Jakie głośniki do amplitunera SONY

Witam. Posiadam amplituner SONY STR DH520. Zakupiony był w zestawie z głośnikami 5.1 Amtech SS-AT 5000. Chciabym wymienić te głośniki na jakieś inne. W przyszłości zmienię ampli na prawdopodobnie na coś Marantza albo Denona, ale to jeszcze długa droga. Teraz zacząłbym od głośników. Ampli póki co zostawię, bo posiada wszystkie funkcje, których obecnie potrzebuję. Chciałbym głośniki, które zagrają w kinie i w miarę dobrze w stereo. Które w przyszłości zgrają się z Marantzem lub Denonem.

Co do ceny to jeszcze nie wiem ile będę mógł na to przeznaczyć. Po prostu podawajcie swoje typy, a ja się zastanowię :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No to podajemy, a Ty sie zastanawiaj, moje typy:
Kef Reference 205/2, Kef Reference 204/2, Kef Reference 201/2

W takiej cenie to wolałbym chyba coś jednak od Martin Logan :)
Więc może inaczej. Ustalmy narazie granicę do 3500zł, choć nie ukrywam, że im taniej tym lepiej dla mnie, bo może się okazać, że jak już zmienię Ampli, to te głośniki znowu będzie trzeba zmieniać (ogólnie Ampli jaki chciałbym kupić to coś z xt32, ale to jeszcze odległa przyszłość):

Nie wiem może:

JBL Studio 180/190
Roth Oli 20/40
Indiana Line Nota 555
Klipsch Synergy F1
Może coś z Taga np. F100 Platinum, F60, F80, TAV-606, TAV-806 albo coś z Koda ??

Wogule zauważę jakąś różnicę w porównaniu z tymi Amtechami na tym Amplitunerze, który obecnie posiadam, a więc SONY STR DH520, gdy wymienię głośniki ??
Może dobrać pierw cos adekwatnego do tego SONY, a przy zmianie amplitunera zmienić całość ??

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Napisz jeszcze jaki metraż. Do 3,5k polecam zestaw Melodika BL40+BLC20+BL20 lub Monitor Audio MR6+MR1+MRC. Nie znam Twojego amplitunera, więc ciężko mi powiedzieć czy dobrze razem zagrają.

Metraż to około 25-30m2. Tak się zatanawiam nad jakimiś firmy Taga. Czy rzeczywiście są takie dobre jak ludzie piszą? Wyglądowo mi się podobają. Cena też nie za duża.
Może się okazać, że to Amtech w innym opakowaniu :) Niestety w Radomiu nie mam możliwości odsłuchu kolumn. Takie miasto-dziura :)
Dźwięk jaki mi odpowiada, to taki porównując do wież malutkich, złotych segmentowych Technicsów lat 90. Chodzi mi o miękki, ciepły, dynamiczny bas miły dla ucha. Żeby głośnik podkreślał każdy szczegół w muzyce i każde uderzenie basu. Bas taki przyjemny, rozciągliwy w najniższych partiach.
Tylko że mój SONY może tego nie dokonać, ale to już inna sprawa :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak się kupi raz porządne kolumny, to nawet przy wymianie elektroniki nie ma parcia aby je zmieniać. Podobnie jak dobry subwoofer.

No więc chce kupić raz, a dobrze i niekoniecznie drogo :)
Więc co odrzucić z w.w, a czemu przyjrzeć się dokładniej ??

Zróbmy to może w przedziałach cenowych:

Do 1500zł (Bo do 1000 to chyba nic nie ma)
Do 2000 zł
Do 2500 zł
Do 3000 zł
Do 3500zł zł

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja bym nie skupiał się na kolumnach do 2k-2,5k, bo jeżeli jest kasa to lepiej kupić komplet za 3,5k. Nawet mawia się, że zawsze kupuje się najdroższe kolumny na jakie Nas stać, bo mają największy wpływ na brzmienie. Zobacz Melodika BL 40, KEF C7, Dali Zensor 7, Monitor Audio MR 6. Monitor Audio BX 6, JBL Studio 280, Paradigm Monitor 9 v.7, Klipsch F20/30, Klipsch RF 62, Taga Platinum F100/120. Oczywiście są tutaj i droższe i tańsze zestawy, bo jak pewnie wiesz można spory upust wytargować negocjując ze sklepami czy salonami. Ale osobiście polecam Naszego kolegę Blackninja, bo ma pewny towar i najtaniej, a po co przeplacać. Z dynamicznych kolumn z dobrym basem zobacz Klipsch, Paradigm, Melodika, JBL. Dali czy MA to już bardziej ułożone kolumny, ale również super grają. Zależy czego się po prostu słucha. W kinie bas z kolumn i tak ma mniejsze znaczenie, bo kolumny odcinamy a basem zajmuje się subwoofer. Co innego stereo, tutaj już musimy dobrać coś pod swoje ucho.

Dali Zensor 7 ciekawie wyglądają. Ale przed takim zakupem to trzeba sobie będzie posłuchać. Szukałem w internecie i okazało się, że jest w Radomiu taki sklep: aaaudio "ministerstwo dźwięku". Może tam coś będą mieli żeby sobie porównać i odsłuchać.

Jeszcze jedno pytanie mam do was panowie.
Mój znajomy planuje zakup pierwszego kina i jakie głośniki polecicie mu do ok. 2000 zł.
Tak patrząc to mi w oczy rzucają się:

JBL Loft
Jamo S606 HCS3

Co o tym myślicie ?? Jak to zagra w porównaniu z moimi Amtechami SS-AT 5000 , które mogę mu odsprzedać "za grosze". Pokój około 25m2, może ciut mniej.

Ale mówisz o głośnikach dla mnie, czy zamiast tych jamo s606 bądź JBL Loft 50 do 2000zł dla znajomego. Bo zestaw 5.0 studio 280 to ponad 5000 zł :)

Z tym że jeszcze nie wiem czy będą mi napewno odpowiadały, ale cenę możesz podać na priv.

Wybiorę się z kolegą na odsłuchy i poszukam "swojego" brzmienia :)
Zamierzam też posłuchać jeszcze tej Indiany Nota 555 i Melodiki BL40. Kto wie może akurat przypasują :) Nie szukam w domu hałasu (mieszkam w bloku na parterze w starym budownictwie i ściany niosą). Jakoś tak wyrosłem z tego, odkąd trafiłem na sąsiada melomana, gdy mieszkałem w starym mieszkaniu, też w bloku, który lubował się w muzyce klasycznej - skrzypce, fortepiany. Takiej muzyki słuchał na okrągło. Gdy ja słuchałem swojej, to nie wiem czy to mój sprzęt źle zestrojony, a może repertuar, powodowały, że dzwonił na policję. Słuch miał dobry, bo nawet jak słuchałem na niskim poziomie głośności to wychwytywał :)
Chcę pójść w jakość, ale jakimś melomanem, z nie wiadomo jakim słuchem też nie jestem.
Zresztą w obecnym zestawieniu Sony STR DH520 + Amtech SS-AT 5000 Platinum + Subwoofer VK 7830, nie przekraczam poziomu Volume na 35-40 (skalę mam bodajże do 75) przy słuchaniu muzyki. Mam już wtedy pokaźne natężenie dźwięku w mieszkaniu. Z tym, że zależnie od utworów muszę się bawić Treblami w Amplitunerze, aby usłyszeć więcej szczegółów, bo jak pisałem, kolumny są jakby przytłumione (albo amplituner, nie wiem). Słucham przeważnie Flaców. Średnio muszę podbić do +8dB i jest w miarę ok. Bass na 0 bo jak zwiększam to wszystko kumuluje mi się w kuchni (słychać tylko łup, łup i ciężko zrozumieć co oni śpiewają, gdy tam przebywam :)), mimo, że w pokoju jest ok.
Głośniki napewno są bardziej dynamiczniejsze od Sony SS-MF450H + SS-SR250 + SS-CN250, które miałem wcześniej. Są bardziej szczegółowe, bo w tamtych to już wogule trumna była :)
A co do kina to te co mam są w miarę, ale też Treble muszą być na +8dB aby były szczegóły, i Bass trzeba podbić na +5dB żeby wybuchy były odczuwalne.

Bardzo by mi odpowiadały głośniki, w których bas by się ciągnął jak organach w Kościele. Właśnie o taki rozciągły, ale nie narzucający się dół mi chodzi. Są takie :) ??

Z racji tego, że przemyślałem sobie to i owo, jestem póki co młodym chłopakiem, z niezbyt zasobnym portfelem, i całe życie przede mną (mam nadzieję :)), a więc będzie jeszcze czas na zgromadzenie środków, osłuchanie i skompletowanie sprzętu, skupiłbym się w tej chwili na tańszych głośnikach.
Wiem, że zawracam wam "gitarę" ale cóż poradzić :)

Moje pytanie brzmi: jakie głośniki z tych tańszych do Amplitunera SONY STR-DH520 do ok. 25m2 ?? Wybór między Jamo s608 (s606) + sub 210, JBL LOFT 50 + sub150. Będzie to lepiej grało od tego co mam teraz (Amtech SS-AT5000 + sub VK7830) czy szkoda wydawać pieniądze ?? Czy suby Jamo 210 i JBL 150 będą wystarczające ?? W sumie w kinie zadowalał mnie już zestaw głośników Logitech Z-5500 :)

Zgrają się z tym moim amplitunerem SONY ?? Jaki subwoofer do nich dobrać ?? Starczy ten jbl 150 ??
I ostatnie pytanie jaka u Ciebie jest cena za zestaw 5.1 ??

Do góry