Jaki amplituner wybrać do KEF IQ90?

krisman1

New member
Przeglądam forum, czytam posty i nadal jestem w kropce. Stwierdziłem, że jak nie zapytam, to nie wybiorę. A do wyboru jest amplituner. Problem mój wygląda następująco:
Jestem właścicielem KEF IQ90, Denona 1909, a po bokach mam 2x JPW ML 210.
KEF zakupiłem po tym jak miałem okazje je usłyszeć w jednym z salonów podpiętych do wzmacniacza stereo Cambridge Audio, modelu niestety nie pamiętam. Nie planowałem takiego wydatku, ale słyszałem jeszcze kilka innych głośników i te mnie po prostu pozamiatały. Pamiętam jak na kawałku “Metallica” czułem bas w klacie, a głośniki wcale głośno nie grały. Teraz wiem, że wybieranie głośników z myślą o ampli tunerze na podstawie odsłuchu wzmacniacza stereo to co najmniej dziwny sposób, no ale wtedy tego nie wiedziałem. Myślałem, że jak tak potrafią zagrać na CA, to ładnie zagrają na wszystkim. Dlatego też o wyborze Denona zdecydował właściwie przypadek - tyle kasy wydałem na głośniki, że szukałem jakiegoś niedrogiego ale dobrego ampli. Ponieważ jest to mój pierwszy zestaw, przed jego zakupem nie wiedziałem, że dobór ampli do głośników jest tak zasadniczy i wcale nie łatwy (już widzę uśmiechy na waszych twarzach ;) JPW praktycznie dostałem w prezencie - nie szukałem głośników, kumpel stwierdził, że u niego tylko leżą, więc jak chcę, to proszę Cię bardzo. Kable którymi to wszystko podłączyłem, to Ultralink Challenger 2.

Generalnie sprzęt służy mi do oglądania filmów i grania na xboksie, ALE ostatnio coraz bardziej lubię posłuchać muzyki. Stosuje system: laptop podpięty do ampli przez Hdmi. Muzyka to albo płyty CD albo pliki flac. Jeśli słucham muzyki dla “słuchania“, a nie tylko po to żeby coś tam leciało w tle to mp3 odpadają, bo słychać wyraźnie słabszą jakość dźwięku.
Generalnie zestaw w stereo gra dobrze ale słyszałem, że te same piosenki mogą brzmieć lepiej. U mnie np. bas jest fajny (choć efektu takiego jak na CA nie udało mi się uzyskać), irytuje mnie jednak ostra góra jak bardziej podgłośnię.
U kumpla słyszałem zestaw ampli HK + głośniki Monitor Audio (oczywiście w stereo) i muszę powiedzieć, że dźwięk bardzo mi się podobał. Wydawał się przyjemnie otaczać, do tego nie narzucający się bas, nie było ostro na górze… no kurcze po prostu dobrze się tego słuchało.
Doszedłem więc do wniosku, że pora zmienić ampli na coś lepszego. I wtedy się zaczęły moje bolączki: na pierwszy ogień poszło szukanie czegoś CA, bo ta firma podobno generalnie dobrze pasuje do KEF-ów. Znalazłem Azura 650R, ale cena za wysoka, więc z odsłuchem nawet nie będę startował (chciałbym się zmieścić w max 4000, a boję się, że jak posłucham tego zestawu i mi się spodoba, to go kupię, chociaż miałbym jeść chleb z masłem przez 2 miesiące). Potem znalazłem HK i zastanawiam się nad modelami AVR 360 i 460 (słyszałem, że 460 lepiej gra w stereo, ale czy faktycznie jest jakaś różnica i czy to w ogóle razem pasuje?).
Dodam tylko, że pokój ma ok. 20 m2. Mieszkam obecnie w Warszawie, więc z ewentualnymi odsłuchami/pożyczeniem sprzętu nie powinno być problemu. Tylko pytanie brzmi - co odsłuchać? Co będzie dobrze pasowało do KEF-ów? Będę wdzięczny za porady.

Trakkah

New member
Posiadałem kiedyś Harmana AVR 255 z Kef C7. Dla mnie to było bardzo dobre połączenie, w tym przedziale cenowym rewelacja :) Więc sprawdź do swoich Kef iQ90 ampli Harmana AVR460 lub z nowej serii AVR365
Odsłuchaj też Marantz SR 6005 / 6006

krisman1

New member
Kusi mnie ten CA, oj kusi.... ;)
A tak poza nim to do odsłuchania mam: AVR460 lub AVR365 a także Marantz SR 6005 / 6006. Oczywiście z wrażeniami się podzielę, aczkolwiek trochę to może potrwać, z uwagi na planowaną w najbliższy weekend zmianę stanu cywilnego;)
Koledzy (i koleżanki oczywiście) takie jeszcze jedno pytanie: czy jest możliwy odsłuch w domu, przed zakupem? Czy trzeba się umawiać w sklepach, licząc, że będą mieli głośniki takie jak moje oraz wszystkie ampli jakich chciałbym posłuchać? Jak to wygląda?

Trakkah

New member
To zależy od sklepu... W jednych nie ma problemu aby sprzęt po wpłaceniu kaucji zabrać do domu i odsłuchać w swoich warunkach inne na to się nie zgadzają.. Najczęściej odsłuch jest u nich w salonie... Będziesz musiał poszukać takiego który ma na stanie jeszcze kolumny Iq90 bo jakiś czas temu Kef zastąpił je nową serią Q900... W Warszawie nie powinno być chyba problemu ze znalezieniem salonu gdzie mają i ampli które chcesz posłuchać i kolumny Kefa? :)

krisman1

New member
No to wiem już wszystko. Mam nadzieję, że w Wawie znajdę bez problemu salon, który będzie miał na stanie i Kef-y i ampli;) Ale w pierwszej kolejności będę celował w odsłuch w domu, bo później sprzętu będę używał właśnie w takich warunkach. Dzięki za info, bo nie wiedziałem jak to wygląda. Teraz przynajmniej wiem z jakimi oczekiwaniami chodzić po sklepach :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krisman1

New member
...W Warszawie nie powinno być chyba problemu ze znalezieniem salonu gdzie mają i ampli które chcesz posłuchać i kolumny Kefa? :)

Próbowałem zorganizować odsłuch w Warszawie. Wysłałem zapytanie do kilku sklepów o treści „zainteresowany jestem odsłuchaniem u Państwa w salonie amplitunerów

Pioneer VSX-2020 / VSX-LX53
Yamaha RX-V2067
Marantz 6005.
Cambridge Audio 650R
Harman Kardon AVR 460.

na głośnikach KEF-ach IQ90.

Proszę o informację, czy istnieje taka możliwość, ew. czy można także wypożyczać od Państwa sprzęt (oczywiście za kaucją) do odsłuchania w domu? „

Wysyłałem zapytania do Audio Świat, Audiocolor, Mediamax24, AV Świat, Audioforte, Media Centrum (z tego ostatniego nie dostałem odpowiedzi, będę się jeszcze do nich dobijał).

Informacje jakie otrzymałem można podsumować następująco:
- dany salon posiada max. 3 z w/wym. amplitunerów (w skrajnych przypadkach nie posiadają żadnego),
- żaden salon nie posiada Kef-ów IQ90,
- co do wypożyczania sprzętu, to albo nie było komentarza odnośnie tej części mojego maila, albo salony nie prowadzą takich praktyk.

Nie bardzo uśmiecha mi się jeżdżenie po wszystkich sklepach w okolicy z głośnikami w bagażniku:
- bo głośniki są dosyć ciężkie i przez to kłopotliwe w transporcie
- każde przenoszenie ich wiąże się z ryzykiem uszkodzenia (czego z oczywistych przyczyn bym nie chciał)
- wymagało by to dużo czasu (na co dzień pracuję), poza tym nie wiem czy będę pamiętał jak grał jakiś amplituner tydzień albo dwa wcześniej
- wymagało by to sporo kasy, jeśli miałbym pojechać do 3 salonów, żeby odsłuchać wszystkie amplitumery, które wymieniłem wyżej (a tak mi wychodzi z otrzymanych informacji o dostępności produktów)
- co jak mi się spodobają 2 ampli, które będą w 2 różnych salonach? Jak je wtedy porównać?

Macie jakieś pomysły? Ew. do jakiego innego salonu/sklepu się zwrócić albo jak inaczej rozwiązać tę sytuację?

Norbunio

New member
Ogólnie to nie są to jakieś bardzo wyszukane pozycje, bo w większości sklepów widziałem avr460, marantz 6005, yamahy czy pioneera. Najwiekszy problem jest z kolumnami bo te ciężko spotkać w wawie. Najlepiej jakbyś miał jakiegoś busa albo jakiegoś dostawczaka i jakbyś jeździł po sklepach na odsłuchy razem ze swoimi kolumnami i kablami:) Wtedy masz 100% pewność dobrego wyboru a jak taka opcja odpada to słuchać to co jest i w miare możliwości staraj się wyczuć charakter danego sprzetu... Ogólnie temat zakupu audio jest bardzo ciężki bo każdy słyszy inaczej, co sklep to polecają co innego i ogólnie same kłopoty bo zawsze ciężko zdecydować co jest the best:) Powodzenia

Ja właśnie kupiłem Pioneer Lx72, możesz mnie podpytać w sobotę co o nim sądzę mam tez kolumny Kef a ampli H/K

krisman1

New member
Jestem ciekaw wrażeń zarówno z tym H/K (model?) jak i Pioneerem.
Odnoszę dziwne wrażenie, że KEF nie jest popularną marką, jeśli chodzi o głośniki... ;)

Trakkah

New member
@krisman1: Kef to popularna marka ale w mailu pytałeś o iQ90 a te kilka miesięcy temu zastąpiono modelem Q900 i dlatego tych co Ty posiadasz nie mają już na sklepach, stąd taka odpowiedź... Hmmm albo będziesz woził swoje kolumny albo odsłuch zrób na modelu Q900. Ewentualnie zamiast pisać maila zadzwoń i zadaj pytanie o wypożyczenie sprzętu do domu, wtedy uzyskasz odpowiedź...

@Norbunio: też jestem ciekaw Twoich wrażeń po odsłuchu H/K (AVR660?) i Pioneera :)

krisman1

New member
Kef to popularna marka ale w mailu pytałeś o iQ90 a te kilka miesięcy temu zastąpiono modelem Q900 i dlatego tych co Ty posiadasz nie mają już na sklepach, stąd taka odpowiedź... Hmmm albo będziesz woził swoje kolumny albo odsłuch zrób na modelu Q900. Ewentualnie zamiast pisać maila zadzwoń i zadaj pytanie o wypożyczenie sprzętu do domu, wtedy uzyskasz odpowiedź...

Dzwoniłem do Media Centrum Okęcie i Bemowo, bo faktycznie na maile nie odpisują. Dowiedziałem się, że KEF-ów IQ90 nie mają. Rozważałem odsłuch na modelu Q900, ale podobno brzmi inaczej, więc pogodziłem się z myślą, że będę musiał jeździć z własnymi głośnikami.
Z amplitunerów, które mnie interesują:
Pioneer VSX-2020 / VSX-LX53 - nie mają. Posiadają model 55, a że cytuję "bebechy ma praktycznie takie same, wielkiej różnicy być nie powinno".... nie jestem przekonany.
Yamaha RX-V2067 już nie produkują wobec czego nie mają na stanie
Marantz 6005 nie ma (może będzie).
Cambridge Audio 650R nie ma (sprzedali, ale prawdopodobnie będzie)
Harman Kardon AVR 460. mają 365.

W czasie rozmowy Pan generalnie próbował mnie "nakręcić" na H/K 365.

Zadzwonie znowu może za jakiś tydzień. A nuż sytuacja się zmieni.

A no i oczywiście nie wypożyczają sprzętu do odsłuchu w domowym zaciszu.

Trakkah

New member
Zajrzyj tutaj: Kino domowe, stereo - BOSE, DENON, HARMAN KARDON, PIONEER, JBL, MONITOR AUDIO, KEF
i zadzwoń lub napisz maila - odpisują :)
Ostatnio jak u nich byłem mieli masę sprzętu na półkach, czy konkretnie te modele którymi jesteś zainteresowany nie wiem... Zapakuj kolumny do auta, daj 100 - 120 zł na benzynę z Wawy do Łodzi i całkiem możliwe że wszystko w jednym miejscu odsłuchasz i jednego dnia. Będziesz miał porównanie bezpośrednie. A obsługa jest bardzo fachowa i miła :)

Ostatnia edycja:

Norbunio

New member
Mam już Lx72. Wymaga dostrojenia ale po wstępnej kalibracji widzę że ma bardzo duży potencjał. Dźwięk bardziej otwarty, bassu mniej niż w H/K ale za to Pioneer go bardziej "trzyma za morde". Ogólnie brzmienie nabrało mocy i siły. Jutro go skalibruję to będę mógł powiedzieć coś więcej. Wykonanie bije na głowe H/K gdzie wszystko jest plastikowe i rodem z najtańszego modelu. menu proste ale bardzo zaawansowane i trzeba sporo czasu żeby ogarnąć wszystkie funkcje których jest multum.

krisman1

New member
Twoje pierwsze wrażenia zachęcają mnie do przyjrzenia się bliżej Pioneer'owi. Napisz tylko jeszcze jaki model H/K miałeś wcześniej i jakie masz KEF-y.

maniekn274

New member
Bez reklam
Zajrzyj tutaj: Kino domowe, stereo - BOSE, DENON, HARMAN KARDON, PIONEER, JBL, MONITOR AUDIO, KEF
i zadzwoń lub napisz maila - odpisują :)
Ostatnio jak u nich byłem mieli masę sprzętu na półkach, czy konkretnie te modele którymi jesteś zainteresowany nie wiem... Zapakuj kolumny do auta, daj 100 - 120 zł na benzynę z Wawy do Łodzi i całkiem możliwe że wszystko w jednym miejscu odsłuchasz i jednego dnia. Będziesz miał porównanie bezpośrednie. A obsługa jest bardzo fachowa i miła :)
shop Q21 w PABIANICACH ,super sklep,na e-maile odpisują ,posiadają sporo sprzętu,jeśli chcesz wypożyczyć sprzęt do domu ,oczywiście za kaucją też niema problemu,jeżeli oczywiście dany model mają na sklepie,w moim przypadku tak było że chcieli mi dać do domu na odsłuch ale mniejsze kolumienki rf 52,a że byłem pewny że chcę rf 62 więc nie skorzystałem,dużych kolumn typu np rf 82,MA RX8,raczej nie mają na stanie bo posiadają małe pomieszczenie do odsłuchu,ale na zamówienie ściągną wszystko,negocjować ceny też można ,przy dobrej gadce prawie jak u blackninja,pokoik mają chyba 18m2 z tego co pamiętam

Do góry