Jak połączyć ampli AVR 260 z odtwarzaczem BDT 30

xgutti

New member
Bez reklam
Witam mam dylemat. Jak podłączyć ampli H\K AVR 260 który nie obsługuje HDMI 1.4 3D z odtwarzaczem Blue ray H\K BDT 30 który obsługuje 3D. Mam telewizor LG 47 LW570. Wiem że mogę bezpośrednio z BDT 30 HDMI 1.4 posłać do telewizora a przewód cyfrowy od audio mogę do ampli. Tylko wczoraj gdzieś wyczytałem w instrukcji obsługi że takie połączenie powoduje brak jakiś dekoderów z 3D.
Czy ktoś już z was z tym się spotkał?

xgutti

New member
Bez reklam
a czy jak łączę odtwarzacz z ampli po przewodzie cyfrowym typy coaxial to nie będę miał dźwięku HD?
a co do filmów 3D to mam kilka orginalych płyt na blue ray. Bardziej mi chodzi o to czy będę miał ok dźwięk przy normalych filmach na blue ray

xgutti

New member
Bez reklam
wiesz jak miałbym kupić jakąś przejściówkę to wolę te pieniądze dołożyć do AVR 460 który po wgraniu aktualizacji obsługuje już HDMI 1.4 3D

bagiennik

New member
Bez reklam
Jak chcesz mieć full opcje z 3D to musisz mieć taki rozdzielaczyk, a jak do zwykłych BD tylko to podłącz normalnie przez kabelek HDMI

xgutti

New member
Bez reklam
Bagiennik to znaczy że do zwykłego blue raya wystarczy mi zwykłe HDMI do ampli i wtedy z ampli już do telewizora idzie sygnał tez na HDMI. A mam pytanie co sie stanie jeśli tak połączę i odpalę płytę 3D?

xgutti

New member
Bez reklam
ok. tak więc BDT 30 po HDMI 1.4 bezpośrednio do telewizora z pominięciem ampli a do ampli jedynie po ouaxialu audio z odtwarzacza. A mam pytanie jak to jest z zwykłym blue ray? czy też jest mi potrzebne HDMI 1.4 czy wtedy wystarczy mi zwykłe HDMI do ampli a póżniej do TV

gatar

Active member
Bez reklam
Podłączając BDT30 (3D) po HDMI bezpośrednio do TV (3D) będziesz maił 3 D, ale do ampa po optyku lub coaxialu nie będzie audio HD tylko "zwykłe" DD ew. DTS.

domelli

Member
Odświeżam nieco temat: Także nie wiem jak do końca podłączyć BR ( ja posiadam LG 660 również z jedym wyjściem HDMI) do AVR 260. Do tej pory używałem przewód optyczny , natomiast HDMI bezpośrednio do telewizora 3D.
Kolejnym utrudnieniem jest wyświetlanie informacji z AVRa na tv, ponieważ chcąc coś przestawić muszę na moment zmienić zródło sygnału tv ( z avr260 wyjście-monitor HDMI do TV)
Czy zamiast wcześniej podanego w linku rozdzielacza HDMI nada się taki:
http://allegro.pl/rozgaleznik-rozdzielacz-splitter-1x2-hdmi-1-2-3d-i2743916589.html ??
Ten jest 2 razy tańszy, nie bardzo się znam na tym, ale specyfikacja raczej podobna.
W opisie tego nsplittera pro II - droższego wynika, iż ma funkcję DreamEDID i QuickSwitch
Cytuję: "Funkcja DreamEDID pozwala na rozwiązanie problemu braku obrazu 3D gdy odtwarzacz 3D zgodny z HDMI 1.4a łączymy do telewizora 3D Ready poprzez amplituner standardu HDMI 1.3. Sygnał ze źródła 3D należy wówczas rozdzielić przy użyciu nSplittera Pro i posłać osobno do TV i do amplitunera. Funkcja DreamEDID zapewni wówczas właściwą sygnalizację formatów akceptowanych przez oba urządzenia."
Natomiast w tym połowę tańszym producent nie podaje tych informacji, ale jednak zgodność z HDMI 1,4a oraz HDCP 1,2 jest. Czy wobec tego wystarczy mi ten tańszy spliterek?

pozdr

Ostatnia edycja:

bagiennik

New member
Bez reklam
n splitter jest sprawdzony, ten jeżeli będzie działał to też może być.
Kup, masz możliwość zwrotu.
Jako że to jest Harman to też pewności że to zadziała mieć nie można.

ikar1975

Active member
Bez reklam
Z denonem lub onkyo pewnie zadziała z harmanem moze byc problem ! To powiedziałem ja starszy nadszyszkownik bagiennik pfff , ja pitole rozwalasz mnie człowieku zresztą nie po raz pierwszy- pomagaj nie krytykuj. Pozdro

Do góry