HK 3490 , Marantz 5004,6004 do 14m2

gonzo2000

New member
Ramzes765@ Tylko po gratulować ,że masz możliwości testowania w domu tak zacnych klocków jak wysoki model denona,czy marantza .

Co do wygrzania to taka jak najbardziej nawet w salonie kolumny mogą być nie wygrzane i nigdy nie będzie to co normalne użytkowanie na co dzień .

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
krzysztofradio@Przypuszczam ,że lubisz muzykę klasyczną ,chyba raczej nie gustujesz w ostrych metalowych klimatach ,bo ikony właśnie są pod instrumentarium i spokojną muzykę .

Napisałem już w innnym temacie, chyba nawet odpowiadając Tobie, że słucham od blueasa, jazzu, przez klasykę do roka i ciężkiego metalu. Odpowiedni materiał i nie mam im nic do zarzucenia, nawet w metalu, gdzie zamiast spać, jest moc i energia (bo inne kolmny, rzekomo do cięzkiej muzy zamulały). Oczywiście zdaje sobie sprawę, ze absolutnie nie są to kolumny uniwersalne, ale dla mnie są jak najbardziej OK ;)

Co do wygrzwania macie zupełną racje. Kolumny stoją u mnie od sierpinia i z miesiaca na miesiac jest lepiej, basik lepszy i cieplejszy.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Co do wygrzwania macie zupełną racje. Kolumny stoją u mnie od sierpinia i z miesiaca na miesiac jest lepiej, basik lepszy i cieplejszy.
A i ja się podpiszę pod tym. U mnie stoją od lipca, ale tak w październiku stwierdziłem że się wygrzały. A dodatkowo odkąd podłączyłem je w bi-amp'ie do AV, to jeszcze bardziej nabrały mocy.
Wczoraj stwierdziłem, że się pięknie "oczyścił" dźwięk, nabrał barwy, zrobił się bardziej krystaliczny, a zarazem miękki i ciepły. Nic tylko usiąść w fotelu i słuchać. :)

gonzo2000

New member
Witam , Panowie takie pytanie czy ktoś w was miał możliwość posłuchać kolumny marki mission seria mx 3 bardzo tanio można je kupić i szt. 700zł i to małe podłogówki , z tego co pamiętam chyba grają wyższym basem ,wycofana średnica, łagodna góra ,czyli dół odgrywa pierwsze " skrzypce " ,często łączone z jasną elektroniką , ale może jestem w błędzie.

Chciałbym jeszcze poznać wasze zdanie na temat wzmacniaczy pioneera z nowej linii A-30 ( może słuchaliście ), ja pamiętam ich świetne wzmacniacze z lat 80 legendarne , o świetnej jakości , ponoć te nowe modele graja " bardzo płasko" , bez dynamiki i polotu .
Ciekawi mnie również ( tego też nie zdołałem posłuchać ) ,czy macie jakieś doświadczenia z wzmacniaczem PMA-710/720 AE - chyba denon bardziej nawiązuje do swoich leciwych produktów z lat 80 niż pioneer tak mi się wydaje

Ostatnia edycja:

Ramzes765

New member
Bez reklam
Jestem po odsłuchach ;)
Nie będę tutaj opisywał tego językiem audiofilskim tylko tak jak ja to słyszałem ;)
Cały dzień spędziłem w salonie odsłuchowym a potem w domowych warunkach. Płyty, które mieliśmy przygotowane to:
1. Oryginalna Madonna
2. Nagrywane różne kawałki z jakości FLAC i mp3
Na pierwszy ogień poszło:
Dali Ikon 6 + Denon PMA-1510 + CD z zestawu 1510
Zagrało to bajecznie, dynamicznie, wszystkie detale słyszalne, wokal był cały czas przy mnie, dosłownie ciarki na ciele. Jedynie gdzie mógłbym się przyczepić to minimalnie brakowało mi basu. Samo podkręcanie go na wzmacniaczu nie dało tego co chcieliśmy bo zaczynało "dudnieć" zamiast grać.
Jednak cały zestaw zagrał świetnie i mogłem tylko czekać na jeszcze :p
Drugi zestaw to:
Dali Ikon 6 + Marantz PM7004 + CD z zestawu Marantza
Po lekturze tutaj na forum byłem tak napalony na tego Marantza, że niemal chciałem go kupić bez odsłuchu i... właśnie - nie wiem ale chyba stwierdze to jako pierwszy tutaj - dla mnie to co pokazał Marantz to katastrofa :-(
Dzwięk stał się taki cieplejszy ale stracił na czystości, dynamice. Dla mnie grało to jak "ciepłe kluchy" :hihi:
Wszystko wydawało się sztuczne, zmiękczone i straciło to czego najbardziej oczekuję w stereo czyli tą czystość dźwięku i dynamikę. Szczególnie było to słyszalne po tym jak przez około 45 minut słuchaliśmy Denona. Słuchałem tego z dwoma kolegami i każdy z nas od razu stwierdził to samo!
Niestety nie udało się posłuchać serii PM-KI Pearl Lite bo wzmacniacz nie dojechał na odsłuch ale nawet jeżeli gra on lepiej od PM7004 to wiem na 100%, że to nie jest moja charakterystyka brzmienia.

Następnie słuchaliśmy:
Monitor Audio RX2 + Denon PMA-710 + Cd z zestwu oraz
Monitor Audio RX2 + Marantz PM6004 + CD z zestawu
jako, że pierwszy zestaw posiadam w domu, chciałem tylko sprawdzić, czy po pierwsze odsłuch u mnie i w salonie będzie inny oraz dedykowany odtwarzacz CD Denona - czy będzie różnica w stosunku do mojego BluRay Playera z którego w domu odtwarzam muzykę.
Wyniki były identyczne jak w przypadku mocniejszych wzmacniaczy. Denon 710 + MA RX2 zagrał świetnie z detalicznośćią, czystością i przede wszystkim dynamiką. Wszyscy obecni (nasza trójka + 3 pracowników i 4 przypadkowe osoby które załapały się na odsłuch) jednogłośnie stwierdzili, że te małe RX2 razem z Denonem 710 to idealne połączenie. Scena zrobiona przez RX2 zaskoczyła wszystkich poza mną bo ja już o tym wiedziałem :p
Marantz PM6004 tak jak wyższy model grał zbyt ciepło, cukierkowo a za mało było po prostu muzyki.

Po tych odsłuchach zauważyłem jeszcze jedną trochę dziwną sprawę - otóż Denon bardzo wyraźnie pokazuje z jaką jakością dźwięku mamy do czynienia. Po prostu słychać, kiedy jest to oryginalna płyta CD albo nagranie z jakości FLAC a kiedy leci np. MP3. Zarówno na modelu PMA-710 jak i na PMA-1510 było to wyraźnie słychać. Z kolei Marantz już nie pokazywał tak dużej różnicy między różnymi jakościowo utworami. Każdy z nich był jakby zmiękczany i w utworach dobrej jakości pozbawiany tej szczegółowości a w słabszych jakby trochę poprawiany choć zarówno jedne i drugie nie wpadały w moje ucho.

Po tej prezentacji wiedziałem już, że Marantz to jest mój rodzaj grania.

Na deser dojechały Paradigmy 11v7 :blagam:. Podłączyliśmy je już tylko do Denona PMA-1510 i można było stwierdzić, że nareszcie jest to czego szukałem. Do świetnie grających Dali Ikon 6 dodano Bas taki jaki chciałem czyli nie męczący, nie dudniący a idealnie wkomponowany w resztę dźwięków. Jak nie trudno się domyślić cały zestaw powędrował do domu do odsłuchu w moim pomieszczeniu.
Tak jak w salonie zagrało to bajecznie, po prostu cudo! Nie ważne czy muzyka leci cicho czy głośniej to dźwięk rozchodzi się pięknie po całym pomieszczeniu. Każdy detal jest słyszalny. Tak chcę słuchać!

Co do jakości dźwięku z oryginalnego CD czy to Denona czy Maranzta a BluRay Panasonica to róznice jeżlei są to są tak niewielkie, że nie widziałem sensu kupować dodatkowo odtwarzacza CD. Wystarczy dobry BluRay, który oprócz czytania CD ma jeszcze szereg innych zalet.

Na swoim przykładzie mogę tylko każdemu polecić własny odsłuch nawet za cenę dojazdu do salonu odsłuchowego! Gdybym opierał się tylko na opiniach z forum zamówiłbym Marantza 7004 albo PM-KI Pearl Lite i do tego Monitor Audio RX8 a tak mam całkiem inne połączenie, które idealnie oddaje moje gusta muzyczne. Co jest dziwniejsze, wszystkie obecne osoby stwierdziły dokładnie to samo!

W przyszłym tygopdniu będe testował odtwarzacz sieciowy Denon DNP-720AE oraz BluRay Panasonic DMP-BDT500. To ostatni element do mojego zestawu.
Mam nadzieję, że pomogłem niezdecydowanym bo wiem jakie to trudne dokonać odpowiedniego wyboru żeby potem słuchając tego co lubimy odczuwać radość.

gonzo2000

New member
Ramzes765@ Gratulacje za , bardzo profesjonalnie to zrobiłeś - odsłuch z punktem odniesienia w domu ,jak pisałem nie ma schematów " złotego środka ",żeby zadowolić wszystkich ,każdy ma inną percepcję i inne potrzeby .
Czyli z Twojej wypowiedzi wynika ,że różnic między cd a bd z niezłym torem audio , nie ma .To samo mimo różnicy klas - wysoki model wzmacniacza denona 1510 , ten 720AE też sobie daje radę całkiem nieźle ,ciekawe czy nad 326,355 by ci też przypasował , ale Ty już swój system wybrałeś , tylko te paradigmy v11 nie za duże do 20m2

THX za opis

Ramzes765

New member
Bez reklam
Inne pomieszczenia wiec inaczej się to rozchodzi ale nie ma kolosalnej różnicy, zarówno w jednym jak i w drugim przypadku jest bardzo, bardzo dobrze.
Jeszcze potestuje podłączenie 1510 prze PreAmp do zestawu kina domowego.

outcold

Member
Dzięki wielkie za "normalny" opis, szkoda tylko że nie sprawdziłeś marantz vs. paradigm jakby wypadł, było by to dobre uzupełnienie, niemniej bardzo dobra robota :). Czekam na Twoją opinię BR DMP-BDT500, gdyż też miałem kupować CD jednak skoro różnice nie są aż tak duże to może warto dołożyć do tego modelu. Dla zainteresowanych na alle pojawił się denon 1510

gonzo2000

New member
OK , 33m2 to fakt duża powierzchnia do nagłośnienia ,kable głośnikowe masz zwykłe ,czy jakieś firmowe ?

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Gratulacje Ramzes, grunt, ze znalazles swoje brzmienie. Nie wiem tylko czy nalezy stawiac kolo siebie Denona 1510 za 4500zł na rowni z Marantzem za 2700zł? Tak czy siak, raz kolejny okazuje się, ze nalezy wybierac sie na odsłuchy osobiscie, a najlepiej robic to w domu, a testy w prasie czy opinie na forum można sobie... tego,... no..., właśnie. ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Świetny opis:) Oby takich wiecej. Najbardziej zainteresowało mnie to że nie usłyszałeś znaczącej różnicy między CD a BD, bo już też myślałem co tu zrobić żeby dokupić CD lub DAC, a tak to kiedyś dokupię jakieś BD z dość dobrym torem audio i po krzyku:) W sumie to Krzysztofradio też nie słyszałeś szczególnej róznicy jak byłeś na odsłuchach? Co do Marantza to trochę dziwne, bo jak ja odsłuchiwałem 6004 z B&W 686 a następnie w innej sali z MA MR4, to mnie się wydawało że właśnie Marantz grał w większości górą. Może to było i trochę efekciarskie ale dynamiki mu nie brakowało, a i bas też nie był zły. Nawet bym powiedział że jak dla mnie tej góry było za dużo. Może inna sala zrobiła swoje, albo po prostu może Ty lubisz bardzo wyeksponowaną górę? Ja wolę bardziej ciepły i analogowy dźwięk. Czytając kiedyś wiele opini o budżetowych wzmakach Denona też natknałem się na sporo opinii że bardziej wyeksponowana jest góra, pewnie po prostu trafiło w Twój gust muzyczny:) Co jak co ale Marantz to w moim odczuciu wogóle nie zagrał jak ciepłe kluchy, wręcz odwrotnie. Ilu ludzi tyle opinii i każdy słyszy coś innego. Co do jednego mogę się zgodzić że kolumny Paradigm Monitor grają świetnie. Jak gość przełączył mi z Roth Oli 40 na Paradigm 9 v.7 to mnie zamurowało. Wstyd się przyznać ale zdeklasowały Roth. Jedynie na dzień dzisiejszy co mnie pociesza, to że dużo więcej kosztują i w tamtym okresie i tak by nie było mnie stać:)

DeeBass

New member
Bez reklam
Inne pomieszczenia wiec inaczej się to rozchodzi ale nie ma kolosalnej różnicy, zarówno w jednym jak i w drugim przypadku jest bardzo, bardzo dobrze.
Jeszcze potestuje podłączenie 1510 prze PreAmp do zestawu kina domowego.

To będzie ciekawa opinia. Też uważam, że nowa seria paradigm monitor v7 jest rewelka. Wg mojego ucha grały dużo lepiej od klipsch rf. Lubię też brzmienie denona, napisz jak wzmak 710 do 1510 z tymi paradigm bo wg wcześniejszej opinii nie za duża różnica. I do tego BDT500 wg mnie też b.dobry i ma znacznie więcej funkcji niż CD. SUPER opis dla niezdecydowanych

gonzo2000

New member
krzysiek1980@ a mógłbyś napisać co było takiego znaczącego w tych paradigm v7 w stosunku do roth-ów 40 , bo ja niestety nie miał możliwości ich posłuchać , ale wydaje mi się że właśnie dobrze się komponują z denonem o czym pisał kolega ramzes i może również z nad-dem .

Ramzes765

New member
Bez reklam
@DeeBass co do 710 i 1510 to podpinalem oba do Paradigm 11v7 i 710 jest za słabym wzmacniaczem na takie duze kolumny. Grało to ale było wyraźnie czuć, że za mało mocy do napędzenia tych 11v7. Denon 710 byłby dobry do Twoich 7v7

@krzysiek1980 jak słuchałem kiedyś Marantza 6004 w jakimś markecie tak na szybko to też wydało mi się że fajnie to gra. Różnicę usłyszałem dopiero wczoraj przy bezpośrednim przepinaniu i słuchaniu.

@krzysztofradio
fakt PMA-1510 droższy od 7004 (wczorajsza cena zakupu 1510 to 3500zł a nie 4500) ale ostatnio na forum pytałem wiele osób i czytałem różne opinie i 99% wypowiadających się twierdziła, że 7004 gra lepiej od 1510. W takim razie chciałem kupić PM-KI Pearl i myślałem sobie, że ten to już w ogóle inna liga (szkoda, że nie dojechał bo mój test byłby pełniejszy ale może jeszcze kiedyś uda mi się go odsłuchać). Tutaj po prostu 7004 pokazał mi jak charakteryzuje się Marantz i stwierdziłem, że nie wiadomo co by zmienili w Pearl to i tak styl brzmienia zostanie zachowany a ten jak wiesz nie przypadł mi całkowicie do gustu.

@gonzo2000
kable mam ProCab LS25. W salonie nie wiem jakie mieli ;)

Dzisiaj dostałem na weekend do testów Denona sieciowego DNP-720AE.
Głownie sprawdzam go pod kątem jakości odtwarzanych sieciowo FLACów do tych samych FLACów nagranych na CD i puszczanych z BD playera.
Konfiguracja prosta. Połączył się z siecią. Używa do tego DLNA i w moim przypadku korzysta z dysku sieciowego Synology z zasobów "music". Bardzo sprawnie się nawiguje, nawet z poziomu smartfona. Pliki wczytuje sobie szybko, czasami na początku buforuje ale trwa to kilka sekund. Pod tym względem jest ok.
Odsłuch: Różnica między FLACami czytanymi sieciowo a tymi nagranymi jako AUDIO CD jest minimalna na korzyść... płyty CD. Nie jest to przepaść ale jednak ja słyszę ciut większą dynamikę utworu odtwarzanego z CD niż z tego Denona. Uważam też, że jest to różnica bardziej słyszalna dla mojego ucha niż różnica między BluRay Playerem a dedykowanym CD w przypadku odtwarzania płyt.
Tego playera sobie na pewno nie zostawię choć nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że jest zły, ale jak już wiem, że ta róznica minimalna ale jest to już go nie chcę :)

Czekam w dalszym ciągu na BDT500 a jutro może sprawdzę ten PreOut

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ramzes, co do cen, faktycznie, musiałem źle spojrzec na Ceneo ;)
Z charakterem brzmienia danej marki racja, zazwyczaj zostaje zachnowany w róznych cenowo modelach.
Rownież uwazam, ze elektroniczne podbijanie/wyciszanie basu słychac, jest sztucznie i nienaturalnie. Nie ma to jak naturalne brzmienie kolumna/wzmak.

Krzysiek, też racja, słuchałem CD vs BD i różnica wg mne była, delikatna, ale odczuwalna, jednak jak ktoś wyżej napisał, BD w zupelnosci dawał radę. Jesli nie bede mial co zrobic z 2 tys. zł to kupie dedykowany CD :) Obecnie jednak mysle, ze wolałbym NA7004, ale nastepnym razem zrobie tak jak Ramzes - odsłuchy w domu!

Ostatnia edycja:

gonzo2000

New member
Ramzes 765@ dzięki , ale jak możesz napisz mi ( obcujesz też z niższym modelem 710 denon + RX2 ) ,czy to oznacza że denon gra podobnie do hk lub nad , innymi słowy czy gracie ciepło , soczyście , z głębszym basem czy raczej punktowym ,krótkim zwartym , pytam o model niższy 710 .

Do góry