misha napisał:
Witam, mam gorącą prośbę o poradę. Komputer mam obecnie połączony z Sharp'em WD1E poprzez wyjście S-Video, następnie po 10 cm jest przejściówka S-Video->Component a potem 10 metrów componenta.
Mam pytanie czy tego rodzaju połączenie może bez problemu przekazać sygnał w rozdzielczościach HD?
Odpalałem na kompie pokazowe filmiki HD, ale ich jakość na TV nie powala. I nie wiem czy jest to wina karty graficznej, kabla component, czy S-Video na początku.
Drugie moje pytanie jest takie: czy karta graficzna ma znaczenie w jakości wyświetlanych filmów? Jeśli tak to jaką kartę polecilibyście, żeby można było puszczać filmy z blue-ray?
Hmm
Odpowiedź 1 : S-Video daje sygnał analogowy rozdzielając luminancję i chrominację na osobne kanały, ale jest to sygnał SD. Przejściówka z S-Video na component (istnieje taka wogóle ?. Rozumiem że component = 3 kable RCA/"czincz") nie przekształci sygnału SD w HD. Dlatego puszczając sygnał z S-Video z kompa do TV masz filmy HD jakości dobrego VHS

. Ciekawe czy w Twoim Sharpie można sprawdzić rodzaj sygnału puszczanego na component (u mnie w LG naciskam na pilocie klawisz OK) wtedy zobaczyłbyś pewnie "przy dobrych wiatrach" 576p. Jakość HD to dopiero 720p (HD Ready z progresywnym skanowaniem), 1080i (Full HD z przeplotem, niekiedy gorsze od 720p), 1080p (Full (wypas) HD).
Aby korzystać z jakości HD z compa z karty graficznej musisz wyjść z następujących złącz :
1. D-Sub 15 (standardowe 15to pinowe złącze na monitor) - jeśli TV ma takie wejście to obraz powinien być ok.
2. DVI (najczęściej białe złącze, nieco szersze od D-Sub'a) - można zastosować wtedy przejście DVI-HDMI
3. HDMI/Component - w nowszych grafikach i laptopach takie wyjścia dają najwyższą jakość obrazu.
Odpowiedź 2 : Jeśli chodzi o poprawne wyświetlenie obrazu z Blue-Ray/HD-DVD komputer musi spełniać pewne warunki (oprócz posiadania takowego czytnika, co jest chyba normalne)
1. Dość solidny procek, najlepiej 2 rdzeniowy
2. min 1 Gb Ramu
3. Aby "rzucić" film na TV po złączu HDMI z karty graficznej, oprócz takiego złącza musi posiadać obsługę protokołu HDCP inaczej obraz będzie downscale'owany do jakości SD
Co prawda tego nie przetestowałem, ale jeśli karta graficzna niema sprzętowej akceleracji odtwarzania filmów blue-ray/hd-dvd (inaczej-nie dekoduje sprzętowo H.264) to przy zastosowaniu odpowiednich kodeków i silnego procka/ramu filmy też powinny hulać.
BTW: Miałem ostatnio przyjemność przetestowania Lapcioka Sony z nagrywarką Blue-ray. Spiderman 3 poprostu wgniatał w fotel. Lapciok odtwarzał film, bez żadnego przycięcia i to na Viście
pozdrawiam
Romek
P.S. Jeśli chodzi o skróty wyżej zastosowane to w celu objaśnienia polecam wikipedię lub tutejsze forum. Można się sporo dowiedzieć