Od kilku dni szukam nowego TV i głowa już mnie boli od mnogości dostępnych urządzeń (głównie niezadowalających mnie). Testowałem w sklepach kilka modeli Samsunga, Sony i LG, ale słabo radziły sobie z testowymi wideo (np. Samsung KS7000 straszne artefakty robił przy biegających kwadratach).
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? TV na ścianie zachodniej, okna od południa (mam rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony Bravia KDL-40EX710 i boli mnie jego smużenie
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Minimum 3 HDMI (najlepiej 4) i wyjście optyczne audio. Nie potrzebuję 4k przy obecnym rozwoju tej technologii w telewizorach.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka z sieci Inea w 1080i przez dekoder Intek HD-C63CX po złączu HDMI.
10.Jakie urządzenia? Wideo: PS4, Bluray LG BD660 i okazjonalnie Raspberry Pi. Audio: Arcam AirDAC po SPDIF
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-12h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, piłka nożna
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, dość często, głównie wieczorami 1-3h
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? 55-60 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Przycinanie obrazu, smużenie, artefakty i upychanie więcej funkcjonalności niż podzespoły są w stanie uciągnąć. Denerwuje mnie też długie przełączanie kanałów przy sygnale kablowym (ale obecnie mam dekoder, więc mnie to nie boli).
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Obojętnie. Nigdy nie używałem i jestem nastawiony sceptycznie. Może nie mieć 3D.
Dodam, że nie musi to być model najnowszy. Czytałem, że w nowych TV nie pakują już matryc szybszych niż 100Hz. Rok temu szwagier kupował Sony z serii 8xx i (zarówno ten, jak i inne, droższe Sony) miał straszne przycinki przy wyświetlaniu filmów w formacie 16:9 z czarnymi pasami na górze i dole. Finalnie TV oddaliśmy i szwagier kupił Sharp LE810. Jeśli więc lepszy obraz i lepszą płynność będzie miał telewizor starszy (nawet bez Smart lub z bardzo słabym Smart) to jestem gotów opóźnić zakup i poszukać np. modelu używanego.
Telewizory, które zwróciły moją wstępną uwagę po przeczytaniu mnóstwa wątków na tym forum oraz gdzieś indziej w internecie to:
- Toshiba 55L4753
- Sony 55W905
- Sony 55W829
- Panasonic TX-55CS630E
- Sharp 60LE810
- Samsung 55H7000
Niestety ciężko z ich dostępnością.
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? TV na ścianie zachodniej, okna od południa (mam rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony Bravia KDL-40EX710 i boli mnie jego smużenie
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Minimum 3 HDMI (najlepiej 4) i wyjście optyczne audio. Nie potrzebuję 4k przy obecnym rozwoju tej technologii w telewizorach.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka z sieci Inea w 1080i przez dekoder Intek HD-C63CX po złączu HDMI.
10.Jakie urządzenia? Wideo: PS4, Bluray LG BD660 i okazjonalnie Raspberry Pi. Audio: Arcam AirDAC po SPDIF
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-12h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, piłka nożna
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, dość często, głównie wieczorami 1-3h
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? 55-60 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Przycinanie obrazu, smużenie, artefakty i upychanie więcej funkcjonalności niż podzespoły są w stanie uciągnąć. Denerwuje mnie też długie przełączanie kanałów przy sygnale kablowym (ale obecnie mam dekoder, więc mnie to nie boli).
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Obojętnie. Nigdy nie używałem i jestem nastawiony sceptycznie. Może nie mieć 3D.
Dodam, że nie musi to być model najnowszy. Czytałem, że w nowych TV nie pakują już matryc szybszych niż 100Hz. Rok temu szwagier kupował Sony z serii 8xx i (zarówno ten, jak i inne, droższe Sony) miał straszne przycinki przy wyświetlaniu filmów w formacie 16:9 z czarnymi pasami na górze i dole. Finalnie TV oddaliśmy i szwagier kupił Sharp LE810. Jeśli więc lepszy obraz i lepszą płynność będzie miał telewizor starszy (nawet bez Smart lub z bardzo słabym Smart) to jestem gotów opóźnić zakup i poszukać np. modelu używanego.
Telewizory, które zwróciły moją wstępną uwagę po przeczytaniu mnóstwa wątków na tym forum oraz gdzieś indziej w internecie to:
- Toshiba 55L4753
- Sony 55W905
- Sony 55W829
- Panasonic TX-55CS630E
- Sharp 60LE810
- Samsung 55H7000
Niestety ciężko z ich dostępnością.
Ostatnia edycja: