Jaki TV 55" do 5,5 tyś zł

Widzim

New member
Witam. Poszukuję dobrego telewizora
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2.Jak daleko siedzimy(leżymy) od ekranu telewizora ? 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? najczęściej 2 lub czasami więcej
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? tak/tak
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? może stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? od wschodu :)na wprost tv
7.Jaki masz obecnie telewizor ? sony kdl 40S4000
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? najlepiej fullhd,matryce 100/120
11. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? upc/tv naziemna
10.Jakie urządzenia ? xbox,laptop
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? średnio 2-4h/dzień
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wszystko jak leci(teledyski,filmy,sport)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, 2-20%
16.Preferencje co do marki ? nie
17.Preferencje co do wielkości ? 55 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? nic
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50 (w nocy przy co najmniej lampce)
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? maks 5500 zł
21.Czy potrzebujesz 3d ? może się przydać
22.Czy potrzebujesz smart tv ? tak
23.Czy potrzebujesz wifi ? tak
25. Czy będziesz korzystać z widgetów? możliwe
26. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? niekoniecznie
27. Na czym najbardziej Ci zależy: dobry obraz (najlepiej matryca 100/120)i dźwięk, płynność przy oglądaniu filmów akcji,sportu,używaniu smart tv.Najlepiej brak jakichkolwiek zacięć.

Myślę o tv Panasonic TX-55AS800E

Ostatnia edycja:

Widzim

New member
Dziękuję. Sprawdzę podane telewizory i porównam. Na pierwszy rzut oka widzę,że panasonic daje bardzo dużo, jednak chciałbym wiedzieć w czym podane modele mogą go przewyższają. Jeśli ktoś widział na żywo wymiony sprzęt na pewno ma własne zdanie, które z miłą chęcią przeczytam. Również inne propozycje mile widziane. Pod względem energooszczędności na pewno samsung ue55ju7000. na dniach obejrzę go na żywo jak i resztę

Ostatnia edycja:

Seizo

Active member
Bez reklam

Myślę o tv Panasonic TX-55AS800E

Na prawdę chcesz wydać 5500 zł na telewizor FHD z 2014 roku? Przecież ten Panas nie jest tego warty. Gdyby był za 3000 zł to wtedy ewentualnie można by się jeszcze zastanowić. Głośniki 18W, procek zaledwie dwu rdzeniowy. Słabo jak na 2016 rok i tak wysoką cenę.

Dziękuję. Sprawdzę podane telewizory i porównam. Na pierwszy rzut oka widzę,że panasonic daje bardzo dużo, jednak chciałbym wiedzieć w czym podane modele mogą go przewyższają. Jeśli ktoś widział na żywo wymiony sprzęt na pewno ma własne zdanie, które z miłą chęcią przeczytam. Również inne propozycje mile widziane. Pod względem energooszczędności na pewno samsung ue55ju7000. na dniach obejrzę go na żywo jak i resztę
Modele które podał kolega biją tego Panasa na pysk.
Po pierwsze UHD na 120 Hz matrycy, a więc taka inwestycja ma jak najbardziej sens. Mocniejsze bebechy, lepszy procesor, skalowanie treści do 4K, matryca VA (lepsza czerń i kontrast w porównaniu do IPS). Jeżeli bardzo chcesz FHD, a nie UHD to zobacz Samsunga J6200. 55 cali możesz mieć za około 3200 zł. 60 cali jest z kolei do nabycia za około 4400 zł.

Widzim

New member
Na chwilę obecną myślę bardziej o samsungu ue55ju7000. Jednak przy najbliższej wizycie w sklepie również zerknę na Sony KD-55X8509C.

Seizo

Active member
Bez reklam
Z dwojga tego wybrałbym JU7000 ale decyzja jest Twoja. Przy najbliższej wizycie zabierz ze sobą pena z własnym materiałem SD, HD, FHD. Nie kieruj się wyświetlanymi wersjami demonstracyjnymi.

Widzim

New member
Dzięki. Właśnie kompletuje materiał do testów. Jak macie coś to z miłą chęcią przygarnę. Również bardziej jestem nastawiony na Samsunga,którego w porównaniu z sony pobór roczny prądu jest o 46kWh niższy,a przy trybie włączania o 33kWh.

Widzim

New member
Patrzyłeś na Samsunga UE55H6400?

Tak,oglądałem. Jest to tańszy odpowiednik Ue55ju7000 w którym jest FHD zamiast UHD, tylko DVB-T/C oraz odświeżania 400 hz. płynnośći i ostrość gorsza niż w ju7000. Chociaż cena zachęcająca.bo około 3100 z dwoma sztukami okularów 3d. Dopiero jutro na testy pojadę,więc może powiecie mi coś więcej na temat obydwóch lub odradzicie.

Duch87

New member
Bez reklam
Jest jeszcze Philips 55PUS7600, ale on jest lekko ponad Twój budżet, ale może uda sie znaleźć ciekawą promocję.

Seizo

Active member
Bez reklam
Tak,oglądałem. Jest to tańszy odpowiednik Ue55ju7000 w którym jest FHD zamiast UHD, tylko DVB-T/C oraz odświeżania 400 hz. płynnośći i ostrość gorsza niż w ju7000. Chociaż cena zachęcająca.bo około 3100 z dwoma sztukami okularów 3d. Dopiero jutro na testy pojadę,więc może powiecie mi coś więcej na temat obydwóch lub odradzicie.
NA to odświerzanie nie zwracaj zbytnio uwagi. H6400 to zupełnie inny tv niż JU7000. Pytanie co chcesz? FHD czy UHD. H6400 to bardzo dobry model FHD a JU7000 to bardzo dobry model UHD i cena wiadomo wyższa. Ja celowałbym w UHD zwłaszcza ze twój budżet na to pozwala.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
W H6400 masz 3D, dwie pary okularów i 2 piloty. Oczywiście jest to TV FUllHD. Pytanie czy jest sens bawić się w 4k w obecnej chwili.

RHJG

New member
Bez reklam
Witam oczywiście,że jest sens "bawić" się w 4K,TV nie kupuje się na chwilę...Zresztą ten problem był już dawno temu przerabiany z FHD.

Seizo

Active member
Bez reklam
W H6400 masz 3D, dwie pary okularów i 2 piloty. Oczywiście jest to TV FUllHD. Pytanie czy jest sens bawić się w 4k w obecnej chwili.
Jak już pisałeś Twoi rodzice posiadają UHD z tym że seria JS, ale różnicę chyba widzisz na korzyść dla paneli UHD :)

Widzim

New member
Ogladalem dzis samsunga ue55ju7000 i mysle ze to dobry tv,ale nie odtworzył mi filmu testowego samsunga z kuchnią w uhd. Przy tescie latającego białego kwadratu na białym tle szału nie było przy osteosci na pół oraz obrazie w trybie film. Inne filmy w fhd dzialaly dobrze,bez zaciec i ostrosc ok. Smart tv działał płynnie. Sony z ktorym chcialem porownac czyli x8505c niestety pomimo podlaczenia do gniazdka ~ nie dawał oznak życia,wiec potestowałem inny model tylko nie pamietam modelu. Jednak cos za bardzo fiolet był widoczny na krawedziach,a i wybuch na filmie tez byl lekko fioletowy. Dzis jeszcze pojade do mm i poogladam inne tv. Rowniez chce zobaczyc h6400 o ktorym wspominacie. Zadnego nie skreslam. Tylko materiału do testow musze wiecej znalezc

Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka

Seizo

Active member
Bez reklam
A może po prostu ten plik zawierał jakiś błąd i dlatego telewizor go nie odtworzył?

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Jak już pisałeś Twoi rodzice posiadają UHD z tym że seria JS, ale różnicę chyba widzisz na korzyść dla paneli UHD :)

No ale to jest TV trochę poza jego budżetem, a porównując różne modele UHD to nie kupiłbym nic niżej JS8500. Skalowanie w niższych seriach jest słabe.

Różnica między FHD a UHD jest kolosalna, ale to jeszcze przyszłość, weźmy pod uwagę fakt, że u nas nie ma jeszcze żadnej stacji telewizyjnej nadającej w FHD:D

Seizo

Active member
Bez reklam
JU7000 to bardzo dobry model. Wg mnie bardzo dobrze skaluje obraz i mogę go z czystym sumieniem polecić. Wiadomo JS to JS, ale 7 seria również jest niczego sobie.

Do góry