HiMedia Q10 Pro - wszystko o odtwarzaczu

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Panowie z racji tego, że gromadzę coraz więcej filmów w 4K i moje dyski zewnętrzne się już zapychają, nadszedł czas na zakup dysku do Himedia q10pro.

Sporo osób ma dyski wewnętrzne w swoich odtwarzaczach dlatego prośba o opinie z Waszej strony. Interesuje mnie dysk 4tb bądź 6tb, który nie zdechnie szybko i kiedyś z HiMedia trafi do HTPC. Myślę o dysku WD RED, czy to dobry pomysł?

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Właśnie WD RED mam na pierwszym miejscu. Ironwolfy podobno hałasują. Pytanie czy potrzeba do tego dysk nasowy skoro playera używam 2h dziennie, a obecnie nawet raz na kilka dni.

Henry

Active member
Bez reklam
Ogarnij od razu porządne kable do połączenia/formatowania przez komputer,
Ja myślałem, że coś z dyskiem albo kompem było nie tak, męczyłem się przez długi czas i dopiero przy nowych kablach poszło ;)

Henry

Active member
Bez reklam
W odtwarzaczu, ale musisz podpiąć pod kompa i wtedy formatować. Nie wiem, może udaje się to obejść, ale u mnie tylko tak poszło...
Ja robiłem zgodnie z instrukcją:
Formatowanie dysku może odbyć za pomocą 2 sposobów:
1.Podłączamy dysk do komputera i formatujemy go poprzez opcję formatuj/zarządzaj dyskiem, format NTFS.
2. Podłączamy dysk do urządzenia a następnie kablem USB A/B(złącze z tyłu urządzenia) podłączamy urządzenie do komputera i formatujemy dysk w ten sam sposób jak w punkcie pierwszym.
Dysk niesformatowany nie będzie widoczny przez urządzenie Q10, dopuszczalny jest również format plików EXT3, tak sformatowany dysk również będzie widoczny przez urządzenie.

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Czyli muszę mieć kabel usb a/b taki jak do drukarki oraz kabelki żeby dysk podłączyć z pc. Dzięki Henry za podpowiedzi.

jaco.37

Member
Bez reklam
Mam takie pytanie do użytkowników tego odtwarzacza.Jedna rzecz mnie w nim irytuje.
A mianowicie chodzi mi o to czy u Was jak ustawicie sobie rozdzielczość 4K ,to czy po wyłączeniu i ponownym włączeniu urządzenia zawsze zapamiętuje ustawioną rozdzielczość? Bo u mnie rzadko kiedy.Na każdym sofcie tak jest.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Jeżeli ktoś chce mieć na swoim sprzęcie najnowszy firmware 2.1.0, a nie chce mieć problemów z gubieniem przez MediaPlayer linii w napisach, sugeruję zainstalować sobie custom firmware robiony od dłuższego czasu przez Pcisti z forum Futeko. Autor firmware zastosował w nim odpowiadające za napisy binaria z wersji oryginalnego firmware HiMedia 2.06 (ostatnia prawidłowa) i w ten sposób zlikwidował problem z napisami. Poza tym jest wszystko, co HiMedia dodała pomiędzy firmware 2.06 a 2.1.0.

Pcisti dodał w swoim firmware Kodi 18 Leia w wersji beta 4, ale nie jest to jeszcze dopracowana wersja. Osobom, które mają "wyuzdane" potrzeby dźwiękowe sugeruję aktualizację do wersji beta 5, a innym deinstalację i zainstalowanie stabilnej wersji 17.6.

Obecnie jest dostępna najnowsza wersja 1.4 customu pcisti, wszystko można znaleźć na Futeko w tym wątku Q5/Q10 Pro Custom Firmware
Dyskusja na temat ostatniego update jest od strony 69.

Pcisti udostępnił swój firmware na Mediafire https://www.mediafire.com/?o4h15793c0a0e

Transfer jest dość wolny więc wrzuciłem gotowy plik na Mega, skąd można pobrać szybciej. https://mega.nz/#!ZZwhhaLJ!yZuTjIlFAA2TAHZx7UV-pq3c1VtPm-Vgl79OgnAGmas

Do góry