Pytałem już o to na forum, nikt nie odpowiada. Jak już zainstalujesz to napisz jak to u Ciebie działa.
Witam,
Raczej powinien działać pomimo tego, że Panasoniców w ogóle nie ma na liście, ale z innych źródeł wynika, że powinno być OK. Z resztą sam się Kolega przekona za te parę dni. Jakby coś było nie tak to zawsze można w ciągu 10 dni bez konsekwencji zerwać umowę.
Inną kwestią jest możliwość nagrywania programów na zewnętrzny HDD z modułem CI+.
I tu jest mały problemik.
W skrócie info od konsultanta UPC sprzed 2 dni...
Na dekoder zewnętrzny z nagrywarką daje się nagrać wszystkie kanały wraz z dodatkowo płatnymi, a na zewnętrzny HDD nie, bo ....:
1. niektórzy nadawcy (którzy to nie ma znaczenia) zastrzegają sobie w umowie z UPC taką blokadę
2. nabywając w UPC dekoder zewnętrzny z nagrywarką i płacąc 25 zeta miesięcznie wnosimy jednocześnie opłatę-haracz dla nadawców za zdjęcie takiej blokady
3. oferta dla modułu CI wynosi tylko 15 zeta i nie zawiera "haraczu" dla nadawców blokujących, a zatem nie daje pełnej możliwości nagrywania całości dostępnej dla nas oferty kanałowej z wyjątkiem programów nie zablokowanych przez nadawców.
4. problem nie w zastosowanym sprzęcie, a w opłatach
Tłumaczenie dość logiczne. Wychodzi zatem na to, że jakby za CI płacić 25 zeta to dałoby się nagrać wszystko.
Ciekawe ?? Aż nie chce mi się wierzyć, że UPC nie wpadło na taki pomysł, aby rozszerzyć ofertę o taką usługę. Może wtedy trochę nowych klientów by im przybyło, a starych trochę nie ubyło. Podejście UPC jest chyba takie, że łatwiej "wcisnąć" ludziom dekoder z nagrywarką, niż renegocjować umowy z nadawcami w celu udostępnienia niezablokowanych kanałów. Nadzieja w tym ,że może jak będą częste pytania do UPC o pełną możliwość nagrywania, to oferta pojawi się za jakiś czas.
Pozdrawiam