Jaki TV do garażu 24m2

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
No zdjęcia mają to do siebie, że TV, czy miejsce na niego wygląda na mniejsze niż jest to w rzeczywistości.
Powodzenia z realizacją Twojej sali kinowej. Super sprawa.

wojoo

Member
No zdjęcia mają to do siebie, że TV, czy miejsce na niego wygląda na mniejsze niż jest to w rzeczywistości.
Powodzenia z realizacją Twojej sali kinowej. Super sprawa.
Dzięki,
jak myślisz będzie już jakość obrazu spadała patrząc w prawy lub lewy górny róg, w zależności po której stronie siedzimy?
Mam kanapy po obu stronach wzdłuż pomieszczenia

garage.jpg

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Kurcze, no nie wiem czy będzie spadała jakość...
A mam pytanie, czemu kanapy wzdłuż pomieszczenia?

WłaścicielSiebie

Active member
Nie wiesz co kolega ma zaplanowane pod telewizorem. Jeżeli nic to zgadzam się, a jeżeli będzie tam jakaś półka i ew. jakiś sprzęt na niej to trzeba to zaplanować tak żeby nie zasłoniło fragmentu telewizora.
Znając życie będzie szafka, która może być niższa, albo szafka nad którą będzie zbyt duża pusta przestrzeń :)

wojoo

Member
Na pewno będzie soundbar, szafki raczej nie planuje chyba że trafie na jakąś bardzo płytką.
Nie mogę za bardzo zabierać przestrzeni, tam jest parkiet na disco ;)

wojoo

Member
Dzisiaj zrobiłem 2gie podejście do C855, podjechałem do innego ME gdzie mieli wersję 85" i kaplica... obraz fatalny na filmie demo od TCL... cała masa artefaktów i szumów szczególnie w miejscach gdzie były widoczne twarze ludzi. Ogólnie strasznie to wyglądało i to samo było w poprzednim sklepie.
Nie dałem za wygraną i poprosiłem sprzedawcę o pilota, odpaliłem sobie swoje filmy na YT i kolejne rozczarowanie.
Wszedłem w ustawienia i pobawiłem się trochę suwakami, jasność zmniejszyłem ze 100 na 70 bo nie dało się oglądać niektórych nagrań (wyglądały jak poprzepalane kolory) inne opcje też pozmieniałem ale dużo to nie dało (chyba faktycznie kalibracja w tym modelu to must have).
Obok z lewej stał tv OLED od Sonego, chyba nie musze oceniać bo nie ma porównania. Po prawej stał jakiś Hisense 75" który miał obraz jak żyleta (model z jakimiś dziwnymi bocznymi głośnikami) który był sporo tańszy a dalej stał Oled od LG 77" (też obraz żyleta)
Kurcze sam już nie wiem co o tym myśleć... widocznie TCL nie jest dla mnie? albo mam problem ze wzrokiem.
Ale żeby nie było samych negatywów to musze przyznać, że czerń wygląda bardzo dobrze na tym C855

phoenix_me

Active member
Ciekawe czy po kalibracji zmieniłbyś zdanie - podobno w tym modelu bez kalibracji to nie ma sensu kupować.

I tutaj także widzę problem. Skoro inni producenci potrafią tak ustawić swoje TV w trybie fabrycznym, że po wyjęciu z pudełka są mniej więcej ok, a TCL tego nie potrafi to oznacza, że mają albo olbrzymi problem z softem albo z powtarzalnością parametrów technicznych na linii produkcyjnej. I tak źle i tak niedobrze.

Na jakich ustawieniach był TCL ?

Pilotowych. Pilot do ręki i próba ustawień na 'oko'.

wojoo

Member
Cóż, miałem nie przekraczać pewnego budżetu ale niestety wychodzi jak zwykle, że chcąc mieć coś w miarę sensownego to trzeba odpowiednio zapłacić...
Bardzo chciałem dać szanse TCL ale w moim przypadku odpuszczam, dodatkowo mając na uwadze, że kupujemy trochę "wybrakowany" sprzęt który od razu po wyciągnięciu z pudełka trzeba poprawiać jakoś do mnie nie przemawia.
To tak jakbyśmy kupili auto z 2 litrową benzyną 110 konną i na dzień dobry musieli oddać do tunera na wgranie nowego softu bo jeździć się nim nie da.

Skoro matryca (mam na myśli odbicia) w TCL jest błyszcząca tak samo jak w Oledach to chyba jednak się tym bardziej zdecyduje na OLED
@kiki
Ile by kosztowały u Ciebie LG 83C4 oraz Samsung S90D/S94D 83"?

Który model byście osobiście wybrali? ceny są bardzo zbliżone

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oled to zawsze Oled.
Obydwa są świetne.
Ceny masz specjalne z pełnym pakietem dla członków forum, z kalibracja montażem I dostawą.
Do tych warunków wybrałbym Samsunga.
Obydwa są dostępne od ręki.
Kiedy planujesz zakup ?
I jaka to miejscowość ?

wojoo

Member
Oled to zawsze Oled.
Obydwa są świetne.
Ceny masz specjalne z pełnym pakietem dla członków forum, z kalibracja montażem I dostawą.
Do tych warunków wybrałbym Samsunga.
Obydwa są dostępne od ręki.
Kiedy planujesz zakup ?
I jaka to miejscowość ?
Warszawa
Zakup może być jutro, za 2 tygodnie, za miesiąc... najpóźniej kwiecień

Do góry