niż 42"
13. Preferowana marka? Nie mam
14. Czego nie lubisz w telewizorach? Nienaturalnych kolorów, efektu rozmycia szybkich obrazach
15. Jakie urządzenia będą podłączone? laptop i PlayStation3;
16. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 90%; 10%
17. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? raczej na wprost
18. Czy ważne jest wifi ? Będzie to fajnie, nie będzie, też się nic nie stanie;
19. Czy będziesz korzystać z widgetów? póki co nie zagłębiałem się w ten temat;
20. Czy chcesz surfować w internecie z poziomu telewizora? Nie;
21. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Nie;
22. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Nie musi;
23. Ma mieć 3D? Nie
24. Ma mieć slot na karty SD? Nie koniecznie;
25. Ma mieć tuner DVB-S? Tak;
26. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - dekoder, PS3
27. Jaki masz sygnał? telewizja cyfrowa UPC;
28. Ile programów HD? kilkanaście
29. Ma stać czy wisieć? Stać;
30. Rozdzielczość: Najlepiej Full HD;
31. Dvb-t: Tak;
32. DVB-C: Tak;
33. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 5 h;
34. Budżet: 2500 zł;
35. Na czym najbardziej Ci zależy; To co kolega wyżej - dobra jakość obrazu (szczególnie HD), dobra płynność przy dynamicznych akcjach (transmisje sportowe, gry na konsoli, filmy na blu-rayu), naturalne kolory.