własnie skończyłem testy (audio) 600a. Materiałem testowym były 2 filmy blu ray, z domowej kolekcji, które na potrzeby testu zostały przetworzone do obrazu iso (waga około 23 i 38 GB) oraz demo m2ts. Ścieżka dźwiękowa to DTS HD-MA 5.1 oraz Dolby Tru HD 7.1. Następnie podłączyłem odtwarzacz blu ray Sony S-370 do amplitunera Sony (Dolby DTS)(seria QS model DB830) (przewodem optycznym) oraz drugim przewodem optycznym też do amplitunera odtwarzacz HiMedia HD600A.
Oczywiście dodatkowo odtwarzacz blu ray jak i 600 do plazmy 37" przewodami HDMI. Kolumny Jamo E-770, E7 sub, centralny oraz surrondy małe głośniczki Jamo.
Nie jest to zapewne zestaw referencyjny -ale myśle że dla przecietnego zjadacza chleba aż nadto.
Najbardziej ucieszył mnie fakt dekodowania sygnału DTS HD-MA 5.1 do DTS 5.1 (core) na wyjściu optycznym oraz dodatkowo Dolby tru HD 7.1 do Dolby 5.1 (core). (wczesniej moim faforytem był AC Ryan HD mini2 --ale niestety ze specyfikacji wynkało że Ryan te powyższe sygnały dekoduje tylko do 2 kanałów stereo ( po optyku, bo po hdmi daje oryginał). Niestety jeszcze nie posiadam amplitunera z hdmi orazdekoderami dolby hd dts hd-ma hr-na celowniku mam Denona 911 lub zaczekam na 912.
Obraz na mojej plaźmie najpierw wydawał się jaśniejszy i mniej kolorowy na blu ray Sony, jednak przypomniałem sobie że przecież w hd600a również jest możliwość regulacji jasności, kontrastu, kolru - więc po krótkich ustawieniach udało mi się uzyskać podobny do oryginalnego filmu BD z Sonego 370. Jakośc obrazu - wydaje mi sie być na zbliżonym poziomie (może na ekranie 100" byłyby różnice -na 37 " ja nie widziałem -szczegółowość na płycie blu ray jak i iso z himedia taka sama (przynajmniej dla mnie , nawet założyłem sobie okularki

. Faktem jest że nawet żona nie mogła wskazać jednoznacznie zwycięzscy.
Po porównaniu sobie obrazu przeszedłem do testów audio. Jak juz wspomniałem nie posiadam amplitunera hd więc z blu ray Sony S370 po optyku amplituner także dostaje sygnał DTS 5.1 (z materiału DTS HD-MA 5.1) oraz Dolby 5.1 (z Dolby truHD 7.1). Podobnie jest z sygnałami przesyłanymi do amplitunera z odtwarzacz Himedia 600a. Po prawie godzinnym porównywaniu audio z filmu nwydanego na blu ray oraz filmu w formacie blu ray iso (na himedia) musze stwierdzić nieobiektywnie, iż ja nie dostrzegłem żadnej róznicy w jakości dźwięku wypuszczenego z odtwarczacza Sony S370 i Himedia 600A (po optyku). Szczególowośc oraz dynamika audio w obu urządzeniach stały na wysokim poziomie (na szczęście nie mam sąsiadów, tylko żona bała się o stan szyb w oknach -basy suba). Wydaje mi się że po hdmi nie powinno również być dużych róznic- ale to jest do zweryfikowania.
Sprawdziłem na koniec muzykę -format flac --tu również bez niespodzianek --jest bardzo dobrze (jak dla mnie). Ponadto prawidłowo jest odtwarzana muzyka zakodowana w formacie DTS 5.1 (po optyku)
Na zakończenie - Himedia600a pomimo że ma 1/4 a może 1/5 wielkości stacjonarnego urzadzenia może o wiele więcej niż BD Sony (przyczym 600a jest o ponad 100 zł tańsza)