ramzes_1981
New member
Mam pytanie. Dlaczego niema roznicy miedzy wyswietlaniem filmu na Full HD a na HD Ready? Chodzi mi o filmy Blu Ray. Prosze o odpowiedź. 
A może spokojnie, wystarczy troszkę pomyśleć? Wielkość 1 punktu w TV 32 cale HD Ready będzie porównywalnej wielkości do 1 punktu w TV FullHD 46 cali. Tylko doprowadzając perfekcyjny sygnał 1080p uzyskasz zbliżonej jakości obraz na większym TV, im gorszy sygnał tym większa różnica będzie na korzyść mniejszego TV. Niestety duże odbiorniki potrzebują naprawdę świetnego sygnału.ramzes_1981 napisał:Wczoraj porównałem obraz miedzy FULL HD 46 cali a HD READY 32 cale i różnica była na korzyść HD Ready w czym tak naprawde jest rzecz? Chodzi mi o jakość obrazu w filmach BLU RAY.![]()
Nie no ...oczywiście, ale przedmówca napisał "porównywałem".tomiga napisał:A czy kolega oglada film na stopklatkach? Oryginalna metoda. Dla mnie by to byla strata czasu![]()
janusz napisał:Po co aparaty fotograficzne z milionami pixeli, przecież w/g tych wykresów człowiek nie zobaczy więcej na fotce 15/10 cm niż jakieś 0,3 megapixela. Po co więc aparaty po 6-10 megapixeli? Skoro może być lepiej, to po co ma być gorzej?
Witam.janusz napisał:Faktycznie różnica nie jest powalająca, ale widać ją nawet przy 15 calach, przy 32 już wyraźnie. Po prostu obraz jest płynniejszy, gładszy, wyraźniejszy. A te wykresy to już totalna lipa, dla niewidomych.
A prawa optyki się zmieni, podobnie było z dźwiękiem, przez wiele lat sprzęt HIFI odtwarzał maks. do 20.000 Hz, bo ludzkie ucho i tak powyżej nie usłyszy. Dopiero kilka lat temu okazało się to bzdurą, może i nie słyszy, ale dźwięk z pełnym pasmem nawet do 100.000 Hz brzmi lepiej i słyszy to człowiek i tak powstało m.in. DVD-Audio.