Jaki sub REL-T7i czy Velodyne EQ-MAX10?

birut

New member
Witam
Posiadam kolumny w stereo Monitor Audio Silver 8 plus Harman Kardon 370.
Pomieszczenie w bloku pokój 25m2 plus otwarta kuchnia 4,5m2.
Nie jestem w stanie sprecyzować czy ma grać lepiej w muzyce czy kinie .
Może bardziej kino ze względu ze Silvery 8 daja rade w muzyce ale sub do stereo tez mile widziany.
Chciałbym uzyskać fajny efekt w filmie,żeby zszedł nisko jak trzeba uderzyć ,natomiast nie ma buczeć.
Wyselekcjonowałem dwa suby Rel T7 i Velodyne EQ-MAX 10.
Oba te suby jestem w stanie kupić za około 3k zł więc taki max przyjąłęm.

Rel z racji konstrukcji zamkniętej zapewne zagra lepiej w muzyce natomiast czy w kinie da fajny efekt jak Velodyne. T7i ma głośnik 8".Czy w Rel za posrednictwem HK370 będe mógł ustawic suba tryb kino lub muzyka.
Velodyne na plus ma pilota oraz 4tryby które można ustawić pod kino i muzykę w Rel tego nie ma.
Velodyne ma 10" głośnik.

Czy według was to właśnie velodyne będzie optymalny pod moje wymagania oraz wielkość pomieszczenia.

Czy velodyne EQ-MAX faktycznei są dużo lepsze od serii impact np 12 bo pierwotnie Impacta 12 brałem pod uwagę.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wg mnie musisz się zdecydować na czym bardziej Ci zależy bo jeśli na muzyce to Rel będzie lepszy.. a jeśli chcesz mieć bardziej uniwersalny sub to ja bym brał Velodyne// i brałby m EQ- max -a

birut

New member
Powiem Ci kolego tak będzie to mój pierwszy sub do kina .Kiedyś posiadałem logitecha thx do kompa i za gówniarza to mi starczało byle tylko waliło.Teraz chciałbym kupić coś porządnego ,suba który wspomoże moje kolumny przy muzyce oraz da super efekt w kinie.Czyli wydaje mi się ,że coś uniwersalnego.
Teraz pytanie dlaczego EQ a nie Impact czy ten DSP faktycznie coś daje.
Też nie chcę się wygłupiać z wydaniem nie wiadomo jakiej sumy a w bloku wiadomo ,ze komfortowo z sąsiadami nie będzie.
Może coś innego jeszcze jest oprócz tych co wymieniłem.
A jak się ma Dali Zensor E-12 F do Velodyne EQ?

Ostatnia edycja:

ROMAN38

Active member
Bez reklam
Bierz Velodyna !!!!!! ja mam EQ MAX 12 i głośność mam ustawioną na 5 z 80 !!! i ma takiego kopa że filmy dosłownie poruszają pokojem , kalibracja robi super robotę bo znosi wszelkie buczenia albo ''fale stojące'' .Subwoofer schodzi naprawdę nisko i takiego basu wcześniej nigdzie nie słyszałem.3 k za ten model dałem 2 lata temu i jestem z niego mega zadowolony i tylko wyobrażam sobie co potrafi jego duuużo starszy brat DD+12 za 25 tyś :)

mors111

Active member
Bez reklam
Napiszę tak:
Ani jednego ani drugiego w "bloku" w pełni nie wykorzystasz .Ja bym szedł w REL T7 bo do stereo będzie jeszcze lepiej. Przy velodyne w kinie będzie go słychać kilka pięter niżej .T7 też doda kopa w kinie domowym .Do bloku T7 jak będziesz miał domek sub może być otwarty i odpowiednio wielki

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Birut jakby patrzeć takimi kategoriami to ludzie w blokach mieliby same KD plastikowce od Samsunga czy też Sony.. dobrze wiem co znaczy mieszkać w bloku bo też tam mieszkałem i była u mnie zarówno Straż miejska jak i ochrona z osiedla.. i to kilka razy ..:) ale też nie należy popadać w paranoje.. DSP bardzo fajna sprawa a im wyższy model tym jest lepsza..

Co do dali suba to tego nie sprawdzałem, ale miałem na teście od Dali znacznie wyższy model i był w kontrze do Velodyna SPL 1200 ultra i nie miał żadnych szans.. zresztą do Rela z tej samej półki również...więc duża szansa jest że w niższych modelach również... kup EQ maxa i będziesz Pan zadowolniony :)
tak z ciekawości jak w sklepie brałem Dali suba i powiedziałem że chce go porównać do Velodyna czy też Rela to sprzedawca powiedział ze szkoda mojego czasu.. nie mniej jednak sprawdziłem..

Ostatnia edycja:

birut

New member
Lolek126 dlatego sklaniam sie ku velodyne bo stwierdzam ze w muzyce Silverki 8 dają radę.
Mors111 domyślam się,że nie wykorzystam mocy obu .
Blackninja tak wiem tylko ze cena w12 przewyższa mój mudzet.
Muszę wybrać coś z tych dwóch.Znajomy ma Dali Zensor E-12 F w kinie efekt fajny ale muzyka jakby słabo nadążał za kolumnami .

A powiedzcie jak to jest mając przykładowo suba HQ-max 10 i sub z niżej półki i zakładamy,że oglądam film nie za głośno czy wtedy efekt będzie podobny z racji przyciszenia ,czy jednak odczuję różnicę z subem z wyższej półki nie mówiąc o głośności samego walnięcia.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek126 dlatego sklaniam sie ku velodyne bo stwierdzam ze w muzyce Silverki 8 dają radę.
Mors111 domyślam się,że nie wykorzystam mocy obu .
Blackninja tak wiem tylko ze cena w12 przewyższa mój mudzet.
Muszę wybrać coś z tych dwóch.Znajomy ma Dali Zensor E-12 F w kinie efekt fajny ale muzyka jakby słabo nadążał za kolumnami .

A powiedzcie jak to jest mając przykładowo suba HQ-max 10 i sub z niżej półki i zakładamy,że oglądam film nie za głośno czy wtedy efekt będzie podobny z racji przyciszenia ,czy jednak odczuję różnicę z subem z wyższej półki nie mówiąc o głośności samego walnięcia.

Odpowiem Ci inaczej .. jak masz samochód z silnikiem 2.0 wyższej klasy i samoch. niższej klasy z silnikiem 1.0 i jedziesz np 100 km/h to którym samochodem będzie bardziej komfortowo i który z silników mniej odczuje tę prędkość???

Przechodząc na sub jak masz mocniejszy sub zawsze będzie lepiej bez względu czy słuchasz go głośniej czy też ciszej..

birut

New member
Ok dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie :) .
Pewnie ,że MA W12 bardziej by mi pasował bo jednak komplet to komplet.
Tylko ta cena mega wysoka.
I pytanie czy ta różnica będzie odczuwalna po za wyglądem który jest niepodważalnie jeden z efektowniejszych.

Odsłuchy w Bydgoszczy taka nędza ,że szok nikt nie ma wyżej wymienionych.
W Bydzi zachwalają jedynie Klipsh R112SW .
Jest na miejscu w dobrej cenie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jedno jest pewne jak nie kupujesz na rok/dwa to warto posłuchać kilku - uwierz na słowo i nawet kawałek jadąc gdzieś tam - warto.. A w sklepie nieuczciwym na 100% zawsze będą mówić że to co mają na sklepie jest super i piękne.. :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No nie do końca tak jest.
Za duży sub, który przy okazji kosztuje krocie wcale nie zagra lepiej od mniejszego - dopasowanego do pomieszczenia, a przy okazji sporo tańszego.
Tak samo jest z kolumnami.
Jak mieszkasz w bloku, to przemyśl to. Co innego duża salka kinowa, co innego blok i małe pomieszczenie.
Dlatego testuje się w domu, w konkretnych warunkach.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Armanig ale ja zakładam że Kolega wie takie rzeczy i ten wyższy model - mocniejszy model to nie jest za duży do jego salonu gabarytowo.. Do małego fiata nie wciśnie się 5 l. silnika :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja widzę, że zaczyna przygodę wiec zakładam, że nie wie.
Warto o tym poinformować, może przywlecze do domu kobyłe za ostatnie pieniądze (która w dużym salonie audio dobrze gra) a u niego zagra gorzej jak tańszy i o wiele mniejszy, za to idealnie wpasuje się do pomieszczenia, a suby to niewdzięczne urządzenia

Do góry