TV LCD i PC temat stary jak świat (matryc)
No a teraz wyjadę z moim problemem...
TV LCD Sharp Aquos HD ready oraz GeForce 9600GT
Przyjmowany przez TV sygnał z PC to WXGA i natywna 1366x768
Podłączenie z PC mam kablem DVI->HDMI
Odpada analogowo podłączenie kablem VGA (D-DUB) z uwagi na dużą odległość i spore zakłócenie
Obraz idealnie wyskalowany (pixel na pixel) osiągam tylko przy 1366x768x60Hz dzięki czemu komfortowo mogę "pracować" na Wingrozie. Szczególnie chodzi tu o czcionkę. Każda inna rozdzielczosć (np. 1280x720) powoduje przeskalowanie i rozmazanie literek.
Wiadomo, w panelu sterowania nVidia , można samemu wykreować właśną rozdzielczość, któej standartowo nie ma.
Wszystko niby OK, obraz na1366/768 jest ładny, ale bardzo często następuje "przejaskrawienie" obrazu. Po uruchomieniu kompa (lub zmianie gry) samoistnie wskakuje silny kontrast i mocne rozjaśnienie.
Wtedy muszę zmienić rozdzielczość , np. 800x600 (albo wyższa, byle inną i to nieraz po kilka razy) i dopiero powracam do "mojej" 1366/768 mając "normalną" kolorystykę.
Duży problem sprawiają gry, w trakcie których nieraz się samoistnie zmienia rozdzielczość (przechodząc przez opcje, menu i start samej gry) co powoduje wywołanie tego 'brzydkiego' efektu. To zjada nerwy i bardzo utrudnia zabawę...
Z lektury forum wynika, że nie wszytskie TV akceptują 1366x768 po HDMI , a nawet jak przyjmą taką rozdziałkę (zdaje się najczęściej to Sharpy i Samsungi) to są kłopoty.
Zmiana sterowników starsze/najnowsze nie powduje poprawy...
Czy ktoś ma/miał podobne objawy i najlepiej też jakieś antidotum ?
Drugie pytanie dla jakiegoś fachowca, co jest za róźnica w podanych w sterownikach GeForce standardach taktowania:
GTF , DMT, CVT, zmniejszone wygaszanie CVT ?
Jak przełaczam poszczególne to nie widzę specjalnych różnic ...
Trzeci problem to VISTA :krol:
W tym systemie od razu można zmienić rozdzielczość na 1360x768 ale tylko z przeplotem (czyli np. 30Hz) co odbija się ujemnie na jakości wyświetlanej czcionki ...
Z kolei system nie przyjmuje "utworzenia" w sterownikach grafiki własnej rozdzielczości 1366x768x60Hz bez przeplotu.
Na ekranie TV następuje "brak sygnału" , a przecież pod XP było to możliwe !
/ tylko proszę bez niepotrzebnych komentarzy o tym jaka jest Vista bo to dobrze wiem
ale zainstalowałem ją licząc na to, że nie będzie takiego efektu przejaśnienia czy przejaskrawienia jak występuje pod Xp-ekiem/
I ostatenie pytanko (o ile ktoś w ogóle doczytał do końca moje wywody
) :
Czy nie mając innego rozwiązania mojego problemu muszę się nastawić na zakup Full HD ? i czy to coś zmieni ?
Zdaje się , że w takich TV natywna "komputerowa" 1920x1080 pokrywa się z telewizyjną 1080p i nie będzie takich kłopotów jak obecne wymuszanie 1366x768 po HDMI przystosowane do 720p (czyli 1280x720) ... ?
Czy ktoś mający Sharpa lub Panasonica (bo tylko te 2 marki mnie interesują) może się wypowiedzieć jak to jest w rzeczywistości ?
Rzecz jasna zmiana telewizora to ostateczność, nie stać mnie na odtwarzacz BR i większość filmów mam 720p , a jak znów przystąpię do jakieś TVSAT typu C+ albo TVNG n to przecież też tylko sygnał hdready, więc full HD mi zbędne ...
Z góry dziękuję za wszelkie możliwe wskazówki i rady,
pozdrawiam wszystkich serdecznie !