hojlo1 napisał:...nie mam funkcji "ZOOM" (42PQ200R), a "zbliżenie" w moim przypadku obcina wyłącznie po parę linii (porównywane z innym TV).
Kłopot z tym że jak puszczą na pełny ekran to ręcznie musze wył. "zbliżenie".
Jednak większość oglądam z pasami (przyzwyczajenie ze starego CRT 16:9)
boqler napisał:Hm, dobrze ze trafilem na ten watek. Jutro chce jechac i kupic 50PQ3000 - tylko teraz nie wiem czy warto...W sumie najgorzej z tymi powidokami bo jak ma mi po 10min cos zostawac to troche lipa tak
hojlo1 napisał:Lasica - w moim egzemplarzu "zblizenie" wyłącznie pozbywa się czarnych pasów (góra/dół) i nie rozciąga nic na boki (ani nie obcina).
Albo jednak jest spora różnica w zachowaniu się różnych wersji, albo namieszałeś sobie w menu serwisowym (coś często tam mieszasz, strach potem taki TV odkupić...).
zoom = zbliżenie (przetłumaczone po prostu ) w modelach pq200r i działa jak opisane wyżej czyli obcina górę i dół bez rozciągnięć.Lasica napisał:Zoom
Ta opcja pozwala oglądać obraz bez
modyfikacji, który wypełnia cały ekran.
Jednak górna i dolna część obrazu będą
przycięte.
boqler napisał:Hm, dobrze ze trafilem na ten watek. Jutro chce jechac i kupic 50PQ3000 - tylko teraz nie wiem czy warto...W sumie najgorzej z tymi powidokami bo jak ma mi po 10min cos zostawac to troche lipa tak
hojlo1 napisał:Poprę poprzednika, bo znowu skrajności np. temat USB czytam.
Divxy jako całość na USB działają przeciętnie dla mnie (sporo tanich odtwarzaczy DIVX obrabia podobnie).
Ja od lat używam XBMC na Xboxie i LG (i z 90% stacjonarnych odtwarzaczy) przegrywa z kretesem, ale przy marnej kompresji.
Gdy film przyzwoici zrobiony i LG przyzwoicie odtwarza (ale bez rewelacji, gdy jest z czym porównać).
Napisy w Divx dla mnie za małe (znowu odnośnik do XBMC, bo tam mogę dowolna wielkość ustawić).
Paru zawiedzionych użytkowników (chyba nieprzemyślny zakup) same skrajności widzi.
Mój poprzedni TV kosztował 6000zł, obecny tylko 2300 (najtańszy model 42'PQ200R wtedy) i porównując go do poprzednika widać ogromny postęp (momentami chyba gra lepiej).
Wady widzę i opisuję,ale daleko mi do "krzykliwych" wpisów, gdyż zdaję sobie sprawę że część 'wad" zawartych jest w cenie.
(drogiego TV już nigdy nie kupię - chyba że "6tkę" trafię i to jako jedyny ).
...Dodatkowo, podłączając PC można odpalać MKV 720p i powiem Wam, że jak byście obejrzeli kilka tak zakodowanych filmów nie moglibyście patrzeć na DivX...
hojlo1 napisał:...no i kolejne skrajności
np.:
...a jak sobie zapuścisz TS 40Mbit 1080p to nie będziesz mógł patrzeć na 720p.
itp. itd.
hojlo1 napisał:...dziwne jest jedno (mam model 42PQ200R) - wsad (bios) zezwala mi udawać inne modele (nawet większe), ale u mnie (pisałem poprzednio i potwierdzone przez innego użytkownika) funkcja "zbliżenie" czyli ZOOM (spolszczony - tak wypada) trzyma nawet po wyłączeniu TV.
Jak zaprogramuje na np We antenowym to "zbliżenie" trzyma sztywno nawet jak wtyczkę wyjmę i włożę do kontaktu (zagar skasowany, a "zoom" nie)
(ale to też ma wadę, bo nalepszy by był jakiś "autozoom" - sam kasuje gdy widzi czarne pasy)
Kedarz napisał:Do tych co mają powidoki : Czy macie włączoną funkcję ISM - orbiter ?
Ja powidok widziałem raz prze ok 10 minut. Po wyłączeniu Tv jeszcze przez chwilę widniał znak TVP1 . Włączyłem ISM - orbiter i od tej pory nic takiego jak powidoki, nawet chwilowe, nie widać.
Natomiast z zoomem tak jak poprzednicy (model 42PQ3000) nie trzyma ustawień i za każdym razem trzeba ustawiać - to największa, wg mnie, wada.