1.Czy do tej usługi będziemy musieli doprowadzać dodatkowe okablowanie?
Tak, ale tylko w przypadku jeśli do tej pory do drugiego pokoju takowe okablowanie nie było przeprowadzone.
U mnie było tak, że w pokoju dużym była tylko telewizja, a do drugiego pokoju został przeciągnięty kabel do Internetu i telewizji analogowej. Monterzy po prostu zmodyfikowani to okablowanie w celu multiroom.
2.Czy prawdą jet to, że gdy już posiadamy dekoder z możliwością nagrywania (pokój nr1) drugi dekoder również musi posiadać funkcję nagrywania? (tak twierdzi pan z UPC)
Nie. Abonent, który posiada dekoder z nagrywarką, w ramach multiroom może wybrać dekoder bez lub dekoder z nagrywarką. Oczywiście konsultanci UPC mogą twierdzić coś innego, bo nie są przeszkoleni w tym zakresie. Ale nie należy się ugiąć i poprosić o to, by skonsultował to z szefostwem.
Zasada jest taka - klient może wybrać ten sam dekoder co ma lub "niższego standardu" (jesli posiada wyższy). Sam osobiście w jednym pokoju mam dekoder HD z nagrywarką, a w multiroom dekoder HD bez nagrywarki.
3.Czy usługa multiroom w UPC posiada zabezpieczenia podobne do C+ gdzie trzeba co jakiś czas aktualizować drugą kartę?
Nie. UPC stosuje inne zabezpieczenia (jak np. parowanie kart).
Drugi dekoder działa na takich zasadach co pierwszy. Generalnie usługa multiroom jest to przypisanie drugiego dekodera do konta abonamentowego. Czasami zdarza się, że oferta na drugim dekoderze jest inna niż na pierwszym (ja miałem taki przypadek), bo okazuje się, że to samo UPC włącza pakiety, które mają być aktywne na drugim dekoderze. Generalnie mamy niby dwa dekodery, ale każdy działa osobno. Warto przypomnieć, że na drugim dekoderze ma być włączony ten sam pakiet co na pierwszym (wraz z pakietami Premium jeśli masz wykupione)
4.Czy jest możliwość wyboru drugiego dekodera? (jeśli tak to jaki polecacie?)
Nie. To znaczy wybierasz z nagrywarką lub bez, ale to jaki model trafi do Ciebie - zależy od UPC
. Chociaż czasami można się dogadać - wszystko zależy od ludzi.