Arek, ale piszesz o ARC ? Bo ja już cuda robiłem, żeby odpalić ARC przy podłączonej Himedii. Problem jest o tyle dziwny, że nawet odłączona od sieci też zakłóca sygnał. Muszę miernikiem sprawdzić, co pokazuje na 13 i 14 pinie przy odłączonym zasilaniu.Operacja wycięcia 13 pina chyba się udała. Wystarczyło wygiąć pin, aby uwolnić jakby kanał 13sty od pręcika, to co zostało docisnąłem na tyle do środka, aby nie było kolizji na wejściu. I działa póki co, montując tą końcówkę do amplitunera.
Na razie zrobiłem to na zwykłym 1.4 hdmi więc nie mam pojęcia czy taki kabel przepuszcza HDR czy nie.
aby kopiować z win10 musisz zainstalować np. Tera Copy
Arek, ale piszesz o ARC ? Bo ja już cuda robiłem, żeby odpalić ARC przy podłączonej Himedii. Problem jest o tyle dziwny, że nawet odłączona od sieci też zakłóca sygnał. Muszę miernikiem sprawdzić, co pokazuje na 13 i 14 pinie przy odłączonym zasilaniu.
No niestety w HiMedii wyłączenie HDCP nic nie daje. Wyłączyłem też CEC i też bez zmian. Zresztą w starszych softach bez CEC też nie działałoDzięki temu wątkowi rozwiązałem problem z ARC jaki występował u mnie przy LG OLED CX > Pioneer VSX934, totalny brak dźwięku na amplitunerze z Tv czy to z naziemnej czy Netflixa. Nie musiałem wycinać 13 pinu tylko wystarczyło w odtwarzaczu Zidoo Z10Pro wyłączyć HDCP i dźwięk się pojawił nawet Dolby Atmos![]()
Kristof11, adapter nie przepuszcza HDR, bo jest zgodny tylko z wersją 1.4 HDMI.Tylko u mnie adapter Lindy nie przepuszcza HDR, także musiałem z niego zrezygnować
Arek, ale piszesz o ARC ? Bo ja już cuda robiłem, żeby odpalić ARC przy podłączonej Himedii. Problem jest o tyle dziwny, że nawet odłączona od sieci też zakłóca sygnał. Muszę miernikiem sprawdzić, co pokazuje na 13 i 14 pinie przy odłączonym zasilaniu.
Kristof11, adapter nie przepuszcza HDR, bo jest zgodny tylko z wersją 1.4 HDMI.
Próbowałem na starym kablu HDMI wyrwać 13 pin, ale trzeba mieć wiele szczęścia, żeby go wyrwać i nie pouszkadzać sąsiednich pinów. Kupiłem sobie kabel w wersji 2.1 HDMI w dobrym wykonaniu i nie zamierzam na nim testować wyrywania ...
Zamiast tego rozebrałem HiMedię, wyciągnąłem mobo i zrobiłem mały zabieg. W pierwszym rzędzie, trzeci od lewej pin odpowiada 13-mu pinowi HDMI. Ścieżka od tego pinu kończy się przelotką na drugą stronę. Wystarczy delikatnie rozwiercić tą przelotkę wiertłem 0,5-0,6 mm i tyle ! Działa tak, jak chciałem. Nie ma problemu z ARC, CEC i innymi rzeczami, które mnie irytowały.
Poniżej zaznaczyłem te miejsca na mobo.
![]()
Słaby pomysł z wierceniem w tym miejscu. Jak będziesz chciał przywrócić stan fabrycznym to będziesz musiał ciągnąć kawal kabla aż na drugą stronę PCB. Ścieżki się przecina skalpelem lub nożykiem do tapet. Jeden mocniejszy ruch ręką i gotowe. Gdy trzeba będzie cofnąć modyfikację, zeskrobujesz jedynie końcówki ścieżki z obu stron przed miejscem przecięcia i bez problemu zalutowujesz przecięcie. Nie potrzeba żadnego kabla a po wszystkim, nie widać nawet ingerencji w PCB.
Jak już bardzo chciałeś wiercić, to trzeba było przewiercić ścieżkę gdzieś w połowie a nie w miejscu przelotki.
Mam odpalone HDMI-CEC w TV a w Ampli Hdmi through. Po krótce - pilot od Nu8042 80% w użyciu bo obsługuje bez problemu takie opcje
1. Sam TV + NC+ (żona i dzieciaki)
2. TV+NC+ampli
3. Konsola +TV + ampli lub bez
4. Do sterowanie pozostałymi SETAMI używam już pilota od Onkyo, np. MEde8er+ampli+TV .
5. Wszystko powyższe zamiennie z projektorem.
6. Wyzwaniem , które kiedyś szczegółowo opisałem na forum samsunga, było ominięcie sztucznej inteligencji (tłu!!) Samsunga aby na żądanie włączać pilotem TV albo zestaw 1 albo 2. Skończyło się tak, że mam w 100% panowanie nad sprzętami, ale trzeba pamiętać o jednej zasadzie - telewizor pamięta ostatni Twój wyłączony SET i tak go włącza ponownie, więc już się nauczyłem, że jak w nocy kończę używać SWÓJ set , to najpierw wyłączam ampli , a na końcu sam TV . Wtedy następnego dnia wiem, że jak dzieciaki opalą TV to na dźwięku z TV, a nie na ampli plus 7.2 .
I wtedy pojawiła się Himedia i zaczęła wszystko krzaczyć. Wywalenie pinu 13tego zlikwidowało problem, ale nie steruję Himedią pilotem od TV , tylko oryginalnym. Ludzie z tym tematem walczą jak świat długi i szeroki, chyba nie można mieć wszystkiego. Ja poszedłem na kompromis.
Posiadam nie używaną od prawie 2 lat Q10pro na androidzie 5.1 i hdm 1.0.9.
Nie wiem na jaki soft zmienić i jak się za to zabrać. Ktoś pomoże?