HKTS 11, kef 2005 czy kef 3005

asoz

New member
Są ok. Ja tak tylko słyszałem, chodź nie w jednym sklepie, że te głośniki pokazują co potrafią jak się podepnie jakiś porządny amplituner. Nie wiem nawet, ile w tym prawdy.

Porównanie KEF KIT na tych głośnikach z Pioneer'em AX2 skończyło się tak, że koncert nie zdążył się nawet rozpocząć. ;)

Sprawdź Marantz'a 5003, Onkyo 805 ew. 806, Harman 255 ew. 355.
Jest jeszcze HK 445, super sprzęcik ale bez dekoderów HD audio i ogólnie trochę przestarzały.

Myślę, żę Onkyo 805 jest ciekawą propozycją, patrząc na cenę.
Denona bym odpuścił.

asoz

New member
Z tego co czytałem, to 806 jest gorsza. Ma ponoć obciętą sekcję zasilanie, albo coś takiego. Onkyo 805 to dźwiękowo to samo co 875. Ma pełen komplet dekoderów i wszystko co trzeba. Myślę, że to najlepszy wybór. Jest o klasę wyżej, niż wszystko inne co możesz dostać w tej cenie. Tzn. jest jeszcze AVR 445 ale to przestarzały sprzęt.

robirem

New member
No to się naczytałem, 805 to super sprzęt ale 806 posiada 5x hdmi oraz wszystkie nowe poprawiacze obrazu ( duzo mam divxów ) . Cena trochę droższa ale to nie nie problem.Może to dobrze zagrać z 3005? . Oczywiście zapomnialem o odtwarzaczu dvd/bd. Asoz pomocy !!! :)
pzdr

asoz

New member
Weź 805. Seria szósta uchodzi za naprawdę mało udaną. Nie myśl też, że te poprawiacze obrazu nie wiadomo co dają. Ja mam po drodze trzy procesory obrazu. W BD, Pioneer BDP-LX71, w amplitunerze, SC-LX71, i w tv, KURO 9G.
Po wyłączeniu upscalingu w ampli i BD na telewizorze nie widać żadnej różnicy.
Prawdopodobnie procesory zamontowane w tv są lepsze od tych w ampli i BD, także radził bym się skupić na dźwięku.

Co do wejść HDMI. Da się ten problem obejść w następujący sposób. Część urządzeń podpinasz przez HDMI do Onkyo 805 a resztę do tv. Ampli łączysz z tv oprócz HDMI jeszcze kablem optycznym i po problemie. Pamiętaj tylko, że urządzenia wysyłające HD audio muszą być podpięte bezpośrednio do ampli. Resztę możesz połączyć albo do tv, albo do ampli. Wymaga to dodatkowo optyka, ale w ten sposób masz 3 złącza w ampli i jeszcze pewnie co najmniej 2 w tv.

Porównaj sobie 805 i 806 pod względem poboru prądu i wagi. Na pierwszy rzut oka widać, gdzie siedzi lepsza sekcja zasilania.

Co do BluRay. Mógł byś kupić BD Onkyo, do kompletu, Problem jest tylko taki, że to BluRay kosztuje tyle co 805, a ty potrzebujesz tylko transportu, który prześle Dolby TruHD itd. jako bitstream. Potrafi to każdy odtwarzacz oprócz PS3. Kolosalnych różnic w obrazie też się nie spodziewaj także wybrałbym Sony 350. Ew. jak byś chciał zaszaleć to Pioneer 51 lub Onkyo.

Ostatnia edycja:

asoz

New member
Nie lubię tej firmy, więc nie uzyskasz ode mnie obiektywnej oceny ;)
Jeśli mam Ci coś napisać, to powiem Ci, że ten Samsung nie wyróżnia się ani jakością wykonania ani jakością dźwięku czy obrazu ani też ceną.

Domyślam się, że chcesz jakiś ładny i pasujący odtwarzacz ?
Zainteresuj się Pioneer'em 51. Słyszałem, że można sporo utargować, chociaż patrząc na obecna sytuację na rynku... Jeśli jednak jesteś z dużego miasta bądź tam bywasz, to wybierz się do sklepu i spróbuj. Tylko zwróć uwagę, aby sprzęt był od DSV bo inaczej zamiast gwarancji będziesz miał bezużyteczny papierek.

robirem

New member
Oki, po zebraniu całego materiału klaruje się następujący zestaw :
kolumny - Kef 3005se
ampli - 805
odwtarzacz - ? zabaczymy ale można poczekać
teraz czeka mnie odsłuch - mam nadzieje iż tylko mnie upewni w wyborze
Azos - naprawdę bardzo mi pomogłeś, w razie czego będę jeszcze pytał :)

PS - tak dla porównania mój 1 typ to HKTS 11 + H/K 245 ( może to wezmę do porównania ?)

pzdr

asoz

New member
Co do głośników to wątpię, aby cokolwiek w tej cenie zagrało tak dobrze.
Pokombinował bym tylko z amplitunerem. Posłuchaj sobie Onkyo, HK, może marantz lub jakaś Yamaha ? Chociaż tutaj też wątpię, aby coś zagrało lepiej od Onkyo 805.

robirem

New member
No i pięknie. Zacząłem dzisiaj wydzwaniać do sklepów ( Śląsk ) i otrzymalem info ( wszędzie ) że 805 od kilku miesięcy nie ma już w ofercie :(
klops
pzdr

asoz

New member
Na pewno gdzieś dostaniesz. Tylko będziesz miał teraz problem z odsłuchem...
Chyba największy sklep gdzie dostaniesz KEF'y i Onkyo to będzie audiostrefa, ale to też kawałek... Poza tym, tam jest drogo, chociaż są bardzo elastyczni.

robirem

New member
umówilem się na odsłuch kef 3005se razem z 806 , reszta to opinia na tym forum
pzdr

witam,

dzisiaj pierwszy odsłuch . 3005se + 806 ( niestety 805 nie mieli ) wrażenia bardzo pozytywne ( film nowy bond , muzyka Katarzyna Groniec )
Kino - super , sterea - no no
Później dla porównania gościu zapodał JBL SILVER PACK no i ..........

W stereo miazga , kino jeszcze lepiej , cena taniej niż kefy

mam problem, dzisiejszy dzień uzmysłowił mi czym różnią się jajka od pełnowymiarowych kolumn . Muszę to przemyśleć. Głośniki efektowe nie takie duże ale bardzo głębokie do ewentualnego zawieszenia.

Panowie chyba jednak jeszcze długa droga do wyboru

pzdr

Ostatnio edytowane przez moderatora:

tom_cz

New member
a ja ostatnio odsłuchiwałem u kumpla Onkyo 805 + KEF 3005SE i (pod kino) jest super. Tylko gdzie w rozsądnej cenie kupic BLACK: 805 + 3005SE? Audiostrefa strasznie drogo:( . Może ktoś coś podpowiedzieć. :confused:

robirem

New member
witam ponownie

umówiłem się na przyszły tydzień na kolejny odsłuch. Jeszcze raz kef 3005 se , jbl es pack ale z efektowymi es10 ( ogólnie troche odrazał a polecał coś z Jamo w tym przedziale cenowym ) oraz BOSE Acoustimass 10 o dziwo pan poinformaował mnie że są tańsze niz kefy a grają bardziej uniwersalnie , zobaczymy . Wszystko napędzane 806

pzdr

tom_cz

New member
Onkyo 805 Black - ciężko dostać (ale w końcu dałem rade i to za JAKĄ cenę :D ). Własnie zamówielm w Lublinie (jeszcze transport free). Jakby co służę namiarami. Szukam dalej KEF 3005SE black ...
Jakie doradzacie okablowanie do KEF'a???

PopaY

New member
Bez reklam
Ale potwierdzili, że mają i Ci wysyłają? Bo też tak miałem, że niby znzlazłem jedyny sklep z JBL-ami E10, dostałem maila, że zamówienie jest realizowane, a po kilku godzinach kolumny zostały usuniete ze sklepu i dostałem maila o niemożliwości dokonania zakupu z powodu braku kolumn i musiałem kupić ES10... Czasem myślimy, że już kupiliśmy to co chcieliśmy, a się okazuje po jakimś czasie, że dup@ blada z tego :/ Mam nadzieję, że u Ciebie takiej sytuacji nie będzie.

Do góry