jak to w końcu jest ?" Prawda o Plazmie LG 50PQ2000 PQ3000 itd "

Lasica

New member
hojlo1 napisał:
Lasica... masz coś innego z biosu w TV :confused: (w porównaniu z moim egzemplarzem).

Jak widac róznice w sofcie są większe, gdyż :
- nie muszę nic przestawiać (nic nie psuje zabawa w proporcje)
- nie mam nawet takiej funkcji "ustawienia zoom" (ani w trybie TV, ani w trybie HDMI)

W trybie komputera chyba można mieszać proporcjami ekranu (tak , jak opisujesz) - więc napisz dokładnie w jakim przypadku masz funkcję i gdzie jest "ustawienia zoom" (i przypomnij jaki to model TV, bo coś w instrukcji znaleźć tego nie mogę).;)

msx - z raz użyłem tej funkcji (prądu szkoda - biel max bierze) i żauważyłem że powidoki i bez tego znikają po czasie (chyba że ciągle jeden kanał preferowany).

Generalnie trochę plazm "pod opieką" mam a ze ludzie już wiekowi i raczej TV za TV używają (żadnych giercmenów) to nikt na powidoki nie narzeka (niezależnie od producenta/modelu, a nawet są z LG 640x480)
Generalnie jest jak jest ( PDP) = ani lepiej ani gorzej.
Dodam tylko że wszystkie TV mają ustawienia jak najbardziej naturalne (stąd może i podadność na powidoki mniejsza).

Pozdrawiam.

Do TV mam podłączone: dekoder cyfrowego polsatu przez SCART i komputer przez HDMI, chwilkę miałęm też antenę analogową podpiętą. Nic więcej. Wszystkie opcje które są opisane w instrukcji(cytowałem wyżej) mogę ustawić na każdym z wejśc. Tylko pixel 1:1 mogę tylko w trybie HDMI gdy TV pracuje w trybie 720p lub 1080i :) Trochę dziwne co piszesz, bo instrukcja jest dedykowana do całej serii PQ i PS, a przy opcjach obrazu nie ma dopisku, że jest to dostępne tylko dla pq3000 czy coś w tym stylu.

Widzę, że kolega myli orbiter z wybielaniem. Ma kolega w ogóle tę plazmę ? :p

Orbiter to przesunięcie pixeli raz na jakiś czas o kilka miejsc, żeby zapobiec utrwaleniu obrazu. Oczywiście, że mam włączony orbiter.

Sprawdzę wersję BIOS w TV.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

pierwszy

Banned
Także zauważyłem (na ekranie wybielania) powidok mimo włączonego orbitera - znaczek tvn24 z paskiem informacji; dolna lewa część ekranu.
Też nie mam możliwości regulacji "zoomu=zbliżenia" poza on off :) także problem z głowy...
Jest regulacja "zbliżenia kinowego" od 1 do 16 zdaje się (nie używam).

pq200r

Ostatnia edycja:

Lasica

New member
pierwszy napisał:
Także zauważyłem (na ekranie wybielania) powidok mimo włączonego orbitera - znaczek tvn24 z paskiem informacji; dolna lewa część ekranu.
Też nie mam możliwości regulacji "zoomu=zbliżenia" poza on off :) także problem z głowy...
Jest regulacja "zbliżenia kinowego" od 1 do 16 zdaje się (nie używam).

pq200r

Czyli wiemy czym też różni się pq200r od pq3000. O dziwo w tańczym działa zoom(bo zrobili automat), a w teoretycznie lepszym nie - bo zrobili z regulacją. Brawo LG :shock:

Jeszcze co do powidoków, można się zarzekać, ale po prosru zostają. Jedni, jak ja - są na niej bardziej uczuleni, inni - nie. Jednak imho tak szybkie ich powstawanie niesie spore ryzyko trwałego wypalenia.

Ostatnia edycja:

hojlo1

New member
Bez reklam
Raczej na pewno modele się różnią oprogramowaniem, bo wszedłem w menu serwisowe i tam nie mam opcji np. udawania PQ3000/6000 , ale PQ300R/600R.

Więc chyba tak wypada że najtańsza wersja najlepiej się sprawuje.
(w pewnych sprawach oczywiście)

Przepraszam za ewentualne zamieszanie z mojej strony, bo jednak różnice w TV są i mój model (42PQ200R) nie pasuje do tego wątku.

Co dziwne: instrukcję i papierową i na CD mam też wspólną z PQ3***/PQ6*** ?????????????

Pozdrawiam. ;)

Ostatnia edycja:

Lasica

New member
hojlo1 napisał:
Raczej na pewno modele się różnią oprogramowaniem, bo wszedłem w menu serwisowe i tam nie mam opcji np. udawania PQ3000/6000 , ale PQ300R/600R.

Więc chyba tak wypada że najtańsza wersja najlepiej się sprawuje.
(w pewnych sprawach oczywiście)

Przepraszam za ewentualne zamieszanie z mojej strony, bo jednak różnice w TV są i mój model (42PQ200R) nie pasuje do tego wątku.

Co dziwne: instrukcję i papierową i na CD mam też wspólną z PQ3***/PQ6*** ?????????????

Pozdrawiam. ;)

Jak najbardziej pasuje do tego wątku, bo ma identyczną matrycę - z wszelkimi jej wadami i zaletami. :)

Do góry