HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
krzysiek1980@ a mógłbyś napisać co było takiego znaczącego w tych paradigm v7 w stosunku do roth-ów 40 , bo ja niestety nie miał możliwości ich posłuchać , ale wydaje mi się że właśnie dobrze się komponują z denonem o czym pisał kolega ramzes i może również z nad-dem .

No ja właśnie miałem okazje chwilkę posłuchać z NAD c316. Są bardzo dynamiczne, dźwięk wydawał mi się bardziej rozdzielczy a to co mnie zauroczylo to bas:) Niby twardszy niż w Roth, ale w pełni kontrolowany i fajne doznanie jak w stereo czujesz każde uderzenie na klatce piersiowej. Nie miałem okazji ich tak naprawde przetestowac, bo one były tak podłączone przez sprzedawcę jako ciekawostka bo akurat też tam stały, ale naprawdę pozytywne wrażenie. Powiem tak: jak odsłuchiwałem tego NAD'a na Oli 40 po prostu było fajnie ale bez fajerwerków. Jak gość na tym samym utworze podłaczył Paradigm to micha mi się zajarzyła:) W tamtej chwili gdybym miał brać Paradigm vs Roth, to wybrałbym te pierwsze. Tylko to co napisałem wcześniej, za komplet 5.0 Oli 30 to jedynie mógłbym kupić fronty Paradigm Monitor 7 v.7 a nie mówiąc o modelach wyższych.

DeeBass

New member
Bez reklam
zgadzam się z krzysiek1980 co do paradigm, mnie również się b.podobały, wg mnie grały lepiej niż zachwalany tu klipsch który z moim denonem przy mocniejszym basie wpadał w kompresje i buczał a w paradigm była ciągła kontrola i masowanie klaty i pośladków.... i love this game....

Ramzes765

New member
Bez reklam
@gonzo2000 NADa nie słuchałem a szkoda. Moze kiedys. Musisz sam tego posłuchać bo to co mi się podoba niekoniecznie bezie Tobie.

gonzo2000

New member
ramzes765@ nie źle mnie zrozumiałeś ja pytałem czy denon 710 którego masz z RX2 w tym 16m2 pokoju gra ciepło , z miękkim basem ,soczyście , sorry źle sprecyzowałem moje pytanie .

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ ale czy nie uważasz ,że na nasze powierzchnie 13-15m2 to za duża kolumna ta z serii 9v7 chyba 7v7 mniejsza podłogówka lub nawet mini monitor v7 chyba by wystarczył , tym bardziej ,że wysoka efektywność to ich atut .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Oczywiście. Ja napisalem że odsłuchałem chwilkę 9 v.7 ale do naszych pokoi to 7 v.7 albo monitory. Akurat ten sprzedawca sam prywatnie, chyba w 17 mkw ma monitory Paradigm, i mówił że jak podgłosi to kilka pięter niżej słychac jak bas tłucze. Z powodzeniem by wystarczyły, tylko nie wiedzieć czemu ja zawsze wolałem podłogówki:) Nie zmienia to faktu że za komplet 5.0 oparty na frontach 7 v.7 też trzeba nieźle zapłacić. No może w przyszlości...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

gonzo2000

New member
dokładnie 5.0 to już duża koszta pod kino ,pełna zgoda .
A ty słuchałeś może kiedyś w ogóle kolumn marki mission np. seria mx , strasznie staniały , ceny ty kolumn spadły drastycznie , w końcu patrząc na sygnaturę marki to francuskie chyba , ale jak wiadomo sygnatura nie gra .

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ Na pewno , te paradigm to inna klasa przekazu jakości niż np. klipsche z serii F 10 które też są dynamiczne ,ale co do góry to "krew z uszu " wiem bo kolega kupił z jasną elektroniką yamahą nie pamiętam modelu ale na pewno niski model , i nawet kable nie złagodziły brzmienia , no tuba to tuba , ale mógł w 10 dni oddać , chciał w ciemno , brać markowe to wziął .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
krzysiek1980@ Na pewno , te paradigm to inna klasa przekazu jakości niż np. klipsche z serii F 10 które też są dynamiczne ,ale co do góry to "krew z uszu " wiem bo kolega kupił z jasną elektroniką yamahą nie pamiętam modelu ale na pewno niski model , i nawet kable nie złagodziły brzmienia , no tuba to tuba , ale mógł w 10 dni oddać , chciał w ciemno , brać markowe to wziął .

Zgadza się. Dlatego pod każde kolumny dobiera się również elektronikę, bo jak się kupuje w ciemno to później jest ZONK. Pewnie jakby kolega kupił coś cieplej grającego to takiego problemu by nie było.

gonzo2000

New member
Dokładnie ,po tej wpadce , posłuchał i wybrał hk 255 i tagę 606 no i jest do dzisiaj zadowolony , żadnych problemów z av hk nie ma ,ale te tagi do kina fajne do muzyki duży kompromis .

B.N @ na pewno nie raz słuchałeś denon 720 AE z pradigm v7 jak wypadł , pytam o brzmienie .

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dokładnie ,po tej wpadce , posłuchał i wybrał hk 255 i tagę 606 no i jest do dzisiaj zadowolony , żadnych problemów z av hk nie ma ,ale te tagi do kina fajne do muzyki duży kompromis .

No ja bym Klipsch F10 nie zamienił na Tagę 606:) Lepiej by zrobił jakby dobrał inny ampli pod te Klipsch, ale to już nie nasz problem.

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ Wiesz do filmów nie ma przepaści a kupił to dość tanio , wiesz zastanawiam się nad tym dac. zamiast cd na początek to jest alternatywa taniego poprawienia brzmienia + napęd jako transport .

http://www.kartydzwiekowe.com.pl/in...ategory_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=12

zaczerpnąłem to z wątku kontynuowanego tu na forum , chyba jeden z tańszych , tylko jest jeden problem - włączający się od czasu do czasu wentylator , to mogłoby być dość uciążliwe zwłaszcza wieczorem .

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja ogólnie nie wiem czy DAC to nie lepsze rozwiązanie? Z tego co ludzie piszą to brzmienie z DAC za powiedzmy 1500zł, podłączony pod BD daje lepsze brzmienie niż CD za 2-3k. Polecany jest ARCAM rDAC lub CA DacMAgic. Oczywiście ja patrzę pod kątem odtwarzacza DVD/BD a Ty pod kątem kompa i karty dźwiękowej, więc ten DAC będzie ciut inny.

gonzo2000

New member
Tak ,zdecydowanie mamy inne priorytety ja myślę o kwocie 350zł na początek , a Ty idziesz w kierunku już urządzeń za 1000zł , też jeszcze nie wiem bo ten mój laptop jak pisałem "hałasuje" od czasu do czasu , więc chyba zostanę przy wariancie pierwotnym cd .
Spoko miłego weekendu dla wszystkich

blackninja

ninja
Pomagam
VIP

B.N @ na pewno nie raz słuchałeś denon 720 AE z pradigm v7 jak wypadł , pytam o brzmienie .
Ja lubię takie połączenia, wyraźny sopran, cofnięta średnica, miękki basik.

gonzo2000

New member
Dzięki B.N @ za wpis .
Co do jeszcze kolumn tagi to może się narażę osobom lubiącym tubowe klipsche ,ale z hk 255 jak sobie ustawiał to i taga tania , daje radę oczywiście w kinie .
Dla wszystkich co chcę poczytać ( nie z renomowanych czasopism ),tylko mało znanego portalu polecam taką lekturę 10 kolumn w cenie do 2 tyś , oczywiście nic nie zastąpi odsłuchu ,ale poczytać można o to link :
Testujemy 10 niedrogich kolumn podłogowych - AGDLab.pl

Ramzes765

New member
Bez reklam
Jestem po testach Panasonica BDT500.

Model: Panasonic DMP-BDT500
Soft: 1.49

Wygląd: Kwestia gustu, jak dla mnie bardzo fajnie go zrobili, pilot extra, dotykowy - przyzwyczajenie zajęło mi kilka minut.

Podłączenie:
Sieć wykrywa bardzo szybko, łączy się bezproblemowo. Podpiąłem go do dysku sieciowego Synology zarówno po DLNA jak i do Folderu udostępnionego (jako napęd sieci).

Video:
Obraz jest świetny. Nasycenie kolorów, płynność i ostrość na najwyższym poziomie zarówno z BluRay jak i MKV. Widać od razu na nowo FullHD ;)
Czyta bez problemu AVI, MKV, BluRay i DVD. Płyty Blu Ray wczytują się błyskawicznie, kilka sekund i możemy zaczynać oglądać film czy koncert.
Po DLNA nie czyta plików MKV (odtwarzanie niemozliwe).
Jako napęd sieci czyta już wszystko zarówno MKV jak i AVI.
Pliki MKV mimo wybranego trybu 24 FPS czyta jako 60 FPS. Tryb 24 klatek na sekundę działa tylko z płyt BluRay.

Drugi minus to czytanie napisów. Udało się tylko jak napisy były wbudowane w plik MKV - wtedy czyta je dobrze z odpowiednią wielkościa, na dole ekranu. Niestety nie udało mi się odpalić zewnętrznych napisów zarówno w formacie SRT jak i TXT. Nie widzi w ogóle tych plików.

Audio: Czyli to na czym mi najbardziej zależało :)
Czyta zarówno FLAC jak i MP3 zarówno z USB czy z dysku sieciowego po DLNA jak i jako napęd sieci.
Jakość plików FLAC jest powalająca. ja słyszę różnicę między tym panasem a wcześniejszymi odtwarzaczami CD i obecnym moim starym BD-60. Zarówno z płyty jak i sieciowo. Jest bardziej dynamiczny, dźwięk jest bardziej detaliczny. Wydaje się, że wyciąga maksimum z utworu.
Czyta FLAC 24bit 192kHz a np. Denon 720 nie potrafił.
Jak dla mnie test zdany na 6.

Zdjęcia: Czyta z każdego nośnika. Szybko wczytuje nawet duże pliki.

Ogólna ocena w skali 1 do 10 daję 9 a za jakość audio 11 ;)

Ostatnia edycja:
Do góry