Witam,
Z życia wzięte:
kolega ma 50VT60 i BR Onkyo BD-SP 809, duży i nieporęczny.
Oglądają jak się dowiedziałem sporo treści internetowych typu TVN Player, Ipla .
Cóż jakość z VT60 nie za bardzo jak nie urok to ....
Onkyo -nie ma Smarta nic nie odtwarza oprócz zdjęć -kiszka.
Podjechałem do niego z BD-F6500 na testy -ZAMIENIĆ chcieli się od razu
bez chwili namysłu (550 vs 1800)
Mógłbyś pomyśleć, że dobra dobra co z jakością obrazu z BD -otóż na kilku płytach BD nie dostrzegliśmy jej!!
Dodam tylko, że VT60 ma nie skalibrowany, może gdyby miał -tego nie wiem, namawiam go.
Samo życie.
Tutaj wlasnie sie nasze drogi rozchodza.
Dla mnie drozszy player BR, to glownie narzedzie do odtwarzania oryginalnych plyt BR.
Nie interesują mnie tez zadne Iple, Tvn Playery itp. Nie oczekuje od BD nic wiecej, wazny dla mnie jest mechanizm, jakosc i solidnosc. Dobry player BR (np.UD7007) smialo tez moze konkurowac z tanszymi odtwarzaczami CD, ale i tak milosnik toru stereo bezwglednie zakupi dedykowany player CD, a do calej reszty zakupi np. NA7004 (odtwarzacz sieciowy audio) i to bedzie pelne uzupelnienie zestawu
Odtwarzacz sieciowy Marantz NA7004 - Newsy sprztowe
Tak wlasnie ja podchodze do tematu, a ze mozna inaczej, pewnie ze mozna. Ja ide inna droga, ale nie narzekam ze cos 3x drozsze, nie czyta tego co budzetowy sprzet, bo wiem ze nie do tego zostal stworzony.
Nie mam nic przeciwko tym fikusnym odtwarzaczom BR, sam mam w sumie 5 sztuk w domu, ale tam gdzie mam cale kino, chce miec porzadny, solidny a przy tym dobrze wygladajacy klocek, a nie cos co wyglada jak zabawka.
"Duzy i nieporeczny" to zaden dla mnie argument, raczej zaleta.
Moze to wydac sie smieszne, ale sa ludzie ktorzy maja w swoje kolekcji po kilkadziesiat/set plyt BR.
Ja mam ich sporo, Gerus z tego co pamietam, tez ma bardzo zacna kolekcje.
Na zagranicznych forach, tym bardziej. Jest bardzo duzo osob ktorych nie interesuja pliki z sieci.
Nie zauwazylem tez, zeby ktos z nich narzekal na brak "multimedialnosci", jak wspomnialem, do takich zabaw, kazdy sobie dokupi wszystkoczytajacy player. Tych tez jest calkiem sporo, od tych po 300zl, do kilku tysiecy.
Zeby nie bylo, ja nie jestem przeciwniekim tej calej multimedialnosci. Jak wspomnialem, jezeli cos deklaruje producent, to te warunki powinny byc spelnione, a mam wrazenie ze te "porzadniejsze" klocki nie sa stworzone do takich zabaw, producenci to wiedza, klienci ktorzy to kupuja tez, ale mimo to chca nadazyc za tymi wszystkimi tanszymi Samsungami, LG itp. bo te czytaja (jak sie domyslam) prawie wszystko.
Ja uwazam, ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego, a w najlepszym wypadku bedzie problematyczne (mniej, lub bardziej) W przeciwnym wypadku nie byloby tych wszystkich postow.
Blu-ray nie bedzie audiofilskim odtwarzaczem plyt CD, amplituner nie bedzie nigdy wzmacniaczem, a tv nigdy nie bedzie projektorem.
Ale jak ktos na trafi porzadny, a do tego tani player BR, ktory nie ma wiekszych problemow z plikami, a kupujac nie widzi zadnych powodow do zakupu duzo drozszego, to ok, tylko sie cieszyc. Nie mam nic przeciwko.
Ja zostaje przy porzadnym BR do plyt, a do plikow (tak zeby sie nigdy nie stresowac) zakupilbym inny klocek, ale nie bede zgrzedzil, ze player BD jest zly, bo nie czyta tego, czy tamtego pliku z sieci (zazwyczaj pirackiego filmu).