janusz napisał:Totalna bzdura. akie teorie miały sens rok, dwa lata temu, wtedy nie warto było dopłacać do FullHD, bo różnica nie duża a cena spora. Teraz gdy odbiorniki FullHD są tańsze od HD Ready, taka teoria jest wręcz szkodliwa, prowadzi do uwsteczniania. Faktycznie różnica nie jest powalająca, ale widać ją nawet przy 15 calach, przy 32 już wyraźnie. Po prostu obraz jest płynniejszy, gładszy, wyraźniejszy. A te wykresy to już totalna lipa, dla niewidomych.
Tyle bzdury w jednym zdaniu jeszcze nie widziałem. Dwa lata temu nie było dużej różnicy w jakości, a teraz jest? Nonsens. Teraz też nie ma i jak ktoś wspomniał full hd ma sens przy dużych przekątnych i małych odległościach od tv np. przy 46" ok 1.5m.
Cała reszta to marketing i wmawianie nam, że FullHD jest lepsze nawet w 32" odbiorniku. A jeśli odpowiednio Ci to wmówiono, że aż uwierzyłeś i sam zaczynasz wmawiać to innym to tylko pogratulować. Nic nie zmąci pewności dobrze dokonanego zakupu.
Po co aparaty fotograficzne z milionami pixeli, przecież w/g tych wykresów człowiek nie zobaczy więcej na fotce 15/10 cm niż jakieś 0,3 megapixela. Po co więc aparaty po 6-10 megapixeli? Skoro może być lepiej, to po co ma być gorzej?
A prawa optyki się zmieni, podobnie było z dźwiękiem, przez wiele lat sprzęt HIFI odtwarzał maks. do 20.000 Hz, bo ludzkie ucho i tak powyżej nie usłyszy. Dopiero kilka lat temu okazało się to bzdurą, może i nie słyszy, ale dźwięk z pełnym pasmem nawet do 100.000 Hz brzmi lepiej i słyszy to człowiek i tak powstało m.in. DVD-Audio.
To, ze mamy coraz lepszy obraz i dźwięk z urządzeń powszechnego użytku nie oznacza, że zmieniono prawa optyki i fonetyki, tylko lepiej je poznano i zastosowano. Odbitka 15/10 wygląda dobrze już przy 3mpikslach potem rośnie tylko waga pliku i ceny aparatów. A DVD-Audio jakoś nie zdobywa nowych obszarów i wszyscy nie odkryli nagle, ze słyszą lepiej.
Podsumowując, kiedy nie wiadomo o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze. Ludziom można wmówić wszystko, byle nakręcić sprzedaż.
Polecam mojego posta.http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=35230
Jeszcze jedno. Zastanawia mnie celowość oglądania filmów BR na 32", albo jescze śmieszniej na 15".
To taki absurd i zacofanie jak nazywanie nieodżałowanego PF 126p samochodem rodzinnym, chociaż nim był .... kiedyś. Vhs był dla 21" DVD dla 40" a BR dla 60 i więcej cali. I nech to stanie się oczywiste, a życie będzie prostsze. Mnie nie stać na tak dużą przekątną - na razie, ale odkąd przeniosłem PS3 z pokoju gościnnego, do dziecinnego i podłączyłem do 32" FullHD, przestałem oglądać Blu-ray'e - po co się męczyć. Dzieciak siedzi z nosem w ekranie to ma frajdę.
Co do wzroku, to puściłem sygnał z lapka na ten tv w rozdziałce 1920x1080 i zakładając szerokość czcionki 1piksel mogłem odczytać tekst z maksymalnie 1m potem zgadywałem, czyli dla mnie przy nieskompresowanym sygnale wizyjnym oglądalność rozdziałki FullHD dla 32" wynosi właśnie 1m i analogicznie dla 46" ok 1,6m. W "salonie siedzę w odległości 2,6m od tv i kupię sobie tam fulla jeśli będzie mnie stać na właśnie 80", czyli trzeba się rozglądać za projektorem bo takiego spadku plazm i LCD cen chyba nie dożyję

Ostatnia edycja: