Odpowiem hurtem na wszystkie tutaj postawione (rozsądne) pytania.
Premiera 300B była zgodnie z zapowiedzią, jest do kupienia w Azji, Australii, Nowej Zelandii itp. W Europie też się pojawił w niektórych sieciowych sklepach, przykład choćby Futeko.com, ale w ofercie przedsprzedaży, bo wysyłkę zaczynają od 20 maja.
Z dźwiękiem można robić, co się chce, albo dekodować w playerze, albo przepuszczać core do ampli. Na zdjęciach (kiepskawe, ale brak czasu) widać ustawienia audio, które mówią wszystko.
Napisy zewnętrzne ze wszystkimi typami plików i ISO, i wewnętrzne w plikach lub katalogach BMDV - bezproblemowo. Oczywiście bez .TXT. Można zmieniać jak się chce i ile się chce. W jednym pliku mam np. 9 ścieżek językowych audio i 19 napisów - wybiera się i przełącza bezproblemowo.
Na dodatek można wyświetlać dwa różne pliki z napisami jednocześnie, góra i dół, choćby w celu nauki języka.
W porównaniu z modelem 300 brakuje mi dokładania obwódki do napisów, ale ponoć mają to "dorobić" w nowym firmware.
Jak działa model z wewnętrznym WiFi nie wiem, bo mam bez WiF.
Na ładną obudowę dla zewnętrznego dysku 3,5" niewiele mogę poradzić. Akurat mnie też trochę raził taki leżący kawał żelastwa, więc wziąłem starą czarną kieszeń, przez którą podłączało się dysk przez USB do komputera, wyciąłem ładną zaślepkę, żeby się kabel zmieścił i jest OK.
Czy zewnętrzny dysk USB czy eSATA to praktycznie nie ma wielkiego znaczenia. Przecież USB ma transfer 480 megabitów/sek, czyli ho, ho, ho, ho, ile zapasu dla najbardziej "bitratożernych" plików.
Firmware pojawia się na bieżąco, na chińskim forum ludzie piszą o zauważonych błędach, a programiści od razu je poprawiają. Do modelu 300A/B było już wydanych chyba dziewięć wersji fw, w tym chyba trzy referencyjny. Nie znam producenta playerów, która tak dbałby o klienta.
Odtwarza wszystko, nie znalazłem pliku, który sprawiłby kłopoty, nawet słynny testowy 60fps-L5.1-8ref-HDTV.mkv (ten z meczem koszykówki) idzie prawie bez przycięć, choć nie powinien, a w innym testowym pliku 1080p-24fps-L5.1-16ref-improper.mkv (wodospad i stado ptaków) artefaktów jest o 80 proc. mniej niż na playerach z 1073DD C+.
A na zakończenie informacja, iż wystawiam na Allegro mój ulubiony, wychuchany i wydmuchany playerek HiMedia HD300A - pełen komplet z pudełkiem, stan oczywiście idealny.
A teraz parę zapowiedzianych zdjęć: