HiMedia Q10 Pro - wszystko o odtwarzaczu

szpieeg

New member
Ok, już wszystko posprawdzałem. Po pierwsze podłączenie bezpośrednio pod projektor nic nie zmieniło. Użyłem do tego optycznego kabla HDMI Ditech (HDMI 2.0 AOC 4:4:4, 18,2 Gbps, 4k@60Hz, YUV 4:4:4, obsługa 3D, HDCP 2.2, CEC, EDID, HDR)
Ten kabel na stałe łączy projektor z ampli i generalnie nie ma znaczenia, czy puszczam sygnał przez ampli, czy bezpośrednio do projektora, zależności są takie same. Projektor to JVC DLA-RS540 - 4K HDR
Wygląda to tak:
Przy 2160p@60Hz mogę ustawić YChCr420 10Bit
YChCr444 10Bit to maksymalnie 2160p@30Hz
W zasadzie ma to pokrycie z tabelką, którą załączył @Setoj2323. Chociaż zarówno w opisie kabla, jak i Q10 Pro jest napisane, że wspierają 4K@60Hz YUV 4:4:4. Pytanie teraz, które ustawienie będzie korzystniejsze w odbiorze?
60Hz 420 10Bit, czy 30Hz 444 10Bit?
Swoją drogą, trochę dziwne jest to, że w żadnym z tych ustawień nie ma trybu "Auto", który automatycznie dostosowywałby rozdzielczość, FPS i przestrzeń kolorów, w oparciu o sygnał źródłowy. Tak to powinno wyglądać. W oficjalnym, najnowszym sofcie Himedia, nie ma w ogóle możliwości ustawienia przestrzeni kolorów. Dopiero jak zainstalowałem soft z futeko.com, do którego link wrzucił @jaco.37, pojawiła mi się opcja "Video color space & HDMI deep color".
I na koniec jeszcze jedna ciekawostka, otóż przy okazji sprawdzania tych wszystkich zależności i podłączenia bezpośrednio Q10 do projektora, podłączyłem również dźwięk przez kabel optyczny. Okazało się, że przez wyjście optyczne nie jest wypuszczany dźwięk 7.1 (Atmos, DTS-X, TrueHD). Kiedy wybierałem w plikach mkv ścieżkę z takim dźwiękiem nastawała cisza, po zmianie na 5.1 pojawiał się głos. Przez HDMI dźwięk śmiga jak należy... A @marciniozo ostrzegał... :) Czyżby następne niedorobienie Q10, czy jakiś błąd w sofcie?

Ostatnia edycja:

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Działa OK, choć zauważyłem, iż nie zachowuje ustawień napisów w MediaPlayerze. Nie zrobiłem reset factory po zainstalowaniu, więc może to powód. Muszę sprawdzić. Macie podobne objawy?

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Może ktoś sprawdzi te ustawienia napisów w wersji update_Q10Pro_(update&themed&Kodi18.2)[v1.0]-HMD-2.1.6 2020-07-13.172553 autorstwa pcristi...? Reset do fabrycznych nie pomaga, za każdym razem trzeba na nowo ustawiać stronę kodową, wielkość czcionki itp.

Mirek_Gra

Member
Sprawdziłem (update&themed&Kodi18.2)[v1.0]-HMD-2.1.6 2020-07-13.172553).

Niestety u mnie na MediaCenter też nie pamięta ustawionych parametrów napisów: ustawionych ręcznie - strony kodowej, koloru, pogrubienia i wielkości czcionki napisów. Wraca do domyślnych po ponownym uruchomieniu MediaCenter.

Jarek81

New member
Witam

Mam pytanie o Himedia Q10 Pro. Mam wpiętych kilka dysków (4) z treściami multimedialnymi...Odtwarzam przez Media Center (np. mkv pokazuje tylko nazwę pliku + waga pliku).
Czy jest jakiś soft (co pokaże - najlepiej z wszystkich dysków) - okładki mkv, itd...Gdzie tego szukać , jak to zrobić...?

Mirek_Gra

Member
Witam

Mam pytanie o Himedia Q10 Pro. Mam wpiętych kilka dysków (4) z treściami multimedialnymi...Odtwarzam przez Media Center (np. mkv pokazuje tylko nazwę pliku + waga pliku).
Czy jest jakiś soft (co pokaże - najlepiej z wszystkich dysków) - okładki mkv, itd...Gdzie tego szukać , jak to zrobić...?

Od tego jest właśnie KODI (choć ja go nie używam) Poczytaj o bibliotece multimediów w KODI.

pablodziekan

New member
Witam wszystkich userów. Spędziłem (z przerwami na pracę i spanie) blisko 10 dni Forum i tym tematem, i od dzisiaj jestem posiadaczem Q5 Pro. Wiem, wiem, temat dotyczy innego modelu, ale mój problem jest chyba obecny w obu. Do rzeczy- albo nie wiem, albo nie mogę znaleźć, albo nie ma opcji dodania swoich napisów do filmu, gdy nie ma ich w bazie napiprojekt czy opensubtitles? Czy ktoś może wie o czymś, czego nie wiem lub czego nie potrafię znaleźć i uruchomić w ustawieniach? Wszystko śmiga elegancko- DA jest, HDR jest. Niby nic więcej do szczęścia mi nie trzeba, ale jednak uwiera mnie moja niewiedza. Pzdr.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
albo nie wiem, albo nie mogę znaleźć, albo nie ma opcji dodania swoich napisów do filmu, gdy nie ma ich w bazie napiprojekt czy opensubtitles?

Najprościej. Po prostu ściągasz dopasowany plik (.SRT) z napisami z dowolnego serwisu, kopiujesz do katalogu z plikiem wideo i skopiowanemu plikowi nadajesz taką samą nazwę jak plik wideo, oczywiście z rozszerzeniem .SRT.

Do góry