HKTS 11, kef 2005 czy kef 3005

robirem

New member
PopaY - posiadasz konfiguracje kolumn bardzo bliską z jedną z moich docelowych , możesz cos napisać o twojej opinii zarówno w kinie jak i w muzie

pzdr

PopaY

New member
Bez reklam
Mogę Ci napisać jak to gra w pomieszczeniu 14m2 (pomieszczenie odsłuchowe w sklepie, w którym kupowałem). Gra świetnie, czysto i przejrzyjście. W sklepie słuchałem bez suba i trochę niskich brakowało, ale ogólnie zagrało bardzo ładnie, dlatego kupiłem. Nie mogę napisać jak to gra u mnie w pomieszczeniu 12m2, bo mam remont i cały sprzęt leży nie podłączony :/

PopaY

New member
Bez reklam
Na początku byłem zdecydowany na E80 zamiast E20, ale po odsłuchu mi się odechciało. Po prostu E80 są za duże mocowo do mojego pomieszczenia. One by dobrze zagrać potrzebują większego pomieszczenia by ciśnienie miało ujście. W pokoju 12-14m2 nie ma na to możliwości.

PopaY

New member
Bez reklam
Bo suby JBLa są za wysokie. Miałem tylko 36cm wysokości na schowanie suba stąd taki wybór ;)

robirem

New member
pytanie o brzmienie , kolumny jbl es pack roztaw ( w przyszłosci )
fronty równo ok1,5m od telewizora ( po bokach oczywiście )
central ponizej telewizora
sub- obok prawego fronta
efekty - równo po bokach na wysokości odsłuchu

czyli wsio raczej książkowo .

Pytanie o brzmienie tego przy sygnale z tv czyli normalnych programach jak tvn czy polsat , jak ustawić żeby nie było zbyt nachalne, żeby bylo prawie tak dyskretne jak z głósnikow z tv.

może można ustawić w amplu sygnał tyko na centralny , lub tylko fronty , ok myk polega natym że jak żonsia ogląda telewizje w stylu dziennik czy tam jakieś inne swoje to woli jak dominującym sygnałem jest głos z telewizora :))

ps a może w tym przypadku lepiej to zagra na 3005se ( wszyscy muszą być szczęśliwy:) )

pzdr

dunker

New member
ja wlasnie jestem swierzo po zakupie kef 2005.3 + HK avr 255 i jak dla mnie zwyklego laika to poprostu sprzet wymiata ,jestem w szoku cały pokój sie trzęsie kto nie przyjdzie do mnie to jak robie prezentacje kazdemu szczęka opada i przez chwile traci glos z wrazenia ,a ja tylko spogladam czy sąsiedzi nie przyjechali bo naprawde wszystko dokola sie trzesie i ten bas o boze:D

polecam...

ps . a juz 3005 kef to juz nie wiem jak to musi grac lepiej wzmocnij szyby w oknach

redlum

New member
Bez reklam
a co myślicie o KEF 3005SE K2? Słabszy sub - ale cena o parę tyś mniejsza - czy ten sub jest aż tyle gorszy od KEF HTB2SE? Czy może polityka cenowa w Polsce jest taka dziwna?

EDIT: a może zadam też dodatkowe pytanie czy K2 wystarczy do pomieszczenia o wymiarach 5,75x3,37? Dodam że kino tylko do TV i filmów.

EDIT2: czy w takim pomieszczeniu 7.1 z takiego zestawu ma sens (kanapa trochę ponad metr od tylnej ściany) oraz na jakie wysokości umieścić satelitki? (jedni mówią że 100cm inni 140cm)

Ostatnia edycja:

redlum

New member
Bez reklam
nikt nic nie napisze o K2?

btw - czy te satelitki - muszą być powieszone na wysokości uszu? Czy można je podwiesić pod sufitem - a potem skierować na kanapę z której będzie się oglądać filmy?

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Muszą wisieć min na wysokości uszu, a różnica wysokości pomiędzy innymi głośnikami nie może być większa od 60cm. Centralny przy ekranie i masz już wszystko rozmieszczone.

redlum

New member
Bez reklam
dzieki za info - czyli można dać wszystkie w rogach na górze przy suficie? (ok 2,5m) To byłoby najlepsze rozwiązanie dla mnie.

PS a jak to jest z tym zestawem KEF 3005SE z subem K2? Jest on sporo tańszy od KEF 3005SE z subem HTB2SE, czy może polityka cenowa w Polsce na te zestawy jest dziwna?

redlum

New member
Bez reklam
ahh - o tym nie pomyślałem - najwyżej to by pasowało nad TV - czyli max 1,5m-1,6m. Chyba nie będę wydziwiał i dam wszystkie na wysokości 1m - a centralny pod TV.

killpit

New member
Polecam odsłuchać Tannoy Arena w muzyce powalił Kef2005.
Kef3005 nie wart tej kasy.Sam posiadam zestaw Cantona CD202Movie i chwilowo Yamahe RX-V1800 i oprócz Tannoya nie kupiłbym innych.
Podłączyłem jedne i drugie Kefy poza subami które są lepsze od Cantona i Tannoya reszta głośników gra cieniutko w porównaniu z wymienionymi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
ale co będzie zasilało te głośniki ?
jaki % do kina?
jakie środki max na głośniki 5,1 ?

redlum

New member
Bez reklam
100% kina - (argument o muzyce na mnie nie działa) - zasilać to będzie najprawdopodobniej Onkyo 808 (albo coś innego z dwoma wyjściami HDMI). Kwota do wydania - najlepiej jak najmniej - ale punktem wyjścia były KEF 3005SE HTB2SE więc coś plus/minus tej kwoty. Przejrzałem ceny w GB na KEFy, powiem że ceny w Polsce są bardzo dziwne. Tam różnica między KEF 3005SE HTB2SE, a KEF 3005SE K2 to 50 funtów - a u nas prawie 3k zł.

Do góry