Jakie głosniki do Onkyo 505 lub 605 ??

revolta

New member
Witam kolegow.Mam zamiar kupic zestaw KD (budzet okolo 4000zł) Biore po uwage tylko 2 amplitunery Onkyo 505 lub 605. Dvd oczywiscie 405.Zestaw ma mi sluzyc w 80 % do kina.Pokoik 28m. Czy jest sens doplaca do 605,a kupic "gorsze" kolumny czy pozostac przy 505 a kupic troche lepsze glosniczki? Jakie jest wasze zdanie? Jakie kolumny proponujecie? Jamo s606 ma dobre opinie ,ale czy do kina?? Bardzo prosze o porade i oczywiscie info gdzie mozna kupic najkorzystniej.

ArtS007

New member
Bez reklam
Wszystko zależy od tego, co rozumiesz przez gorsze kolumny. Generalnie, Jamo 606 będą dobre dla obu amplitunerów, więc jeśli stać Cię na nie i na 605, to taki zestaw będzie lepszy.

ArtS :)

Arek

Member
ArtS007 napisał:
Są to chwalone kolumny i na tyle dobre, że wykorzystają zalety 605.

a da się odczuć różnicę w KD (zwykłe DVD) pomiędzy onkyo 505 a 605 ? Tak samo w stereo ? Z zestawem jamo 606 oczywiście....

sam się zastanawiam który ampli wybrać, tym bardziej że nie potrzebuję dekoderów HD... tak mi się wydaje na razie :D :twisted:

xclone

Klub HDTV.com.pl
VIP
odpowiedź pewnie będzie pokrętna, ale mam nadzieję, że trochę pomoże.. ;)

różnice między amplitunerami w zestawieniu z budżetowymi (bo tak trzeba nazywać ten komplet Jamo) głośnikami są właściwie niezauważalne.. albo inaczej: nie mając 2 zestawów obok siebie, słuchający nie zauważy różnicy odczuć muzycznych..

kiedyś nauczyłem się jednego - kupować ampli maksymalnie wpasowany w budżet.. jest to sprzęt, który najszybciej traci na wartości i wymiany "co roku" będą bardzo mocno drażniły tzw. WAF.. dlatego lepiej (IMO) kupić sprzęt droższy, posiadający wszystko "co potrzeba", nawet jeśli nie trzeba tego dzisiaj :) kolumny z kolei są asortymentem, który właściwie niewiele traci na wartości - dlatego ja spokojnie zmieniam kolumny bez ruszania amplitunera (przy ostatnim ampli zmieniałem 2 razy)..

podsumowując: na twoim miejscu kupiłbym 605 i do tego jakieś tanie głośniki (ale firmowe).. za rok - jak się dozbierasz - pchniesz głośniki, kupisz lepsze i będzie cacy.. :)
oczywiście, możesz też zrobić dokładnie odwrotnie - wewalić w głośniki, a później dołożyć do ampli - będziesz miał pewność, że jesteś "on top" ze sprzętem.. na pewno za rok dekodery dźwięku HD i gniazda HDMI będą standardem w każdym amplitunerze, tak jak dzisiaj jest DD i DTS..

ArtS007

New member
Bez reklam
Różnica w brzmieniu pomiędzy tymi modelami powinna być zauważalna, dlatego warto się szarpnąć na 605.

Arek

Member
ArtS007 napisał:
Różnica w brzmieniu pomiędzy tymi modelami powinna być zauważalna, dlatego warto się szarpnąć na 605.

No własnie z chęcią bym chciał odsłuchać te dwa amplitunery z jednym zestawem kolumn. Jestem ciekaw czy rozpoznałbym różnice (stereo + zwykłe DVD w 5.1) w brzmieniu. Na razie nie interesuję mnie dekodery HD więc, szukam innych argumentów za 605 ;)

wie ktoś gdzie w Trójmieście lub miastach ościennych można odsłuchać 2 amplitunery na jednym zestawie kolum ?

redlum

New member
Bez reklam
605 konwertuje kazdy sygnal video do HDMI (wiec mniej kabelkow) - zas 505 tylko przepuszcza sygnal

zagadaj do blackninja - mysle ze z onkyo 605/405 + jamo 606 5.0 powinienes zmiescic sie w budzecie

Arek

Member
Co najmniej kilka osób z tego forum ma ten zestaw, musisz poszukać postów. Generalnie użytkownicy tego połączenia są bardzo zadowoleni (chyba trudno o alternatywę w tej cenie)

Do góry