jaki dysk przenosny do sony-50w755c?

Dubek

Member
Bez reklam
Ten dysk nie ma żadnych zaczepów do mocowania. Tak, możesz nagrywać z tego TV programy na dysk przenośny przez USB.

Damaranus

New member
Chciałbym zwrócić uwagę, że telewizor po wyłączeniu pozostaje tak naprawdę w trybie czuwania, dzięki czemu jego start trwa pół sekundy. W tym czasie dysk cały czas pracuje. Jeśli dasz mi chwilę to sprawdzę czy da się zautomatyzować odłączenie USB, jeśli nie, pozostanie kupić np. dysk z zew. zasilaniem i przyciskiem Power. Teoretycznie nie stanowi to większego problemu ale w perspektywie czasu taki dysk pozostanie aktywny 24h na dobę przez wiele miesięcy.

Razahell

New member
Ja mam dysk WD My Book 2TB z zewnetrznym zasilaniem i diodą wskazujacą prace. Wczoraj mialem chwile by zaobserwowac kiedy dysk przestaje pracowac po wylaczeniu TV z pilota, trwalo to ok. 8 minut (musze zrobic kilka testow wylaczania TV i potwierdzic)...

Narazie zapelnilem 324GB (zdjecia, filmy, muzyka) dziala bezproblemowo sformatowany w NTFS...Kodi szybko pokazuje katalogi i czasami trzeba poczekac az wczyta np. katalog ze zdjeciami (mam ich 117GB ;-) ) jedyny minus to ze nie jest to Slim i potrzebuje gniazdka do zasilania ale ladnie sie prezentuje wizualnie...

edit1: wykonałem 3 testy wyłączenia TV z pilota i dysk przestaje pracować po 5min

Ostatnia edycja:

Damaranus

New member
Dobra, musiałem szybko zasnąć po filmie. Macie rację, dysk wyłącza się po kilku minutach. Mówię o dysku zasilanym z USB. Jest ok.

Podłączyłem także już XBOX 360 i ja osobiście nie stwierdzam aby jakieś Lagi były (GTA V, Call of Duty) więc uznaję że zakup udany. Fakt, że to 360 i grafika nie powala ale na szczęście to 50 cali więc z pufki przesiadam się w końcu na kanapę. Nie mogę doczekać się uchwytu na ścianę, wybrałem z 2 ramionami a więc dodatkowe 60 cm do przodu :)

Damaranus

New member
Ja mam dysk WD My Book 2TB z zewnetrznym zasilaniem i diodą wskazujacą prace. Wczoraj mialem chwile by zaobserwowac kiedy dysk przestaje pracowac po wylaczeniu TV z pilota, trwalo to ok. 8 minut (musze zrobic kilka testow wylaczania TV i potwierdzic)...

Narazie zapelnilem 324GB (zdjecia, filmy, muzyka) dziala bezproblemowo sformatowany w NTFS...Kodi szybko pokazuje katalogi i czasami trzeba poczekac az wczyta np. katalog ze zdjeciami (mam ich 117GB ;-) ) jedyny minus to ze nie jest to Slim i potrzebuje gniazdka do zasilania ale ladnie sie prezentuje wizualnie...

edit1: wykonałem 3 testy wyłączenia TV z pilota i dysk przestaje pracować po 5min

Rozumiem, że dysk ma automatyczny wyłącznik reagujący na brak aktywności? Czy podłączony do komputera też odłącza się po kilku minutach jeśli nie ma ruchu na nim? Bo zastanawiam się co lepiej wybrać czy zasilany z USB czy zasilany z zew. źródła, w sumie nigdy nie wczytywałem się w zalety takiego rozwiązania, za to wiem, że jeden dysk USB już nam padł i walczymy z odzyskaniem danych. Był podłączony do telewizora non stop

Razahell

New member
Rozumiem, że dysk ma automatyczny wyłącznik reagujący na brak aktywności? Czy podłączony do komputera też odłącza się po kilku minutach jeśli nie ma ruchu na nim? Bo zastanawiam się co lepiej wybrać czy zasilany z USB czy zasilany z zew. źródła, w sumie nigdy nie wczytywałem się w zalety takiego rozwiązania, za to wiem, że jeden dysk USB już nam padł i walczymy z odzyskaniem danych. Był podłączony do telewizora non stop

podczas uruchomionego TV lub Lapka dysk cały czas jest ON (wskazuje to dioda i jak sie go dotknie czuć ze pracuje) jak tylko wyłączam kompa dysk od razu się wyłącza (zasilacz nadal jest w gniazdku) a w TV wyłącza się po 5 minutach również z zasilaczem w gniazdku.

Ja osobiście wybrałem dysk z zasilaniem zewnętrznym 3,5" WD My Book 2TB...(mogłem kupić większy ale nie wiedziałem czy będzie widoczny w TV :? i wolałem nie ryzykowac)

Damaranus

New member
Ok. Ciekawostka. Wczoraj pisałem że po wyłączeniu TV dysk przestaje pracować po kilku minutach, a dziś niespodzianka - dysk pracuje non stop :( TV od godziny zgaszony a dysk mieli.

Damaranus

New member
Kontynuując temat: czy ktoś posiada może : WD My Cloud? Pytam, dlatego że W755C nie obsługuje DLNA, a więc jedyną formą połączenia jest... kabel USB. Pytanie czy USB zastosowane w WD My Cloud pozwoli na przesyłanie danych do telewizora, bo z tego co piszą w sieci, jedynie do tworzenia kopii zapasowych. USB nie umożliwia przesyłania obrazu.

I w tym momencie okazuje się ze SONY nie taki piękny jak go malują jednak...

Ostatnia edycja:

seba842005

New member
@up coś się głupot naczytałeś, bo ten tv ma dlna. Z usb tego dysku nie wiem, bo obrazu żaden nie przesyła przez usb tylko dane, które tv sobie dekoduje i masz obraz w różnych aplikacjach. Jak możesz na PC operować na dysku w obie stron y, to i na tv będzie wszytko działać.

luki198111

New member
Jakie macie oprogramowanie w swoim tv bo ja znalazłem na stronie sony Firmware update to v3155 for TV które "wgrywa" się jedynie przez usb. Ja kupiłem tv w styczniu i aktualizacja zrobiła się przez neta bezpośrednio. Ale jak patrzę w numer mojego oprogramowania to jest jakby starszy od tego v3155. Szukając przez tv nowych aktualizacji dostaje komunikat że jest najnowsze "wgrane". O co chodzi?

Damaranus

New member
Tak się zastanawiam, czy to nagrywanie działa w ogóle dla telewizji np. z dekodera UPC czy tylko np. z modułu CI+?

Co do oprogramowania to może być ono regionalnie uzależnione, zwróć uwagę że Android TV na Polskę ma wgrany "brand" w postaci dedykowanych aplikacji np. TVP VOD itp. (jakkolwiek się to nazywa). Ale jak wgrasz i uda CI się uruchomić to pochwal się :D

Do góry