Welcome to the club
Witam wszystkich - od wczoraj szczęśliwy nowy posiadacz 42PD9700
Gorące podziękowania dla Goliata - prowodyra całego zamieszania, za sprawą którego dokonałem jedynego słusznego wyboru. Gdyby nie założony przez Ciebie wątek, do tej pory miotałbym się między zalegającymi marketowe półki telewizorami zaczynającymi się na S, L lub P. Albo co gorsza, za przeproszeniem, wdepnął w jakieś LCD.
Powody do zadowolenia są dwa. Po pierwsze - dwa miesiące rozterek i wątpliwości mam już za sobą. Mam nadzieję, że tiki nerwowe, rozbiegany wzrok i drżenie rąk z czasem znikną
Po drugie - ważniejsze - wybór okazał się trafiony.
Kilka uwag na gorąco:
1. Design Hitashi jest rewelacyjny. Telewizor jest elegancki i zbudowany ze świetnych materiałów. Panasonic PV600, którego rozważałem jako opcję, wygląda przy nim jak ubogi krewny.
2. Obrotowa podstawka to ciekawy gadżet, bardziej użyteczny, niż mogłoby się to wydawać na pierwszy rzut oka. Z czasem tv zawiśnie na ścianie, póki co jednak straszę koty i wprawiam w osłupienie znajomych
3. Obraz lepszy niż się spodziewałem (Aster-Warszawa). Kanały różnią się między sobą jakością i czasem trafi się kiepski sygnał, ale nawet Polsat, TVP1 czy TVP2 są bardzo przyzwoite.
4. Dźwięk - rewelacja. Nie chcę wszczynać bojów, na ile jest klarowny, zwłaszcza, że w przytaczanych w wątku ocenach z niemieckich czasopism poddawano w wątpliwość jego jakość. Nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem. Dla mnie - subiektywnie - świetny.
5. Rozmiar 42 cale ciągle robi wrażenie. Ale przynajmniej już nie wodzę oczami z lewej strony na prawą, mamrocąc pod nosem streszczenie akcji z lewej krawędzi, by nie stracić wątku. Odległość od legowiska - 3,5m
6. Zakup zrobiony w łódzkim plazma center (namiar znaleziony na allegro). 7000 z transportem do Warszawy (na 3 piętro bez windy
) i fakturą. Bez faktury podobno taniej. Model C. Miła, fachowa obsługa, sprzęt został wniesiony i zainstalowany. Fabryczne opakowanie. Dopiero po sprawdzeniu wykonany przelew. Szczerze polecam.
7. Na razie - odpukać - wszytko działa idealnie. Żadnych problemów z powidokami, bad/hot pikselami (?), kreskami itp.
8. Brawurowo postanowiłęm zrezygnować z 200 godzinnego "wypalania" plazmy. Zmniejszyłem jedynie nieco kontrast i generalny tryb działania na normal (miast dynamic). Wyszedłem z założenia, że potraktuję tv nie gorzej niż auto - nie będę go zarzynać na wysokich obrotach - ale też nie będę na siłę robił z niego kaleki.
9. Nie zamierzam chwilowo bawić się menu serwisowym. Język angielski w menu mi nie przeszkadza. Cierpię na syndrom "polskiego windows", które mówi czasem językiem którego nie rozumiem. Muszę przypomnieć sobie terminologię oryginalną, by zrozumieć, czego (systemowe) demony ode mnie chcą
. Na podobnej zasadzie - niech tv mówi w langłidżu, to się szybciej porozumiemy.
10. W mojej stronniczej opinii - najlepszy tv na ten moment (stosunek cena/możliwości/dostępność sygnału HD).
Niech ten post "Inspire the next"