HK 370 vs Marantz 6008

Azel

New member
Bry wszystkim

Obecnie mam ampli Denon X1000. Wszystko byłoby ok, gdyby nie jego ostre brzmienie, co ewidentnie przejawia się w szorstkich wokalach w muzyce czy głosie w filmach/programach.

Poszukuję zatem łagodnie brzmiącego ampli i natrafiłem na dwa modele, które mnie zainteresowały:
- Harman Kardon AVR370
- Marantz SR6008

Byłem już niemal zdecydowany na HK, ale wtedy przeczytałem o jego problemach z brzęczeniem, a że mam wrażliwy słuch, mocno mnie to odstrasza. Później dość dobre opinie znalazłem o Marantz serii xx08, które ponoć grają dość ciepło i przyjemnie. Za Marantzem przemawia jeszcze Audyssey XT z 8 miejscami pomiaru w trakcie kalibracji (z czego HL ma tylko jedno).

Ma ktoś z Was doświadczenie z tymi dwoma amplitunerami?

lobos

New member
Bez reklam
Marantz'a SR6008 mogę z czystym sumieniem polecić.
Porządny, muzykalny amplituner. Na pewno nie będzie zbyt ostro ;-)

Henry

Active member
Bez reklam
Którego nie wybierzesz i tak będzie o niebo lepiej, X1000 to niestety dosyć przeciętny model.
Osobiście skłaniałbym się ku Marantz'owi, ale odsłuchaj i porównaj, bo to Tobie ma odpowiadać ;)

Henry

Active member
Bez reklam
Werf, ale kolega ma X1000, a na podstawie tego modelu ciężko mówić o charakterze "grania" Denka, umówmy się, to jest po prostu amplituner ze znaczkiem Denona ;)

lestek

New member
miałem x2000 i u mnie występował ten sam problem co u kolegi, było jak dla mnie za ostro, szorstko z podbitym basem, sprzedałem i od dwóch lat mam Marantza 5008 i od tej pory jak Amp to tylko Marantz jestem zadowolony

Azel

New member
miałem x2000 i u mnie występował ten sam problem co u kolegi, było jak dla mnie za ostro, szorstko z podbitym basem, sprzedałem i od dwóch lat mam Marantza 5008 i od tej pory jak Amp to tylko Marantz jestem zadowolony

O właśnie, takiej odpowiedzi potrzebowałem - kogoś kto miał zarówno Denona z serii X i Marantza xx08 :)

Ja wiem, że Denon jest ciepły, ale wersje przed X-em. Nawet na audio.com.pl podkreślają ostrość ostatnich modeli. Mam wrażenie, że to jest nowa polityka Denona, bo nawet ich słuchawki nauszne grają ostatnio V-ką.

lestek

New member
wczesnej miałem Denona 2312 grał pięknie tak jak chciałem żeby grało, sprzedałem ze względu na nowości jakie wchodziły na rynek przede wszystkim stream muzyki usb i itp kupiłem denona x2000 bo myślałem że to będzie ta sama sygnatura dźwięku zresztą na odsłuchu były podłączone do bardzo moim zdaniem "ciepłych kolumn" ..wiem że zrobiłem źle,że nie poświęciłem więcej czasu na odsłuch tego Denonax2000, ale za to na marantzie siedziałem ze 3 godziny....teraz szukam informacji na temat tego czy PM 8005 gra podobną ciepłą sygnaturą dzieku co amplitunery..zastanawiam się nad zakupem ...pozdrowienia

Henry

Active member
Bez reklam
Nie będę bronił X2000, miałem ten model, odsłuchiwałem go na wielu różnych kolumnych.....ale nie mogę się zgodzić z tym, że grał "ostro, szorstko czy z podbitym basem", na tle konkurencji, w swoim przedziale cenowym było całkiem przyzwoicie.
Weź pod uwagę, że kolumny wnoszą bardzo dużo ;)
Sam zmieniłem go na to co mam w sygnaturze.

Piszesz o PM8005, dla mnie ten wzmak gra świetnie, równo, nic nie przejaskrawia ;)
jednak na Twoim miejscu pomyślałbym na początek o zmianie kolumn, przy nich nie usłyszysz jego potencjału.

Henry

Active member
Bez reklam
Nie wiem czy piszesz ironicznie czy serio....
Posłuchaj go na porządnych kolumnach, które będą w stanie pokazać potencjał tego wzmaka, podobnie jak Ty sam mam budżetowe kolumny więc wiem jakim "wąskim gardłem" jest ten element.
Ja PM8005 odsłuchiwałem na Focalach, Ikonach, MA Gold oraz na BA więc wiem o czym piszę.

Henry

Active member
Bez reklam
Spytaj blackninja o ceny na SR6009, niedługo wejdzie nowy model więc zaczną się wyprzedaże.
Na zachodzie już jest do dostania za ok. 700 euro

maciekplacek

New member
wiadomo dokładnie kiedy wchodzą nowe modele, bo ja swojego Marantza 5009 oddałem i nie wiem czy czekać na nowy model czy kupić cos innego, chodź przyznam że do 4000 nic ciekawego nie znalazłem

Henry

Active member
Bez reklam
Nowe modele wchodzą sierpień/ wrzesień, ale te z 9-tką z tyłu powinny potanieć w najbliższych tygodniach

Henry

Active member
Bez reklam
jakieś 3,5 tyś...
A potrzebny ci najnowszy model? No, chyba, że planujesz Atmosa
Też miałem w planach SR7009, a ostatecznie kupiłem starszy model 7008 i została jeszcze kasa na wzmak :)

Do góry