Wiatm wszytkich posiadaczy 42pd9700 i nie tylko.
Czasem zaglądam do tego wątku ale jakoś nie mam czasu nic napisać.
Więc postaram się to teraz nadrobić.
Mam swojego hitachi 42pd9700 od lutego. Nie zauwazyłem powazniejszych wad w tym tv, ale jakies są (chyba trudno w tej chwili kupić cokolwiek pozbawione wad, kirdyś dzieliłem się już na tym forum swoimi refleksjami na ten temat). Pierwsza wada która od razu rzuciła mi się w oczy i nie dawała spokoju był znany problem migotania obrazu przy ciemnych scenach. Poradziłem sobie z nim zmieniajac parametr w liniach 275, 829, 830, 831. Przeglądając potem wasze ustawienia menu serwisowego zapisane w excel'u własnie w tych liniach różniły sie one od moich plus pare innych, ale to chyba były zmienne. Jednak efekt migotania czy tez zmiany poziomu jasności obrazu nadal występuje lecz w znacznie mniejszym stopniu i w innych sytuacjach. Pojawia sie w ciemnych scenach przu kontraście poniżej -3. Ustawienie kontrastu -3 i wyżej niweluje ten efekt. Zmiana jasności wystepuje równiez w jasnych scenach
. W momencie pojawienia się dużego białego obiektu na ekranie bądź chociażby włączenia menu, poziom jasności potrafi się delikatnie zmieniać. Łatwo wywolać ten efekt podłączając peceta do tv i naprzemian otwierając i zamykając białe okna systemu operacyjnego. występuje jeszcze jeden efekt, który zauważyłem. Gdy tv wyswietla kontrastowe elementy (takie jak np menu) to w poziomie przez cały panel widoczne sa jakby cienie. Do wszytkich tych efektów już się przyzwyczaiłem i poza mna nikt z oglądających ten tv (np moja zona) tego nie widzi.
Tv na codzień wyświetla obraz z n-ki, kablówki upc, odtwarzaca denon avr 1507, i od jakiegoś czasu pecet którego udało mi sie zamknąć w małej zgrabnej obudowie i jest na stałe podpięty do hitachi przez d-sub. Słuzy znakomicie jako elektroniczny album ze zdjeciami, odtwarzacz divix, zabawka do grania, i od bidy mozna (ale nie za długo) poszperać w internecie.
Orientacyjny przebieg mojego 42pd9700 to chyba blisko 1000h (jak nie zapomne to dzisiaj wieczorem sprawdzę). Co pewnie wielu zainteresuje nie zaobserwowałem żadnych powidoków. Wczoraj wieczorem ogladałem tv włączając czarne, białe i kolorowe plansze pod tym kątem. Nie stwierdziłem naprawdę najdrobniejszego wypalenia. A muszę powiedzieć, że 50% czasu pracy mojego tv to właśnieodbiór kanału tvn24 (czasem kilka godzin pod rząd). Jest jedna rzecz, którą zaobserwowałem. W pierwszym okresie urzytkowania powidoki wystepowału i utrzymywały się dosyc długo. Wspominane juz tutaj logo tvn24 potrafiło być widoczne przez po wielu godzinach oglądanie innych kanałów. Wyświetlanie kontrastowych elementów obrazu pozosytawiało natychmiast slady na matrycy po czym za jakiś czas zmikały. W tej chwili ten efekt nie wystepuje a kontrastowe elementy wyświetlane nawet godzinami nie powoduja wypaleń.
Chyba udało się dobrze dotrzeć mojego hitachi
.
Więc poza wadami o których pisałem powyżej, które na początku mnie trochę irytowały musze przyznać, że moja ogólna ocena 42pd9700 jest dobra. Z czasem okazuje się że bogata ilośc opcji, wejść jakimi dysponuje ten tv jest bardzo przydatna, a dziwne efekty opisywane przezemnie wystepujace podczas wyswietlania obrazu sa niczym w porownaniu z tym co mialem okazje zaobserwowac na telewizorach innych producentow kiedy bylem na etapie wybory tv.
Choć prawdę mowiac pewien niesmak pozostaje. Płacąc dwa razy tyle co za produkty firm lg, samsung i tym podobnych oczekiwalem, że dostanę tv który potrafi wyświetlać obraz pozbawiony jakichkolwiek wad