Jaki TV 55-60'' płynny ruch, dobre kolory, pod TV i PS4

Najek

New member
Od kilku dni szukam nowego TV i głowa już mnie boli od mnogości dostępnych urządzeń (głównie niezadowalających mnie). Testowałem w sklepach kilka modeli Samsunga, Sony i LG, ale słabo radziły sobie z testowymi wideo (np. Samsung KS7000 straszne artefakty robił przy biegających kwadratach).

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 22m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3.5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju? TV na ścianie zachodniej, okna od południa (mam rolety)
7.Jaki masz obecnie telewizor? Sony Bravia KDL-40EX710 i boli mnie jego smużenie
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Minimum 3 HDMI (najlepiej 4) i wyjście optyczne audio. Nie potrzebuję 4k przy obecnym rozwoju tej technologii w telewizorach.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka z sieci Inea w 1080i przez dekoder Intek HD-C63CX po złączu HDMI.
10.Jakie urządzenia? Wideo: PS4, Bluray LG BD660 i okazjonalnie Raspberry Pi. Audio: Arcam AirDAC po SPDIF
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-12h
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, piłka nożna
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, dość często, głównie wieczorami 1-3h
16.Preferencje co do marki ? Brak
17.Preferencje co do wielkości ? 55-60 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Przycinanie obrazu, smużenie, artefakty i upychanie więcej funkcjonalności niż podzespoły są w stanie uciągnąć. Denerwuje mnie też długie przełączanie kanałów przy sygnale kablowym (ale obecnie mam dekoder, więc mnie to nie boli).
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 6000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Obojętnie. Nigdy nie używałem i jestem nastawiony sceptycznie. Może nie mieć 3D.

Dodam, że nie musi to być model najnowszy. Czytałem, że w nowych TV nie pakują już matryc szybszych niż 100Hz. Rok temu szwagier kupował Sony z serii 8xx i (zarówno ten, jak i inne, droższe Sony) miał straszne przycinki przy wyświetlaniu filmów w formacie 16:9 z czarnymi pasami na górze i dole. Finalnie TV oddaliśmy i szwagier kupił Sharp LE810. Jeśli więc lepszy obraz i lepszą płynność będzie miał telewizor starszy (nawet bez Smart lub z bardzo słabym Smart) to jestem gotów opóźnić zakup i poszukać np. modelu używanego.

Telewizory, które zwróciły moją wstępną uwagę po przeczytaniu mnóstwa wątków na tym forum oraz gdzieś indziej w internecie to:
- Toshiba 55L4753
- Sony 55W905
- Sony 55W829
- Panasonic TX-55CS630E
- Sharp 60LE810
- Samsung 55H7000
Niestety ciężko z ich dostępnością.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wymieniłeś modele sprzed kilku lat których nigdzie nie kupisz.
Dla Twoich potrzeb:
- Sony 55XD8505
- Panasonic 58XD750

Najek

New member
No tak, z dostępnością ciężko ale idzie dorwać używane chociaż. Z kolei te co podałeś to 4k, a po przetestowaniu kilku modeli w sklepie straciłem wiarę, że telewizory 4k są już gotowe. Zależy mi przede wszystkim na płynności i dobrym obrazie i kolorach. Nie wydaje mi się, że telewizor 4k uzyska zadowalajacą płynność, a nawet jeśli to pewnie materiał 1080p będzie wyglądał słabiej niż na telewizorze FHD.

Najek

New member
Wszystko opisałem w pierwszym poście. Chcę zmieścić się w 6000 zł ale wiadomo że jak coś spełni wymagania a będzie tańsze to super :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To nie musisz brać starych modeli.
Sony 55XD9305 za 6799 zł z kalibracją.
Jeśli zakup na dłużej niż na 5 lat - zdecydowanie warto !

Wez OLED LG 55 cali 910v (w niemieckim Media Markt za 999 EUR)
Swieci o wiele lepiej niz LCD w podobnej cenie. Idealnie nadaje sie do sygnału full HD (lepiej niz dowolny model 4K, który musi skalować obraz)

Idealny na najblizsze 4 lata, a potem przesiadka na OLED 4K ! :)

WuMike

New member
Bez reklam
Tak, ten OLED to najlepszy pomost między teraźniejszością a rozpowszechnionym 4K za 2-3 lata. Jednak XD93 oraz DX750 i KS naprawdę dadzą radę przy 55-58" i nie będzie tragedii nawet z kabla. Dopiero na 65" widać bardziej niedoskonałości sygnału.

Najek

New member
kiki: dzięki, ale znowu proponujesz telewizor 4K, a pytałem o FullHD.

Roberto_PL: widziałem taki LG OLED w Saturnie ostatnio. Piękne, ogromne logo LG wypalone na samym środku ekranu za 7000 zł. Przechodziłem to samo w retinie na MacBooku i podziękuję.

Roberto_PL: widziałem taki LG OLED w Saturnie ostatnio. Piękne, ogromne logo LG wypalone na samym środku ekranu za 7000 zł. Przechodziłem to samo w retinie na MacBooku i podziękuję.

A Ty bedziesz wyświetlał w domu ogromne logo LG na telewizorze czy raczej oglądał filmy, telewizję, seriale ... ?

Najek

New member
Ten LG 55EG910V ma zakrzywiony ekran, a ja chcę kupić płaski.

Co do przeznaczenia to jak już pisałem wyżej, zamierzam też grać, dość dużo. Nie raz w grach pojawiają się jakieś menu czy HUD, które długo wyświetlają się w 1 miejscu. Może akurat trafi się jakaś dłuższa, całodniowa sesja przy jednej grze i bałbym się, że wypalą się jakieś piksele.

Serio nie ma nic bez 4k i bez OLED, co spełni moje oczekiwania? Może być nawet jakiś model/modele 2014,2015, najwyżej poszukam używanego.

Najek

New member
Byłem dziś w dwóch sieciówkach i przetestowałem kilka telewizorów, w tym akurat większość polecanych przez Was powyżej i przemyślenia mam następujące.

Sony 55XD8505 - obraz żyleta, 4k robi swoje. Gdyby mi tylko na tym zależało to już bym wrócił z nim pod pachą. Niestety bardzo niestabilny w kwestii płynności obrazu. Kombinowałem z ustawieniem Motionflow pomiędzy maksymalnym, a standardowym. Kilka scen wyświetli ładnie, a potem porządnie przytnie i zarzuci artefaktami. Testowałem głównie na materiale 1080p, bo taki miałem ze sobą. Obejrzałem też coś w 4k z preinstalowanych materiałów producenta i podobna historia. Zatem obraz fajny, ale nie zniósłbym przycinek.

Sony 55XD9305 - stał obok i domyślnie wyświetlał to samo co 8505 i wyglądało tak samo, więc nie podłączałem się.

Panasonic 58DX750 - był egzemplarz o innej przekątnej ekranu, ale też model DX750. Niestety bardzo słabo wypadł. Przycinał i artefakty wyświetlał znacznie częściej niż 55XD8505. Sprzedawca też jakoś super nie zachęcał, ale wiadomo - od Sony mają na pewno większe prowizje :)

Philips 55PUS6501 i 55PUS7501 - wypadły całkiem nieźle. Artefakty nie pojawiały się prawie żadne, a jeśli nawet to malutko, nawet na maksymalnym upłynniaczu. Niestety dość wyraźnie smużył na teście animującym biało-czarne kwadraty. Widać też było dość wyraźnie nierówne podświetlenie matrycy + ciemne narożniki przy patrzeniu na wprost (ale z małej odległości). Niestety teraz doczytałem, że input lag jest na poziomie >80, więc raczej odpada, bo gram.

I kilka innych, których nawet nie wymieniam, bo szkoda czasu...

Sony 55W805C - to była propozycja sprzedawcy pod kątem najlepszej płynności i szczerze mówiąc wypadł najlepiej z powyższych. Na teście animującym biało-czarne kwadraty minimalnie smużył, ale artefaktów miał najmniej. W testowych trailerach i animacjach wyświetlał bardzo mało artefaktów. Nie jest to ideał, ale z dotychczas testowanych wypada najlepiej, więc jestem coraz bliższy zakupu właśnie tego modelu.

Co myślicie? Coś jeszcze warte przetestowania?

bluray

Banned
LG 55EG910V ma minimalną krzywiznę i pozostawia daleko w tyle resztę.

Soniaki są przeostrzone w nastawach "sklepowych".
Algorytm na FHD jest bardzo podobny do DARBEE.
Super efektowny na demach.
W domu będzie inaczej. Weź dema zgrane z NTC to zobaczysz.

Ostatnia edycja:
Do góry