Jaki amplituner - Panasonic czy Yamaha

lennox80

New member
Witam wszystkich, po pierwsze chciałem się przywitać :)

Po drugie mam pytanie do ekspertów. Otóż noszę się z zamiarem zakupu ampli, i jako moje typy wybrałem 1. Panasonic SA-BX500 oraz Yamaha RX-V663.

Za panasem przemawiają fakty że mam już DVD-S511 oraz TV 50PZ800 obydwa Panasonica i chciałbym korzystać z VieraLink. Poza tym Panasonic to Technics a więc wg. mnie bardzo dobre brzmienie i dynamika.

Natomiast za Yamaha przemawiają opinie użytkowników, pilot z możliwością obsługi również innych moich sprzętów.

Poradźcie mi co zrobić, proszę. Aha - zapomniałem dodać że mam zestawik kolumn Jamo 506 bez SUB'a, a ampli będę używał jako radio/muzyka/film - 30%/40%/30%.

Czekam na rady/opinie.
Pozdrawiam,

lennox80

New member
przeczytałem cały tamten wątek, ale konkretów tam mało. :???:

Może ktoś wie czy jak podłącze przez wejście HDMI w Yama DVD to przez wyjście będę mógł podłączyć TV i będzie działać VieraLink?

A może wogóle nie pakować się w ampli z HDMI, tylko kupić coś tańszego z Coax i/lub Opti? Co to daje? Dzięk tu i tu jest cyfrowy, no chyba że chodzi o dekodery, że są inne?

Albo jeszcze może ktoś zna jakiś sklep w Krk w którym będzie można posłuchać, zobaczyć i pobawić się większą ilością sprzętu, a przy tym obsługa będzie w miarę pomocna (bo na saturn, media i inne tego typu nie ma co liczyć)

Bartos81

Member
Bez reklam
No więc tak, co ci daje HDMI> cyfrowy dźwięk i obraz przesyłany jednym kablem:)
w przypadku yamahy dochodzą do tego dekodery HD gdybyś w przyszłości chciał podłączyć BR
mnóstwo ustawień DSP

dodatkowo (nie jestem pewien ale raczej jest) masz możliwość sterowania pilotem z Yamahy innymi urządzeniami jak TV dvd BR itp

Pozatym Yamaha to inna klasa jest bardziej audiofilski.
poszukaj i poczytaj na temat yamahy

lennox80

New member
Właśnie bardzo dużo czytałem na temat tej Yamahy i spośród wszystkich ampli do kwoty 2000zł wynalazłem właśnie ją :) oprócz Panasa którego wybrałem tylko ze względów o których pisałem wyżej.

Chyba się przekonuje coraz bardziej do tej Yamahy, ale pewny jeszcze nie jestem.
Chciałbym żeby mi ktoś jakieś konkrety napisał czemu ten a nie ten (nazwijmy to łopatologicznie).

No i jakby ktoś miał namiary na sklep w krk ze sprzętem av, byłbym wdzięczny.

stefwal

New member
lennox80 napisał:
przeczytałem cały tamten wątek, ale konkretów tam mało. :???:

O nic tam nie zapytałeś :p

lennox80 napisał:
Może ktoś wie czy jak podłącze przez wejście HDMI w Yama DVD to przez wyjście będę mógł podłączyć TV i będzie działać VieraLink?

Może, ale nie musi. Jeśli po podłaczeniu zetawu, w TV w menu VieraLink pojawi ci się opcja sterowanie "odtwarzacz", to bedzie działać. Mogą pojawić jednak problemy we współpracy ponieważ nie będzie to połączenie bezpośrednie TV-DVD a poprzez ampli, które sterowaniu nie podlega (i np. nie włączy zasilania, nie przełaczy na wejście DVD itp.). Przy opcji FULL PANAS wszystko się samo włącza, przełacza i na koniec wyłącza - piekielnie wygodne i szybkie. Do tego jeden pilot (np. TV bo najładniejszy z całego zestawu tychże pilotów) obsługuje w podstawowym zakresie wszystko (ale najwięcej opcji - sterowanie audio i zaawansowane DVD da ci pilot od SA-BX z klawiszem One Touch Play ;) ).

lennox80 napisał:
A może wogóle nie pakować się w ampli z HDMI, tylko kupić coś tańszego z Coax i/lub Opti? Co to daje? Dzięk tu i tu jest cyfrowy, no chyba że chodzi o dekodery, że są inne?

SA-BX500 ma równiez dekodery audio HD i dźwięk 7.1, a tego po coax czy toslinku nie uzyskasz, tylko po HDMI.

Łopatologicznie to Ci nikt nie wytłumaczy dlaczego ten a nie ten. Sam musisz posłuchać i zdecydować co lepsze. Ja osobiście nie mam zacięcia audiofilskiego. Ponieważ nie mam dwóch zestawów kina tylko jeden to o dzwięku niewiele mogę powiedzieć (to jak z TV, dopuki gra samotnie to obraz wydaje ci się OK, ale jak lepszy postawisz z boku to widzisz różnicę :mrgreen: ). Osobiście do brzmienia nie mam zastrzeżeń, ale to też zawsze kwestja kolumn (mam nieaudiofilskie, "chińskie" KODY). Na tamtym wątku pisałem o słabym brzmieniu, wymieniłem jednak suba na większego i już jestem BARDZO ZADOWOLNY.

Na pewno zaletą opcji FULL PANAS jest VieraLink (sprawnie to działa), dżwięk w Panasie uważam za dobry jak dla przeciętnego użytkownika, przestrzenność dobra (szczególnie w opcji 7-u kolumn z emulacją 7.1 z 5.1 - miód, a w audio HD to już chodzi doskonale), duże możliwości regulacji nastaw plus autokalibracja zestawu przy pomocy mikrofonu. Dla bardziej wymagających jest Bi-Wire i Bi-Amping (jakoś tak), więc sprzet denny nie jest i trzyma dobry poziom.

Co do Yamachy - nie mam o niej zielonego pojęcia. :confused:

Ostatnia edycja:

lennox80

New member
stefwal napisał:
O nic tam nie zapytałeś :p
bo dyskusja w wątku zamknęła się na podłączeniu lapka przez HDMI:p

stefwal napisał:
Przy opcji FULL PANAS wszystko się samo włącza, przełacza i na koniec wyłącza - piekielnie wygodne i szybkie. Do tego jeden pilot (np. TV bo najładniejszy z całego zestawu tychże pilotów) obsługuje w podstawowym zakresie wszystko (ale najwięcej opcji - sterowanie audio i zaawansowane DVD da ci pilot od SA-BX z klawiszem One Touch Play ;) ).

Mam wrażenie że mnie namawiasz do kupna Panasa... :D

stefwal napisał:
SA-BX500 ma równiez dekodery audio HD i dźwięk 7.1, a tego po coax czy toslinku nie uzyskasz, tylko po HDMI.

Na pewno zaletą opcji FULL PANAS jest VieraLink (sprawie to działa), dżwięk w Panasie uważam za dobry jak dla przeciętnego użytkownika, przestrzenność dobra (szczególnie w opcji 7-u kolumn z emulacją 7.1 z 5.1 - miód, a w audio HD to już chodzi doskonale), duże możliwości regulacji nastaw plus autokalibracja zestawu przy pomocy mikrofonu.

no ja audiofilem nie jestem - więc na tą chwilę kupię jednak chyba Panasa, bo do moich Jamo 506 będzie w sam raz :confused:

Ale dziś jeszcze jade do dystrybutora Yamahy posłuchać i popatrzeć na 663 8)

stefwal

New member
lennox80 napisał:
Mam wrażenie że mnie namawiasz do kupna Panasa... :D
Nie namawiam, ale jakiś czas temu byłem w podobnej sytuacji jak Ty. Miałem podobny zestaw AV jak Ty, tylko zamiast DVD jest BD30 (naprawdę warto). Szukałem KD i stawiałem na "jednego" pilota. Wybór padł na SA-BX500 ponieważ pasował do BD30. Okazało się to dobrym rozwiązaniem. TV+Ampli+BD działały ze sobą bezbłędnie w satysfakcjonujący mnie sposób. Później pojawiło się parę innych elementów (kablówka cyfrowa, inne "chińskie" DVD) i idea jednego pilota oparła się o Logitecha Harmony (cudo :D). Teraz VieraLink przeszkadza i został wyłączony, i gdybym obecnie szukał KD to rozglądał bym się za takim które ma konwersję analog VIDEO do HDMI, więc BX500 by odpadł. Wynika to jednak już z pewnych moich uwarunkowań, które u Ciebie nie występują. Obecnie HDMI i 7.1 to standard (jeśli Cię na to stać) i nie wierz tym którzy twierdzą że 5 kolum gra tak samo fajnie jak 7 :twisted::twisted:. Na początku miałem 5 kolumn (można bez problemu tak skonfigurować BX500 aby chodził jak KD 5.1), dorzuciłem jeszcze 2, wymieniłem suba i dopiero zagrało to "w zadawalający mnie sposób". Dlatego też jeśli jesteś wolny od cech audiofila i HDfila to przy opcji FULL PANAS nie będziesz rozczarowany. Jeśli kupisz Yamache również nie będziesz zapewne rozczarowany tylko ...... czy oby na pewno zauważysz różnicę :confused: a coś tam jednak czymś nie posteruje.

jowi

New member
A czy przy wyborze ampli nie zwracacie uwagi na skalowanie SD do 1080p, jakoś nie znalazłem info aby którys z nich to robił (dopiero V863 Yamahy skaluje w górę)

sempik

New member
stefwal napisał:
Przy opcji FULL PANAS wszystko się samo włącza, przełacza i na koniec wyłącza - piekielnie wygodne i szybkie. :confused:
Mam to samo przy TV Sharp, DVD Ferguson, ampli Yamaha :p . Wsio jednym pilotem od Yamahy.
Więcej mówi waga panasa, który ponoć generuje po 150 W na każdy z 7 kanałów, przy wadze 5 kg i poborze z sieci 150W.

Dla mnie za wyborem panasa przemiawiałyby tylko względu estetyczne i fakt, że napędzane miałyby być raczej słabe kolumny, co w ogólnym rozrachunku nie robi większej różnicy.

stefwal

New member
sempik napisał:
Mam to samo przy TV Sharp, DVD Ferguson, ampli Yamaha :p . Wsio jednym pilotem od Yamahy.

Tu nie o to chodzi, aby wszystko z osobna włączać pilotem :p Wkładasz płytę do DVD a kino i telewizor same się właczają, przestawiają na właściwe wejścia i obraz leci. Kończysz ogladanie, wyłaczasz tylko np. TV (ale to bez znaczenia co) a kino i DVD same się wyłaczają (bardzo uproszczona idea VieraLink).

sempik napisał:
Więcej mówi waga panasa, który ponoć generuje po 150 W na każdy z 7 kanałów, przy wadze 5 kg i poborze z sieci 150W.

Tak, mówi że jest to sprzęt dla niewymagającego użytkownika. Gra uważam jednak, że całkiem nieźle.

sempik napisał:
Dla mnie za wyborem panasa przemiawiałyby tylko względu estetyczne i fakt, że napędzane miałyby być raczej słabe kolumny, co w ogólnym rozrachunku nie robi większej różnicy.

Za Panasem dla mnie VieraLink, za Yamahą inne względy kupującego które On bierze pod uwagę. W momencie jak szukałem dla siebie KD nie było wiele recenzji tego Panasa (w sumie to jedna miażdżąca go jako "g....no" niewarte zakupu) i nie wiem czy coś nowego do dziś sie pojawiło. Mimo tego kupiłem i nie żałuję:eek:k:

lennox80

New member
No i kupiłem Yamahe :mrgreen:

Byłem u dystrybutora w Krakowie i chyba mnie przekonał że nie ma w tej cenie lepszego ampli. Chociaż mieli Marantza, Onkyo i Denona w swojej ofercie to jednak za 2400zł z polską 3 letnią gwarancją nie było równego v663.
Pobawiłem się nim wczoraj w domu i muszę stwierdzić że sprzęt ma niesamowite możliwości. Między innymi skaling SD do 1080, pilot zdalnego sterowania w którym można nie tylko obsługiwać urządzenia do których nie ma kodów (pilota można nauczyć czym i jak ma sterować), ale zaskoczyła mnie też możliwość tworzenia makr :grin:, czyli ustalenia pod jednym przyciskiem kolejnych operacji ktore ma wykonać pilot. Coś na wzór VieraLink tyle że to ja decyduje o tym co ma się włączać najpierw, co ma się uruchamiać i z jakimi opcjami. Pozostała mi tylko kwestia przetestowania tego. Narazie spróbowałem sterować DVD i działają wszystkie podstawowe funkcje.

Generalnie dla mnie bomba!

Jedynym minusem jaki zauważyłem to jego moc. Do tej pory kolumny frontowe od mojego zestawu (przypominam - Jamo 506) były podłączone do stareńkiego wzmacniacza Stereo Technics SU-V500. Po podłączeniu do ampli jakby moc "opadła" nie ma takiej dynamiki, to juz nie to samo :( niestety... Jest niby opcja wyłącznia wszystkich filtrów, dekoderów i innych bajerów, pomimo że jakość dzwięku jest powalająca to dynamiki nie ma.
Ale z tego co wiem to wszystkie ampli mają tą przypadłość.

Pewnie zostawie ten wzma z CD do słuchania muzy. Ale mam w związku z tym pytanko do expertów.
Kolumny mają dwa gniazda z tyłu. Czy jak podłącze do jednego ampli a do drugiego wzmac, to czy coś się może stać? W przypadku kiedy korzystam tylko z jednego urządzenia, jak również w przypadku kiedy przez przypadek uda mi się włączyć dwa na raz?

squad05

New member
kolego lennox80,
chyba jednak sprzedawca Ci troche namieszał w głowie.
Yamaha rx-v663 nie skaluje obrazu do 1080p, robi to dopiero rx-v883.
No i cena 2400 to na rx-v663 trochę sporo - za ta cenę mogłbys kupić właśnie yamahe rx-v863 równiez z 3letnia gwarancją - popatrz np. na ceneo.
Jezeli naprawdę spodobało Ci się brzmienie yamahy to ja na twoim miejscu wyminiłbym 663 na 863.
pzdr

lennox80

New member
kolego squad05,
jak znajdziesz sklep który da mi polską 3 letnią gwarancje za niższą cenę to prześlę Ci różnicę na konto! To że na ceneo się pojawia to nie znaczy że w tej cenie mają go dostępnego. Poza tym większość niskich cen to ceny za sprzęt sprowadzony z niemiec/anglii pół roku temu lub pewnie dłużej. Także za taką gwarancje dziękuję! Nie masz co mądrkować na temat niższych cen, bo akurat jestem na etapie remontu i nie tylko ampli kupowałem. Cały AGD szukałem w sklepach inter. Zazwyczaj w 50% sklepów na ceneo towar jest niedostępny, a w szczególności ten najtańszy.

A co do skalingu to masz rację, dzwoniłem do AUDIO-KLANU. A dziś wybiorę się do sklepu wyjaśnić nieporozumienie. :)
Być może źle zrozumiałem sprzedawcę, albo pomieszałem pojęcia. :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

NIEMEN

New member
Yamahe RX-V663

Witam
1-mam taki problem ze gdy ustawiam na 5.1 czy na 7.1 to jest bardzo cicho i niema dynamiki
2-czy jest mozliwos podlaczenia USB z yamaha rx-v663
A tak pozatym mysle ze to niebyl dobry zakup mialem chec na panasonica poniewaz mam plasme pana.ale jak na zlos nie bylo w tym czasie i dalem sie namowic na yamahe rx-v663.

squad05

New member
lennox80 napisał:
kolego squad05,
jak znajdziesz sklep który da mi polską 3 letnią gwarancje za niższą cenę to prześlę Ci różnicę na konto! To że na ceneo się pojawia to nie znaczy że w tej cenie mają go dostępnego. Poza tym większość niskich cen to ceny za sprzęt sprowadzony z niemiec/anglii pół roku temu lub pewnie dłużej. Także za taką gwarancje dziękuję! Nie masz co mądrkować na temat niższych cen, bo akurat jestem na etapie remontu i nie tylko ampli kupowałem. Cały AGD szukałem w sklepach inter. Zazwyczaj w 50% sklepów na ceneo towar jest niedostępny, a w szczególności ten najtańszy.

A co do skalingu to masz rację, dzwoniłem do AUDIO-KLANU. A dziś wybiorę się do sklepu wyjaśnić nieporozumienie. :)
Być może źle zrozumiałem sprzedawcę, albo pomieszałem pojęcia. :)

ok lennox80,

moim celem nie było "mądrkowanie się" tylko poinformowanie Twojej szanownej osoby, że jednak sprzedawca wprowadził się błąd i że rx-v663 nie skaluje obrazu do 1080p czym tak bardzo się zachwycałeś nawet tego nie sprawdzając.

Gratuluję zaradności i korzystania ze sklepów internetowych podczas remontu:eek:k: Ciekawe kto w obecnych czasach liczący się z groszem wali prosto do MM i kupuje pierwszą lepsza pralkę nie sprawdzajac oferty innych sklepów w tym internetowych.

Zajęło mi 10 min znalezienie tej Yamahy za 1950 zł (czarnej) lub 1900 zł(tytanowej) - łącznie z kontaktem ze sklepem i spawdzeniem jej dostępności. Gwarancja - door to door 36 miesięcy.

Dodatkowo spytaj kolegę Blackninja o rx-v663, u niego taka samą kupowałem z 3 letnią gwarancja audioklanu i uwierz mi, że za róznice w cenie u Blackninjy i jednego z dytrybutorów yamahy w Krakowie (u kórego równiez byłem w trakcie wybierania ampli) kupiłem DVD s663 yamahy równiez z 3letnią gwarancją audioklanu.

Uwierz mi, że większość osób na tym forum prędzej będzie chciało Ci coś pomóc, doradzić, wyprowadzic z błednego myślenia a nie wytykać błędy.
Pozdrawiam serdecznie i życze miłego uzytkowania sprzętu a za róznicę w cenie gdy zminisz zdanie kup sobie porządne kable.

Ostatnia edycja:

lennox80

New member
Spoko. Jesli odebrałeś mądrkowanie się jako jakiś "wrzut" to sorki. Chodzi tylko o to że w większości sklepów internetowych nie ma towaru który wyszukuje np: ceneo.
A co do ceny mojego amp, to zobaczymy. Napiszę do blackninja i spytam. Może oddam sprzęcik który kupiłem, a wezmę 863 od ninjy :)

Pozdrawiam,

NIEMEN

New member
yamahe rx-v633

jowi napisał:
A czy przy wyborze ampli nie zwracacie uwagi na skalowanie SD do 1080p, jakoś nie znalazłem info aby którys z nich to robił (dopiero V863 Yamahy skaluje w górę)
ja placilem 529 euro za yamahe rx-v663
a za yamahe rx-v863 od 700 do 800 euro
ale chodzi to ze w intercnecie zakup jest troche niepewny
a tak do sklepu i od razu....

NIEMEN

New member
yamahe rx-v663

squad05 napisał:
kolego lennox80,
chyba jednak sprzedawca Ci troche namieszał w głowie.
Yamaha rx-v663 nie skaluje obrazu do 1080p, robi to dopiero rx-v883.
No i cena 2400 to na rx-v663 trochę sporo - za ta cenę mogłbys kupić właśnie yamahe rx-v863 równiez z 3letnia gwarancją - popatrz np. na ceneo.
Jezeli naprawdę spodobało Ci się brzmienie yamahy to ja na twoim miejscu wyminiłbym 663 na 863.
pzdr
a co do skalowania do 1080 to umnie DVD smiga na yamahe rx-v663.
tylko ze glas ma cichy i brak dynamiki
moze ktos ma pomysl

squad05

New member
to że DVD śmigoa przez yamahe to jest normalne, chodzi o to ze na TV z DVD nie uzyskasz rozdzielczośći 1920x1080.
Spróbuj kolego zrobic autokalibrację i napisz czy się poprawiło. w instrukcji dokładnie opisane jak to zrobić.

Do góry