Po przewertowaniu kilkunastu stron materiału zamieszczonego w Waszych postach z pomocą wujka GOOGLE, dokonałem ostatnio zakupu pierwszego konkretnego amplitunera w moim życiu, na którym mam zamiar budować swoje centrum rozrywki w nowo zakupionym mieszkaniu. Mieszkanie jest dosyć typowe, salon połączony z kuchnią ma gdzieś 20m2, z tym że miejsce odsłuchu, które przesunięte jest do lewej strony ma 14m2. Amplituner, który postanowiłem nabyć, zakupiłem, również sugerując się opiniami o rodzaju dźwięku wydobywającego się z niego oraz o możliwościach gry w stereo. Chciałem zakupić ciepło grający amplituner kina domowe z możliwością dobrego odtwarzania muzyki tylko na głośnikach frontalnych (stereo) 80% muzyki 20% filmu. Wybór padł na AVR 265. Jestem wielkim fanem użytkownika Blackninja, który właśnie ten amplituner polecał, biorąc pod uwagę podobne wymagania co moje, innym użytkownikom forum. Pozostała mi kwestia doboru głośników. Otóż wczoraj pełen optymizmu i przekonania, że zakupiłem właściwy amplituner do moich potrzeb, udałem się do profesjonalnego salonu HiFi w KAtowicach. Powiedziałem, panu sprzedawcy, że zakupiłem ww. amplituner sugerując się opiniami o ciepłym dźwięku produkowanym przez urządzenie. Pan z salonu rozwiał mój optymizm i zadowolenie, ponieważ wg. niego amplitunery Harmana nie grają ciepło i ich dźwięk nie podoba się mu (sprzedaje też HK). Wstępnie umówiłem się na odsłuch - mam przywieść mojego avr i podepną go do wybranych głośników. Mają tam Monitor Audio RX6 (który średnio mi się podoba jako mebel, ale jeśli jego dźwięk będzie mi odpowiadał to oczywiście wygląd zepchnę na drugi plan), KEF c7 (który po przeczytaniu kilku postów jest od mojego czasu faworytem), Q-acoustics 2050, chociaż zależy mi na głośnikach z przednim BR, ponieważ nie będę mógł znacznie odsunąć kolumn od ściany.
Co o tym sądzić? Jakie głośniki dobrać? Czy moje propozycje są dobre? A może celuje w zbyt duży sprzęt jak na ten metraż? Czy brać pod uwagę tylko metraż miejsca odsłuchu, czy cały metraż salonu z kuchnią i przedpokojem. Załączam zdjęcie mojego, póki co w powijakach, domowego centrum rozrywki. Jedna kolumna stać będzie oczywiście bliżej kąta po lewej, a druga pod kontaktem, przed cegiełkami po prawej.
link do zdjęcia
imageshack.us/photo/my-images/843/v2pw.jpg/]ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting