jaki amplituner+glosniki do 2000

redlum

New member
Bez reklam
a tak wogole jaka jest roznica miedzy Onkyo 604 a 505? - Wiem ze 604 to model z poprzedniego roku zas 505 to swierzy model - ale pozatym jakie sa najwazniejsze roznice? Chodzi mi szczegoleni o rzeczy zwiazane z video - czyli poprawianie obrazu itp.

Przy okazji zapytam sie czy taki amplituner sam potrafi upscalowac obraz do 720p z nki? czy to moze sam dekoder nki potrafi? I czy bede widzial jakas roznice jesli sygnal bedzie isc przez amplituner?

PS jesli cos pomieszalem to prosze o wybaczenie - ale jeszcze nie do konca wiem - co taki amplituner potrafi

Ostatnia edycja:

AndrzejIgor

New member
Chyba niedawno się same fronty pojawiły. Albo to jakaś samorzutna oferta sklepowa, gdyż dystrybutor nie oferował oddzielnie samych frontów (przynajmniej jakiś czas temu).

=> redlum
Skaler znajduje się w samym TV (chyba że masz coś starszego) oraz w źródełku sygnału - np. użytkownicy oraz testujący samsunga bd1000 wystawiają temu playerkowi wyśmienite noty. Nie wiem jak się sprawują nboxy bo nie miałem przyjemności.

redlum

New member
Bez reklam
mam plazme 42PC51 - ale chyba upscalera nie ma - przynajmniej nie ma zadnych opcji aby go wlaczyc lub wylaczyc

co do upscalingu - to znalazlem cos takiego
http://hdtv.com.pl/forum/showpost.php?p=112345&postcount=69
wynika z tego ze 505 nie ma upscalingu - tylko ma go 605 - w takim razie 604 tez go ma?

EDIT - dobra znalazlem - wg instrukcji
505 nie ma wcale konwersji ani upsaclingu - jesli puszczasz sygnal np. svideo - to na svideo wychodzi - prosilbym uzytkowanikow tego modelu czy to prawda - bo to sie wydaje bez sensu - jesli podlacze nke po hdmi i komputer po componencie - to musze tez ciagnac do tv kabel HDMI oraz component
604 - ma konwersje na component
605 ma juz konwersje na HDMI

No to bede mial zagwostke co do amplitunera - czy dokladac do 605 czy nie... :(

Ostatnia edycja:

AndrzejIgor

New member
Coś mi się wydaje że Twój Tv ma skaler a Ty o tym nie wiesz.
Aha, jeszcze jedno, do 605 na pewno warto dopłacić, choćby z racji tego że ma na pokładzie nowe dekodery audio. Do bluraya jak znalazł.
HDMI 1,3a (video+audio) w porównaniu z 1.1 (tylko video) w 604 też się liczy ;)

Ostatnia edycja:

redlum

New member
Bez reklam
tylko n-ka ma problemy z HDMI 1.3 - poprostu nie przesyla dzwieku

a co do nowych kodekow - to jak bede je mial w czytniku hd dvd / BD - to jak wypuszcze 7.1 po analogu do ampka to chyba bede mial to samo

cola0760

Member
Sorry za lamerskie pytanie, ale jak tak czytam to nie moge zrozumieć jednej rzeczy :
- po co w amplitunerze HDMI skoro chodzi tutaj o dźwięk i może być przesyłany optycznie?

idzie do mnie Nka - nbox recorder,
kupie amplituner z optycznym wejściem i zestaw głośników do kina
podepnę Nke po HDMI do TV, a dźwięk z Nboxa po optyce do amplitunera i na głośniki

czy tak nie jest optymalnie?

P.S. co sądzicie o zestawie głosniki QUADRAL QUINTAS 500 (czy do sluchania muzy i w ogóle do filmów będzie potrzebny subwoofer? - mieszkam w bloku - pokój 20m2) + ampli PIONEER VSX-416 lub VSX-417

------------------

co sądzicie o takich zestawach głośników?
- P I N K B U L L A L L E G R O 1 1 0 oraz
- P I N K B U L L R A M O S

pierwsze słyszę o tej firmie :roll:

Ostatnia edycja:

AndrzejIgor

New member
Umożliwia to przede wszystkim zastąpienie dwóch lub więcej kabli jednym - przy wielu źródłach sygnału unikasz dzięki temu plątaniny kablowej - jak wiesz od hdmi 1,3a przesyłane jest zarówno video jak i audio. Pamiętaj że nie każdy tunet TV sat ma hdmi, w związku z tym może się okazać że warto podłączyć parę gratów do amplika z hdmi a następnie puścić tak przekonwertowany-przeskalowany sygnał do TV.
Po drugie, pomimo że i połączenie optyczne i HDMI jest cyfrowe, to HDMI jest uznawane za doskonalsze, szczególnie biorąc pod uwagę połączenie dłuższe. Ale to już kwestia dyskusyjna, jako że zaraz Ci ktoś napisze że audio to i tak lepiej po analogu...

Zaproponowane przez Ciebie połączenie audio po optyku wydaje się ok, ale można też byłoby spróbować tak:
TV- hdmi - Amplituner - hdmi - Nbox
Warto sprawdzić efekt i porównac.

Ostatnia edycja:

cola0760

Member
AndrzejIgor napisał:
...można też byłoby spróbować tak:
TV- hdmi - Amplituner - hdmi - Nbox
Warto sprawdzić efekt i porównac.

dzięki za odpowiedź

mam natomiast pytanie co do zaproponowanego przez Ciebie połączenia :
- czy "wsadzając" pomiędzy Nboxa, a TV dodatkowe urządzenie w postaci amplitunera nie stracimy na jakości?
wiem, że to "cyfra", ale od zawsze było, że im więcej urządzeń po drodze tym gorzej.

w przypadku zaproponowanego przeze mnie połączenia, urządzenie każde jest podpięte bezpośrednio do źródła (Nbox)

------------

off top się zrobił lekki więc wracam tez do pytania co sądzicie o proponowanych przeze mnie modelach głośników i ampli

AndrzejIgor

New member
=> redlum
Fakt. Nie korzystam to o tym nie pamiętałem. Tak czy siak można skorzystać z HDMI do wizji, a audio puścić cyfrowo.

=> cola060
Słusznie prawisz ale właśnie warto sprawdzić z tego powodu, że może się okazać że amplituner ma lepszy skaler czy inne polepszacze itp.
Sprawdzić nie zaszkodzi.
O firmie słyszałem że niezła, ale sprzętu nie miałem okazji obadać.

Ostatnia edycja:

B@nita

New member
Witam,posiadam w swoim zestawie kina domowego dość leciwy amplituner Onkyo TX-DS 494 który wpółpracuje z przodu z Jamo D570 a reszta to Koda seri KA,no i tak myślę pomału nad zmianą amplitunera na coś nowszego,mój wybór padł na Denon avr 1907 oraz Onkyo 605 no i tu pytanie czy warto ?Nie chodzi mi tu o system 7,1 czy inny 5,1 mi w zupełności wystarczy,podobnie jest z dekoderami DD,DTS PL II też są wystarczające,zależy mi na jakości dzwięku i mocy,no i prosił bym jednak o rzetelną opinie sprawdzoną a nie opartej na marketingowym bełkocie którego jest w necie aż nadto,spotkałem się już nie raz z opiniami że starsze lepiej grały,czy to prawda ?

B@nita

New member
To prawda,ja za swojego dałem jeszcze w Niemczech 1000 DM i to było tanio bo w Polsce kosztowały w tym czasie ponad 2300 zł,pózniej trochę staniały,zastanawia mnie tylko jak jest z mocą,ten ma 5x75 Watt podczas gdy taki 605 ma 7x140watt,czy rzeczywiście jest taka duża różnica ?Trochę brakuje mi mocy w stereo chyba jednak za sprawą JamoD570 które są 4 ohm owe a do tego ampli są zalecane max 6ohm,gra dobrze tylko nieraz słychać szczególnie przy bardzo niskich tonach że brakuje mu trochę mocy,pojawiają się zniekształcenia i tzreba ściszać,czy zmiana by coś dała czy szkoda ładować się w koszty,zmiana kolumn nie wchodzi w rachubę

kajot04

New member
B@nita napisał:
,ten ma 5x75 Watt podczas gdy taki 605 ma 7x140watt,czy rzeczywiście jest taka duża różnica ?Trochę brakuje mi mocy w stereo chyba jednak za sprawą JamoD570 które są 4 ohm owe a do tego ampli są zalecane max 6ohm...

ale ampli jest 4-16 czy 6-16 ? bo jak od 6 ohm to troche nie teges, bo zasada jest taka, że wiecej ohmow to w glosnikach moze byc, ale mniej to zdecydowanie nie. A że słabo gra w stereo ? bo w stereo to nie ma akiego ampli AV co zagra tak jak dobry wzmacniacz z lat 90-tych za 2000, chyba ze ten AV bedzie z półki 15tys zł... to zagra jak stereo za 1000 :) cos za coś, niestety nie ma idealnego połaczenia inie da sie zastapiś wzmacniacza stereo jakims cyfrowym dziwolągiem nawet jesli bedzie miał 11 koncówek mocy, a tylni panel wygląda jak durszlak :)

murart

New member
Moim zdaniem Quadral Quintas 500 będzie najlepszy.
Jeśli się zdecydujesz na amplituner ONKYO to proponuję wcześniejszy odsłuch. Może grać trochę ostro na tych głośnikach. Przynajmniej na początku.
Pozdrawiam.​

B@nita napisał:
To prawda,ja za swojego dałem jeszcze w Niemczech 1000 DM i to było tanio bo w Polsce kosztowały w tym czasie ponad 2300 zł,pózniej trochę staniały,zastanawia mnie tylko jak jest z mocą,ten ma 5x75 Watt podczas gdy taki 605 ma 7x140watt,czy rzeczywiście jest taka duża różnica ?Trochę brakuje mi mocy w stereo chyba jednak za sprawą JamoD570 które są 4 ohm owe a do tego ampli są zalecane max 6ohm,gra dobrze tylko nieraz słychać szczególnie przy bardzo niskich tonach że brakuje mu trochę mocy,pojawiają się zniekształcenia i tzreba ściszać,czy zmiana by coś dała czy szkoda ładować się w koszty,zmiana kolumn nie wchodzi w rachubę
Mają 4 Ohmy nominalnej impedancji, ale spada ona często poniżej 4. Przy niektórych zakresach częstotliwości. Z tego co wiem to Onkyo 605 radzi sobie dość dobrze z czteroomówkami. Jest z setup'ie nawet możliwość przestawienia. Tylko dziwi mnie od jakiegoś czasu kosmiczna moc wzmacniaczy kina domowego 7 razy 140= 980. ? ? ?. We wzmacniaczu który ma maksymalny pobór z sieci ok 640 wat. Ciekawe. To może być temat na nowy wątek.
Pozdrawiam

ArtS007

New member
Bez reklam
Ta kosmiczna moc 7 x ??? oznacza, że każda z końcówek mocy ma taką moc z osobna. Tak naprawdę jest to moc osiągana w trybie stereo.

ArtS :)

Do góry