<...>Aż wierzyć się nie chce, obraz mam a nie mogę go nagrać? Też zmieniałem operatora na takiego który oferuje CI aby właśnie w pełni cieszyć się TV a nie jakimś gównianym pudełkiem a tu taka checa :/
Hm, też jakoś miałem nomen omen zakodowane, że skoro moduł pozwala oglądać (odkodować) programy, zarazem można je nagrywać. Niestety jak widać nie jest to równoznaczne, o czym dostawca informuje na swoich stronach. Aczkolwiek na głównej z ofertą sprzętu Vectry w opisie modulu CI+ (niemal samych zalet) nie ma ani słowa o blokadzie zapisu.
Telewizja w Vectrze - Prosty wybór.
Dopiero w szczegółach pomocy.
A jest możliwość uruchomienia obrazu z tv na PC przez hdmi? wtedy vecta mogłaby pocałować mnie w zadek
Nie ma takiej możliwości. W telewizorze porty HDMI pracują jako
wejścia sygnału wideo, natomiast karta graficzna w pececie jako
wyjście. A tu trzeba by było na odwrót - wyjście w tv i wejście w kompie.
Jednak skoro twierdzisz, że u Ciebie działa streaming kanałów Vectry do aplikacji TV Remote 2 (tu widzę rozbieżność z informacjami od @Heniek12345 ...), w takim razie prawdopodobnie da się odebrać strumień na pececie, np. w Kodi (XBMC), WMP, lub VLC. Przejrzyj ten topic:
http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/105789-panasonic-strumieniowanie-do-pc-mozna-mozna.html
Można by nawet spróbować nagrywać stream na dysk (na pececie), aczkolwiek z pewnymi niedogodnościami, nie tak wygodnie jak na HDD podłączonym do tv. Na pewno odpada programowanie nagrywania na określoną porę (timer), itp. Ale od biedy dałoby się coś zapisywać.
W ogóle @aslk34 na Twoim miejscu pożyczyłbym od kogoś ten dysk USB (gdybym nie miał) i sprawdził jak rzeczywiście jest. Może od jakiegoś serwisu komputerowego, sklepiku, zaprzyjaźnionego "komputerowca"? Kto wie, może skoro u Ciebie działa streaming, nagrywanie też?... Może macie jakieś inne Vectry?

(wątpię szczerze pisząc, ale ja tam nigdy nie mówię nigdy...

) Przy czym tak jak wspominał @Heniek12345, telewizor formatuje HDD po swojemu i usuwa wszystkie dane, więc jeśli na dysku są jakieś ważne pliki, należało by je gdzieś przedtem zbackupować. Dysk musi mieć pojemność minimum 160GB.
Pozdrawiam.
EDIT
Dodatkowo powrotna „reanimacja” takiego dysku pod Windowsa nie jest proste i wymaga od użytkownika pewnej wiedzy. Ja straciłem trochę czasu zanim znalazłem informację jak to zrobić, bo o ile jak dysk sformatować pod telewizor każdy producent pisze w instrukcji. Natomiast nic już nie wspomina jak taki format cofnąć. Trzeba szukać na własną rękę.
Ja pod Windą (Vista) bez żadnych poszukiwań, trochę intuicyjnie, pokrótce:
- Zarządzanie komputerem>Zarządzanie dyskami (gdzie jest w Windzie to już trzeba sobie znaleźć, być może w innych niz Vista zwie się trochę inaczej)
- Usuń wolumin (uwaga aby wybrać właściwy dysk, nie pomylić z HDD kompa...)
- Nowy wolumin prosty > (pojawi się kreator) > przypisać literę dysku > sformatować jako NTFS.