wczoraj Panowie dostarczyli TV do domu,rozpakowałem i zamontowałem na na dołączonym stojaku i przystąpiłem do zabawy.Stoi bardzo stabilnie,ale zwykłe proporcje wielkości i masy TV do stojaka powodują,że jak pomyślę,że dzieciak mi się rozpędzi i wpadnie na TV to odczuwam pewien dyskomfort.
Najchętniej zawiesiłbym go na ścianie ale nie w trybie obrazowym, tylko na podstawce z ramieniem,która jeszcze miałaby półki na pozostałe ustrojstwa,
tak żeby nic nie musiało stać na ziemi,ale do rzeczy...
Zacząłem od wyszukania kanałów analogowych,jakościowo sygnał dobry,no ale TV jest za duży gabarytem i rozdzielczością jak na taki sygnał,więc oglądać się da,ale trzeba dużo samozaparcia no i chyba odległości min.10-12m, bo taką udało mi się najdłuższą ścieżkę do TV zestawić,no ale nie po to jest taki TV,żeby oglądać go jak w kinie
Później podpiąłem Cyfrę+ (odbiornik PACE HD), tyle, że przez EURO/RGB (przy pomocy dziwnej przejściówki z zestawu,do TV wpina się złącze ni to HDMI ni to do IPHONE-a,a do niej już tradycyjną szczotkę), pozmieniałem trochę ustawienia w tunerze,no i jakoś to wyglądało,ale ponieważ kable HDMI są w drodze
to przeleciałem po kanałach SD i HD bez większych wrażeń,niektóre SD przy słabszym bitrate wyglądają niezbyt dobrze,ale to już nie jest wina TV,więc to nie ma znaczenia,ogólnie moim zdaniem do sygnału SD z odległości 2,5-5m bo tak oglądałem z różnych miejsc w pokoju to wydaje mi się odpowiedni,ale jak już wcześniej nadmieniłem przesiadłem się z CRT 29",więc nie mam czego porównywać,tam obraz SD był w porządku
Małżonka stwierdziła i to bez mojej sugestii,że na kanale HD obraz był lepszy niż na odpowiadającym mu SD (chyba HBO),ale ja tego jakoś nie zauważyłem,może sugerując się,że sygnał idzie i tak przez Scart-a
Ponieważ nie miałem kabla HDMI,więc postanowiłem dla przeciwwagi puścić coś w lepszej rozdzielczości prosto z dysku,podpiąłem się do USB,dysk wykryty błyskawicznie,więc wrzuciłem coś z sieci w HD,pierwsze wrażenie było "łał",że nieźle wygląda,potem wróciłem do Cyfry w SD i różnica jest kolosalna.Obejrzałem jeszcze z USB kilka audycji nagranych na innym tunku SD i również jakość była lepsza,może oprócz samej rozdzielczości istotne są również kable,do tej pory nie zwracałem na nie uwagę,skoro byle "sznur do bielizny" dawał sygnał akceptowalny na moim CRT-ku.
Jak już ochłonąłem to przypomniałem sobie,że jest przecież tuner DVB-T,
a ponieważ stojąc przed TV mam w linii prostej ok.20km. PKiN ( do Łazów troszkę dalej) to postanowiłem poszukać kanałów cyfrowych,znalazło wszystkie ładnie,bez porównania lepsze niż w analogu,to wiadomo,ale gdybym miał porównywać z Cyfrą przez SCART-a to na razie raczej remis
Potem poniosło mnie dalej,po łączu AV (Composite,czyli 3 kolorowe chinch-e
) podłączyłem Xtreamera,ale to tylko tak dla sportu,bo chciałem sprawdzić jak się necik z x-a sprawuje przez AV,dysk podłączony lepiej mieć bezpośrednio,choć po zmianie na HDMI zrobię sobie porównanie.
Ponieważ popodpinałem prawie wszystko co miałem,a nie chciało mi się szukać d-sub-a,to podłączenie kompa odłożyłem na dzisiaj,zobaczymy jak sobie te monitory razem poradzą "w kupie"
Na koniec powiem,że chciałem jeszcze podpiąć necik bezprzewodowy,do czego próbowałem użyć adaptera WiFi pracującego w standardzie 802.11n,
którego używam w zestawie z Xtreamer-em,ale TV go nie raczył zauważyć,
dziś może spróbuję przy pomocy kablka i routera wi-fi w roli AP
Oryginalny moduł wifi od samsunga WIS09ABGN to wydatek ok.300PLN,choć na allegro widziałem aukcje za 200PLN,ale może uda się inaczej,
filmów przez wi-fi raczej bym nie ciągał
Z ciekawostek to nie udało mi się wywołać PIP-a,kombinowałem jak koń pod górkę,ale opcja w menu wyszarzona,a w instrukcji info,że nie działa wspólnie z netem,no u mnie netu nie było a opcja szara,więc pomyślimy później.
Z przydatnych wieczorami ficzerów to funkcja podświetlenia pilota,
ale to zawsze kwiatek do korzucha.
No i 2 refleksje małżonki:
1) wcale ten TV nie jest taki duży,
2) dlaczego obraz z cyfry jest takiej jakości? ( no i niech tu wtedy ktoś próbuje tłumaczyć o jakości,kablach i takie tam,trzeba to po prostu pokazać,a że nie miałem HDMI pod ręką,to zostałem spacyfikowany,bez możliwości obrony
)
Nie wypowiadam się o różnicach w stosunku do jakiegokolwiek modelu, bo to mój pierwszy TV nie CRT,więc parametry zostawiam fachowcom,mogę się podzielić jedynie odczuciami subiektywnymi,ewentualnie coś jeszcze pogrzebać,ale analityki się tu nie spodziewajcie,to nie w moim stylu.
Podsumowując nie powiem,czy mój wybór był dobry,czy nie,bo po pierwsze na to za wcześnie,potrzeba trochę czasu na lepszą ocenę możliwości,no i porównania z czymś co byłoby dobrym odniesieniem do jakości obrazu tego TV,bez względu na cenę,bo później to zawsze mówi się o jakichś kompromisach
Dosyć tego wodolejstwa jak na jeden post.
No i byłbym zapomniał,dźwięk nadaje się do oglądania audycji "gadanych",
filmy i muzykę to lepiej wrzucić na kino...o ile ktoś ma,bo ja nie i teraz źle mi z tym,a tak na dobre stereo byłoby bardzo przyjemnie (nie jestem zwolennikiem kina typu x.y,choć nie raz słuchałem,mnie bardziej pasuje dobre 2.0)
rafpod