Mam sony z5500 + sygnał analogowy UPC (Katowice) i nawet jestem zadowolony z jakości obrazu. Ale zbóje z UPC od 1/01/2010 z oferty analogowej wycięły Eurosport 2, na którym oglądałem Bundesligę. Facio na infolinii ściemniał, że ten program jest już tylko nadawany cyfrowo i dlatego go nie ma w ofercie analogowej. Tak czy owak postawili mnie pod murem i muszę zamówić dekoder cyfrowy. Mieszkam na parterze w bloku więc inny operator sat nie wchodzi w grę- jestem na nich skazany. Wezmę chyba pakiet MaxHD tylko ze względu na Polsat Sport HD (oglądam Kubicę). Ale zastanawiam się czy opłaca się płacić o 35 zł więcej miesięcznie za HD i nie wziąć tylko pakietu standard cyfrowy bez nagrywarki. Co radzicie ?
Czy można jakoś nagrywać programy na dysk lub DVD z tego standardowego dekodera cyfrowego bez nagrywarki ? Czy jak mnie informowano- nie ma takiej możliwości. Nie ma również możliwości wyboru dekodera. Nic nie możesz u nich wybrać poza kwotą którą im będziesz płacił. Dlatego chcę im płacić jak najmniej !!!!!!!
odnośnie kwot jakie będziesz musiał zapłacić za korzystanie z UPC , to niestety musisz sam juz sobie przekalkulować ..
jednak muszę ci powiedzieć że HD kusi i jak sie ogląda np. NG HD to " serce roście " i widzisz że warto było wywalić kasę ( sporą ) na tv .
Oglądasz na LCD-ku i masz sygnał analogowy , powiem ci że będziesz miał poprawę jakości obrazu , właściwie to dziwię się że jeszcze się katujesz na analogu bo wiem ją jakość serwuje na palzmie .
Co do dekodera to na najprostszym dekoderze i kablu SCART ( bez HD i nagrywarki ) jakość " zwykłych " kanałów będzie taka sama jak na z dekodera HD i przez kabel HDMI .
Ja mam dekoder HD i jestem " zadowolony " , niestety UPC jest to taka firma co tylko dużo obiecuje a słowa nie dotrzymuje ( nowe kanały ) , tak jak ty mieszkam na parterze i mój blok jest tak kijowo ustawiony że nie mogę zamontować satelity , jestem na nich skazany ;-( .
Co do nagrywania na zewnętrzną nagrywarkę , niestety w swojej wspaniałomyślności UPC wypuściła niedawno soft do dekoderów , który blokuje przegrywanie nagranego materiału .