Gran Turismo 5

SierzantHarris

New member
Bez reklam
To wszystko co napisałeś bez znaczenia bo też bez konkretu, gdzie jakieś materiały chociaż w małym stopniu popierające twoje tezy, sfrustrowanym bajkopisarzom podziękujemy (o czym świadczą twoje docinki i "lololowanie" rodem z gimnazjalnego słownictwa).

Jakie tezy? O co w ogóle Ci chodzi? Bajkopisanie? A dotyczące czego bo nie rozumiem o który fragment Ci chodzi? Słownictwo gimnazjalne? Być może ale co to ma do rzeczy czyli tematu o gt5? Tak jak pisałem - dyskusja z fanbojami tak się właśnie kończy.

GT właśnie najbliżej do gt więc porównujemy, wiele osób wcześniej sugerowało że w forzy określonych błędów nie ma, w gt wyszukiwało zaś samych słabych stron.

Co mają czyjeś sugestie na temat błędów Fozrzy3 do rzeczy i co wspólnego mają z moją wypowiedzią? Nic. No właśnie.

Nie pisałem nigdzie że forza mi się nie podoba, oceniam jednak starając się być obiektywny biorąc pod uwagę to co wiem.

Nie starasz się. Robisz wszystko by udowodnić mi że napisałem coś czego nie napisałem i wmówić mi że mam jakieś złe zamiary. Standard. Poza tym - co ma do rzeczy inna gra niż gt5 w tym wątku i to czy Ci się ona podoba czy nie? Nic.

Udowodniłem iż w forzy występują również błędy które zarzuca się gt, zrobiłem to widząc jak dyskusja nabiera stronniczości, tak jak gdyby forza była gra idealna, nikt nie dostrzegł faktu że ps3 w końcu po tylu latach ma dobrego sim racera, że w końcu jest w co grać na kierze. Fun z gry przysłoniła co niektórym złość na PD, faktycznie, paskudne PD, JAK ONI MOGLI PISAĆ W SAMYCH SUPERLATYWACH O SWOIM PRODUKCIE, to jest życie i rzecz normalna, jak by ktoś pierwszy raz słyszał o marketingu.

Czyli według Ciebie skoro wiemy jak jest to mamy wzruszyć ramionami i udawać że jest okej? Okej...Gt5 jest przezajebiste a auta standard są ładniejsze od premium. Dzwięk silników to poezja a model zniszczeń wyznacza nowy poziom. Tory wzięte z poprzednich części są ładniejsze niż te nowe, kariera jest idealna i dłuższa oraz bardziej różnorodna niż kiedykolwiek a AI konsolowych przeciwników jest lepsze niż w filmie "Ja robot".

"Jedynie rozdziałkę i AA oraz większy LOD".....lolololololol...czyli właśnie te rzeczy które kompletnie zmieniają wygląd auta

Oprócz tych "lolololi" to wogóle masz coś konkretnego do powiedzenia na temat tej gry?

Tak. Pomiń "lola" i skup się na reszcie moich dwóch postów - poza "lolem" znajduje się w nich w sumie 11 zdań. Z 11stu zdań zrozumiałeś tylko "lol". Ok, luz, rozumiem.

Zamiast tego czytamy jakieś gimnazjalne "lololol"

Zamiast czego? Widzisz - dyskusja nie polega na tym by ludzie mówili/pisali wyłącznie rzeczy które chciałbyś usłyszeć. Jeśli jednak to Cię jakimś cudem dręczy to mogę pójść na ustępstwo - napisz mi więc na priv tekst z opinią na temat gt5 który mam tutaj umieścić i się pod nim podpisać, zrobię to dla Ciebie bez problemu z uśmiechem na ustach.

gt5 jest takie a owakie "bo tak", jest gra beznadziejna "bo tak"

Wskaż mi zdanie w którym napisałem że gt5 jest beznadziejne. Napisz mi także gdzie argumentowałem "bo tak" że gt5 jest beznadziejne (jak już mi wskażesz gdzie to napisałem)

Na koniec mam pytanie odnośnie twojego wzroku: czy Ty czytałeś te moje dwa posty na trzezwo? Czy Ty w ogóle je czytałeś czy może jakieś inne? A zakładając że odpowiedz jest twierdząca: czy Ty masz poważnie takie kompleksy na temat ps3 i exów na tą konsolę że widzisz w postach innych userów zdania których nie napisali? LOL

azet

Member
Bez reklam
prawda jest taka że ... gra jest średnia ,samochody niech nawet robią fikołki jak kapral pokazał, ale niech potem wyglądają jak po fikołkach

Ostatnia edycja:

Forest89

Active member
Bez reklam
Widocznie nie da się zrobić wszystkiego. Nie ten wiek i nie ta generacja konsol. Albo wszystko odpada albo auto wygląda jak z real fotki... ;)

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
jest przezajebiste a auta standard są ładniejsze od premium
Nie pisałem że są ładniejsze, ale że w niektórych modelach, jak np te na tych zdj. które umieściłem, tak źle nie wyglądają. Kilka postów wcześniej wstawiłem natomiast crapowate auto standard, tu z kolei można było sobie dopisać że wszystkie auta standard są crapowate, a to tylko wrzucam by ocenić poszczególne aspekty gry.

Obiektywnie patrząc na konkurencje (inne gry w 60fps o autach), nie jest źle z jakością wielu modeli aut standard, ale tu i tak masz racje że powinno ich wogóle nie być, też pisałem o bezsensowności rozdzielania tak jakości w grze, jedno auto super, drugie jak brzydkie kaczątko przy nim.

Z tym bajkopisarstwem to zaś chodziło mi o podmianę modeli w grze, pisałeś że wyglądają inaczej. Użyłeś subiektywnej oceny nie popartej żadnymi argumentami dowodowymi. Ja zaś specjalnie nawet sprawdziłem to w grze (wykorzystując charakterystykę bumper cam) że jendak te wszystkie szczegóły, chociażby na lampach zachwalane w ph mode, również są widoczne w grze właściwej. Są nawet na to materiały w sieci. i jedno takie zdj. wstawiłem, mogłem się mylić, czego nie zauważyć i chętnie się o tym bym przekonał gdybyś przesłał jakiś materiał.
Chętnie bym się doedukował skoro zauważyłeś coś czego ja nie spostrzegłem.

Miałeś racje że trzeba wymagać od producentów, to że przesłałem kilka (dla odmiany, ponieważ wcześniej dałem faile) pozytywnych zdj. z tej gry, to mi zaraz pisałeś że fanboj, że nie widzę wad.

Być może, w pewnych kwestiach już nawet sami żeśmy się nie zrozumieli:bober:
Peace;)

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
azet- Uszkodzenia na poziomie chciało by się widzieć, pewnie. Nie przeszkadza to jednak mi osobiście ich realistyczny brak skoro auto prowadzi się na kierownicy niesamowicie. Ciekawe jak by to wyglądało gdyby udoskonalili je w tej odsłonie, obstawiam że średnia grafiki jeszcze bardziej musiała by pójść na łeb, takie rzeczy wymagają ramu... a kto wie, może to tez kwestia licencji, tzn chodziło o producentów, nie zgadzali się na widoczne deformacje. Wszystko jest możliwe, nawet to że polyphony mogło je wprowadzić a im się nie chciało bo się nie wyrobili.

BTW sory za podwójny post, powinien być w edycji poprzedniego:evil:

arsenal

Moderator
VIP
Może wystarczyło odpuścić sobie te 1080p to i na uszkodzenia i ich efekty byłoby więcej zasobów systemu. Może. Zobaczymy czy to załatają. Na pewno nie muszą łatać modelu jazdy. Wątpię by na padzie można było wykręcać takie czasy jak na porządnych kierownicach. W moim przypadku kierownica w GT5 to bardzo dobrze oddany Force Feedback ( szuter rządzi), 900 stopni obrotu koła kierownicy, sprzęgło, szybsze pokonywanie zakrętów poprzez hamowanie metodą heel&toe. Grając na padzie bardzo dużo się traci w GT5 jak i w innych grach wyścigowych.

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Zdecydowanie mogli sobie odpuścić te 1280x1080p, interpolowanym rozdzielczościom ja mówię nie, tym bardziej że dali antialiasing Quincunx (z czasów xboxa 1 i gf3/4) który to niby jest x2 (mając efekt 4), ale w rezultacie wprowadza rozmazanie kontur. Z opinii euro gamera wynika nawet właśnie przez to że 720p wygląda lepiej, ma też normalny AAx4.
Wystarczy porównać te zdj. Pierwsze z gthd które używało minimalnie wiekszej rozdziałki za to bez quincunux aa. Po twarzach kibiców widać różnice jak na dłoni
http://images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/0/4/5/7/0/1080p_GT.jpg.jpg
http://images.eurogamer.net/assets/articles//a/1/3/0/4/5/7/0/1080p_GT5.jpg.jpg

Było by więcej ramu na pewno gdyby obniżyli rozdzielczość, gra była by tworzona zawsze pod większą ilość ramu, w aspekcie graficznym tylko by zyskała. Możliwe jednak ze to jakaś umowa z sony, marketingowa czy coś, i musieli wydać tak grę, z końcówką 1080p.

Ostatnia edycja:

debeef

New member
Bez reklam
Wydaje mi się, że po GT HD i prologue zjechaliby ich strasznie za 780p, gra mi się świetnie mimo widocznych bugów...dla mnie to stare dobre GT, ostatnio posiedziałem trochę w fotkach i ilość opcji powala

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Gt5 ma świetny model jazdy który podoba mi się nawet bardziej niż u konkurencji, no jest bardziej realistyczny i bardziej wymagający - widać to nawet na replayach ze statycznej kamery, no jak w realu się te fury zachowują. Tutaj bardzo duży plus. Jednak to jest gt5 i dlatego uważam że po tylu latach czekania oraz takim rozdmuchaniu tematu przed premierą świetny model jazdy to niestety dużo za mało. Nie rozumiem i chyba nigdy już się to nie stanie, dlaczego polyphony nie zrobiło np. 400stu aut a porządnie i z uszkodzeniami na poziomie zamiast 1000. Czy naprawdę jazda jakimiś micrami itp. albo innymi dziwolągami typu terenówki to jest to na czym zależało miłośnikom ścigałek? To samo z rozdzielczością. Dziwni ci skośnoocy, jak zawsze.

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
YouTube - Gran Turismo 3 - Corvette C5R at Laguna Seca
Laguna seca ps2

YouTube - Gran Turismo 5 - Standard Cars race - Laguna Seca
Laguna seca ps3

Tak jak pisałem, niektóre trasy zrobiono perfidnie, po mojemu to gt3 na tej samej trasie robi lepsze wrażenie pomimo tylu lat, w gt5 jest pustka na torze.. jak no jak na psp (a człowiek się dziwi czemu gt3 robiło takie pioronujące wrażenie w czasie swojej premiery:) ). Tego już chyba patchami nie dopieszczą, jeżeli chcą by gt6 nie było gwoździem do trumny, powinni się bardziej postarać. Takie nierówności są rażące, z doskonałości w skrajność, niech tu ten szef PD nie świruje że to wina ps3 bo jakoś udało im się dać również dobrze wykonane trasy.

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
Dziś przekonałem się na 100%, że GT5 to wersja beta tej gry. Zdobyłem Trofeum "111 metrów na sekundę" czyli przekroczyłem 400 km/h. Ale nie żadnym Veyronem czy innym potworem. Robiłem jakiś podrzędny puchar, (nudny jak większość z nich więc i objeżdżany bez zachwytu) na torze Tsukuba, autem standardowym Acura DN-X Concept ‘02. Na jednym z zakrętów nie zmieściłem się i wracałem po zewnętrznej. Oczywiście megainteligentni przeciwnicy w GT5 nie omijają tylko walą po jedynie słusznej linii. Więc przywalił mi taki w prawą stronę i zaczął beznamiętnie pchać po torze jak kombajn header. Moja prędkość spadła do zera a tu "bling" i trofeum za zawrotną prędkość. Momentalnie ekran zrobił się czarny, wyświetlał się tylko HUD i wesoło odliczał czas wyścigu. :shock: No i teraz zagwozdka. Zawiesiło się na amen czy nie? jak zrestartuję konsolę to mam dużą szansę na utratę zapisu gry, bo w GT5 save'y są kodowane i łatwo ulegają uszkodzeniu po zwiechach w online chociażby. Na szczęście dało radę wyjść z wyścigu. Nagrałem powtórkę i wyłączyłem PS3.
Gra, pomimo frajdy jaką daje model jazdy niestety już zaczyna mnie nudzić w trybie kariery. Wątpię czy dotrwam do dwudziestego któregoś tam poziomu by odblokować Nordshliefe. Bo taki kaprys miał pan Yamauchi. No i do tego takie kwiatki techniczne.

Ostatnia edycja:

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Arsenal- Bo też ta gra nie była ukończona, pieniądze za produkcje i tak by się nie zwróciły (nawet zakładając że kupił każdy posiadacz ps3, to była by to ilość 5x za mała). W końcu więc panowie od sony wymogli na Kazie by wydał co jest. Moim zdaniem dobrze, mimo wszystko gra jest warta świeczki, nierówność i jakieś tam bugi (najbardziej rzucają się w oczy cienie) to nic przy fenomenalnym modelu jazdy, klimacie tej produkcji, czy modelach aut premium. To jedyna fizyka prowadzenia auta na konsoli która może konkurować z rFactor, jako całość jest dobrze, content cieszy. Jestem pewien że ta gra będzie grana przez wielu ludzi do czasu gt6 które ukaże się może jeszcze za naszego żywota :-D

leonidas18

New member
Możecie mi wyjaśnić dlaczego nie mogę sprzedać ledwo zakupionego Ferrazi Enzo i Zondy (oba auta premium). Gdy naciskam sprzedaj mam komunikat tego auta nie można sprzedać, czy chcesz je usunąć ze swojego garażu. Mam zaznaczone inne auto do jazdy więc nie wiem o co chodzi.

Wiecie może, które auta można zmodyfikować wyścigowo w GT Auto ?

vasyndrom

New member
oto lista samochodow na ktorych mozna zrobic race mod'a

Acura NSX RM ‘91
Chevrolet Camaro SS RM ‘10
Chevrolet Camaro Z28 RM ‘69
Chevrolet Corvette Z06 (C6) RM ‘06
Chevrolet Corvette ZR1 (C6) RM ‘09
Dodge Challenger R/T RM ‘70
Honda CIVIC TYPE R (EK) RM ‘97
Honda INTEGRA TYPE R (DC5) RM ‘04
Lexus IS F RM ‘07
Lotus Elise RM ‘96
Lotus Elise 111R RM ‘04
Mitsubishi Lancer Evolution IX GSR RM ‘05
Nissan SILVIA spec-R AERO (S15) RM ‘02
Subaru IMPREZA Sedan WRX STI spec C Type RA RM ‘05
Suzuki Cappuccino (EA21R) RM ‘95
TVR Tuscan Speed 6 RM ‘00
Volkswagen Golf IV GTI RM ‘01

uwaga bo dokladny model i rocznik sa waze :)

jeszcze jedno, jesli tuningowales wczesniej auto kupujac czesci w tuning shopie to zostana one zastapione tymi z race mod'a.

pa3

New member
Bez reklam
Jestem pewien że ta gra będzie grana przez wielu ludzi do czasu gt6 które ukaże się może jeszcze za naszego żywota :-D

W sumie na każdą generację konsoli wychodziły po 2 tytuły GT, więc b. możliwe że dostaniemy np. za rok poprawioną wersję (Complete Edition), albo z nowym numerkiem :) - co by przy okazji uciszyć premierę Forzy 4

Edit.
PSX - GT 1 i 2
PS2 - GT 3 i 4
PS3 - GT 5 i ???? - może Yamauchi przez te 5 lat nie próżnował i dostaniemy wypasioną 6 ;)

Ostatnia edycja:

adamusSY

New member
Witam, kupiłem niedawno GT5 i powiem szczerze, gra się nie źle ale na kolana nie rzuca jak zapowiadano. Słyszałem gdzieś, że można ściągnąć nakładkę powodującą uszkodzenia samochodu i związane z tym konsekwencje w prowadzeniu auta. Już jak grałem w Motosforza 2 na Xklocku to było to zastosowane a w takim hicie jakim jest GT5 tego by nie było? Wygląda to trochę dziwnie i nienatutarnie jak auto obija się o bandy i ani ryski nie widać :). Jeżeli istnieje coś takiego do ściągnięcia to proszę o pomoc, z góry dzięki i pozdrawiam.

Do góry