Gran Turismo 5

Forest89

Active member
Bez reklam
Muzyka to kwestia gustu. Mnie jako koneserowi dobrej muzyki akurat się podoba. GT5 to ekskluzyw więc i muzyka musi być ekskluzywna a nie jakaś jebanka w stylu Bornouta czy NFS. ;) Po za tym Kaziu pomyślał o takich ludziach jak Wy i stworzył opcję, która umożliwia ustawienie własnego utworu w menu czy w grze, czy nawet całej playlisty, nie sprawdzałem ;)

Pozdro,

vasyndrom

New member
Muzyka to kwestia gustu. Mnie jako koneserowi dobrej muzyki akurat się podoba. GT5 to ekskluzyw więc i muzyka musi być ekskluzywna a nie jakaś jebanka w stylu Bornouta czy NFS. ;) Po za tym Kaziu pomyślał o takich ludziach jak Wy i stworzył opcję, która umożliwia ustawienie własnego utworu w menu czy w grze, czy nawet całej playlisty, nie sprawdzałem ;)

Pozdro,
w menu wlasna muzyka? jakos nie widzialem tam opcji menu bgm hmmmm

cierpliwy_304

New member
Nie wiem czy to nie OT ale pytanko do zawodowców, jakie kierownice posiadacie do grania w GT5? Dziś prawdopodobnie kupię grę ale już wiem że przez kilka ładnych dni jak nie tyg. (może na gwiazdkę kupię sobie kiere) będę grał na padzie. Thx za ew. odp.

mataman

New member
Bez reklam
Teraz wszyscy kiery kupują. Wcześniej wszyscy grali na padzie i Jakos nie było narzekań. Mam co prawda kółko ale raczej je sprzedam i objade wszystkich kierowników na padzie :D

azet

Member
Bez reklam
Witam, są ludzie którym nic nie pasuje, wieczni narzekacze.Wsadziłbyś takiego jednego z drugim do prawdziwego auta, to też jakiś problem by znaleźli. Wolą grać w arcadówki, normalnego auta nigdy nie prowadzili, w d.pie byli i g..no widzieli. Także to tyle z mojej strony. Ja w week chyba już się będę zagrywał w ten tytuł, kiernia+GT5 i jestem wniebowzięty.
Pozdrawiam.
ostro ,ale są "fanboye", którym - choćby niewiadomo jak spartaczono grę- i tak będzie dobrze, tak jak kolega który jeszcze nie grał a już będzie wniebowzięty, ale już wie że są ludzie którym wszystko nie pasuje,

Taka propozycja- skoro jest możliwość robienia zdjęć, może warto założyć temat -galerię, gdzie będzie można umieszczać zdjęcia swoich " wozików " z może jakimiś danymi, czy opisem , sam nie wiem, rzucam pod rozwagę, tylko zdjęcia np.

Uploaded with ImageShack.us

pav3l

New member
Bez reklam
dobrze żeby się Arsenal wypowiedział. Jak nie będzie zamykał wątku, to to ja byłbym za. Same fury+komenty fur....?

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Mylisz sie. Każdy prawdziwy fan GT będzie właśnie marudził bo czekał 5 lat na opad szczeny, którego nie ma. Każdy prawdziwy fan będzie sie czuł oszukany, bo obiecywano mu złote góry i nie dotrzymano obietnicy. Nie wiem co polyphony robiło przez te 5 lat skoro wypuszczają tak nierówna grę.
Hmm ile czasu temu czytało się że będą auta standardowe i to tylko przykład, jak ktoś śledził informacje o tej grze nie powinien być zaskoczony finalnym jej obrazem. Można było oczekiwać że ta gra będzie nie wiadomo jakim przełomem w stosunku do 4 ale już po Prologu ja nie miałem złudzeń.
Pewnie, zawsze znalazł bym rzeczy do usprawnienia w tej grze i o tych rzeczach sam pisałem (wystarczy cofnąć kilka stron wcześniej). Jaki jest finał, ten kto grał widzi, DLA MNIE WSZYSTKO TO JEST JEDNAK I TAK BEZ ZNACZENIA, skoro auta prowadzi się super i gra wciąga. Co do grafiki choć mi się spodobała, to się zgodzę gdyż że są miejsca nierówne, ale do samego uczucia jazdy autem to masz nawet wypowiedzi profesjonalnych kierowców które zamieściłem chwalące właśnie ten aspekt, a za co ludzie i tak jadą po gt (bo przecież grali w nfs a tam jest te niesamowite poczucie prędkości itp.). Dla przypomnienia, link poniżej z jazdy Christiphera Ziechlinga, który nawet wypowiada się w jednym ze swoich filmików że ludzie "jadący" po tej grze sami nie mają pojęcia jak dobrą grę krytykują.

http://www.youtube.com/watch?v=4G8RCRc_AlU

Może nie jestem takim growym koneserem, z rzeczy samej ostatnio poświęcam na gry nawet nie kilka minut dziennie. Może gdyby moje życie składało się z samego grania to był bym jak krytyk filmowy wobec nich. Tak jednak nie jest i ten podział na modele premium/standard, czy też nierówna grafa, nie jest dla mnie powodem by mieć za złe polyphony wydania tej gry czy tez ubolewać nie wiadomo jak nad tym powodem że grę wydali.

...popłynąłeś trochę kapralu. Myślałem, że wojsko nie daje sobą manipulować... :wink:
Gdybyś wiedział co ludziom sie podaje (w celu sterowania, manipulacji np) do żywności, szczepionenk, to nie było by ci w nastroju do żartowania koleszko, niestety są sfery w które przeciętny człowiek nigdy nie wejrzy. Przeciętnego człowieka interesuje bowiem wyłącznie własna przestrzeń. Oczywiście, pisanie o tym na forum takim jak to jest absolutnie bezcelowe i z czego zdaje sobie sprawę ale przynajmniej istnienie wiecznych narzekaczy mnie nie zaskakuje, wiem jako FAKT że ludziom u władzy zależy by tak znieczulać ludzi.

Ostatnia edycja:

Peek

New member
Bez reklam
Witam panowie, po mojej dwuletniej obecności na forum jest to mój ostatni post. To co się dzieje z tym forum naprawde mnie przeraża. Kiedy zakładałem konto i pisłem tu dwa lata, było tu wielu normalnych graczy, z którymi można było pogadać, podzielić sie poglądami, ale wszystko w kulturalnej atmosferze, bez chamstwa i fanboystwa. Niestety wszystko uległo diametralnej zmianie.

Takie dzieciaczki jak azet (fanboy pc-towy) czy houdini(dzieciaczek, który jara się byle "g.wnem") powoli zaczynają dominować na forum. Nie chce się z nimi kłócić. Nie chce stać się takim jak oni. Mam swoje życie, nie czycham 24h na forum jak oni byle tylko sie pogryźć bo GT5 jest dobre, bo tak i już...

Co do GT5 to mój pogląd jest taki: Nie ma się co oszukiwać. Tak jak przewidywałem oczekiwania graczy przerosły grę, która stała się przestarzała, a data premiery przesuwana była nie po to, żeby ją maksymalnie doszlifować, a po to by nadgonić aktualnie trendy, nie ośmieszyć się. Gra jest dobra i tyle mogę o niej powiedzieć, absolutnie nie jest to żadna rewelacja (chyba, że komuś imponuje 1000 samochodów). Tak naprawdę pojedynek z GT5 wygrała Forza 3 i to już jakis rok temu... Minął jakiś czas, wyszło GT5 i niestety, zonk. Model jazdy tak jak w prologu jest ładnie mówiąc słaby... (mam prawo jazdy, więc niech houdini - gimnazjalista - nie gada, że ktoś w d.pie był i g.wno widział) nie mówiąc już o grafice, która wcale nie jest rewolucyjna i o smiechu wartych standard carach.

Tak jak pisałem wcześniej to mój ostatni post na forum. Wiem, że pomogłem tu kilkunastu użytkownikom w kupnie sprzętu, wyborze odpowiedniego modelu itd, ciesze sie, że gdy działałem na forum to było ono pełne fajnych, normalnych ludzi - nie tak jak teraz. Dziekuje Wam panowie za wymiany zdań oraz konstruktywne dyskusje. Ciesze sie, jeśli byłem dla kogos opiniotwórczy i pomogłem w doborze gier, które warto kupić.

Moja rada na odchodne: Nie kłóćcie się z dziecmi neo, bo staniecie się tacy jak oni...

PS. Jeśli ktoś będzie chciał coś mojego poczytać, to aktualnie piszę recenzje na gameonly.pl

Pozdrawiam,
Peek

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
Nie denerwujcie się panowie, po co mam kasować posty albo i więcej. To tylko gra, w dodatku, po paru spędzonych godzinach mam odczucie, że najsłabsza z serii. Dobra gra, ale Forza 3 jest jednak dla mnie lepsza. Może po następnych kilkunastu( i kilkunastu patchach:twisted: ) godzinach zmienię opinię. Na teraz, moja ocena nie może przekroczyć naciąganego 8/10. Dlaczego?
-Grafika nie zachwyciła mnie kompletnie. Po GT5Prologue nie mogła przecież ale w wielu aspektach jest po prostu gorzej niż w Prologu. Po co to całe zawracanie głowy 1080p. 720p i 60 fps spokojnie by wystarczyło( albo i dało lepsze efekty) bo PS3 jest za słabe na FullHD w grach tego kalibru. No i mamy nadal płaskie drzewa w grze 3D, kiepski wygląd aut standardowych, cieni czy dymu, a i tekstury w niektórych miejscach torów są jak z poprzedniej epoki. Tyle zdążyłem zauważyć.
- Nie działa wykrywanie twarzy przez PSEye. To znaczy, podobno działa w niektórych autach Premium i tylko w trybie arcade. Takie małe niedomówienie. :smile:Mnie się nie udało tego uruchomić wcale, choć spędziłem w ustawieniach kamery ponad pół godziny.
- Brak oficjalnego wsparcia porządnych kierownic( Fanatec, G25/27, wyższe modele Trustmaster Ferrari) i mizerna ogólna konfiguracja kierownic. Tylko ustawienie FF i trybu amator->symulacja. Zapomnijcie o ustawieniach deadzone kółka czy pedałów, ustawieniu manualnego sprzęgła( nadal trójkącik) czy zmapowaniu przycisków na kierownicy i shifterze tak jak byście chcieli.
- W Acrade nie ma Nürburgringu. Takiego jak wszyscy kochamy. Czyli ponad 30 km frajdy z zakrętami. Jest tylko namiastka w postaci okrążenia GP.
- Nie ma, powtarzam, NIE MA opcji wymiany hamulców na lepsze w Tuningu. Poważnie.
- Dźwięk silników jeszcze jak cię mogę, ale dźwięki pisku opon, zderzeń z przeciwnikami czy otoczeniem ... no są. Muzyka jak zwykle granturismowa. Czyli z automatu Mute podczas wyścigów.
- Brak widoku z kokpitu we wszystkich autach. Co mnie obchodzi, że tysiąc aut jest. Konkurencja ma ponad 400 aut i każde ma ten widok. Pięć lat czasu było. Żeby się zaraz nie okazało, że jakieś auta w Prologu miały kokpit a w GT5 nie mają. Będzie fajnie:smile:
- Brak zniszczeń i auta to dalej pudełka do robienia handicapów na zakrętach. Zniszczenia pojawiają się podobno od 10 poziomu doświadczenia. Z nadmiaru czasu jak widać jeszcze tak daleko nie dotarłem jak widać. Z którejś ( nie pamiętam której) recenzji wyczytałem, że zniszczenia są tylko wizualne i nie ma konsekwencji po kraksie. Jeśli to prawda to już widzę te emocjonujące wyścigi online na poziomie. Przekroczę 10 poziom to się zobaczy.
- Jak na razie wszystkie próby gry online kończyły się zwiechą konsoli więc tryb online nie istniej:mrgreen:
- Model jazdy nie jest żadnym cudem świata. Może go dopracują ale na teraz to Forza ma lepszy.
To tak na szybko.
Co mi się podoba? Zmienne warunki pogodowe i różne rodzaje nawierzchni. Force Feedback, zwłaszcza na trasach szutrowych daje radę. Tor Top Gear. Nadal są licencje no i cała gra po polsku choć ten cały szum o Martynie Wojciechowskiej przesadzony. Raptem cztery zdania po zakończeniu jednej z licencji usłyszałem. Kupować? Poczekać na parę patchy i poczytać co w nich naprawili bo na teraz gra wygląda jakby Polyphony się trochę pogubiło a ich szef cały ten czas spędzał na wyścigach i imprezach promocyjnych.

Ostatnia edycja:

azet

Member
Bez reklam
w grze można użyc tylko raz lakier ? miałem taki ładny na DB9 , ale chciałem poeksperymentować patrzę by znowu go użyć ...i... już nie ma ...
ale gra i tak jest generalnie taka jak masta czyli słaba....
ps.
Peek nie rób tego, wygoniliśmy Bambo dla Ciebie a Ty się nam tak odwdzięczasz? ;-)
Daj spokój nie przejmuj się takimi jak azet czy hudini, tacy zawsze będą.

Pozdrawiam,
czy masta :fool:, którego zapewne połowa postów jest nie na temat,nawet sobie nie zdaje sprawy jak przesiąkł bambo,jaki jest do niego podobny ..... spam spamem pogania panie "spojler";-)

Ostatnia edycja:

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
arsenal- Swoją drogą i tak te stałe 60 fps nie udało się osiągnąć ale dobrze że jest przez większość czasu. Szkoda jedynie że 1080p to wcale nie 1080p, chyba 1280x1080p a takie niepełne 1080p na panelu fullHD wygląda jednak nie tak jak powinno. Moim zdaniem Polyphony od razu powinna porzucić pomysł z tymi autami z gt4/standard, miel by czas na dopieszczenie tras, bo co by nie mówić pokazali że engine ma potencjał wyświetlić trasy w wysokiej jakości tak jak auta. BTW w forzy 3 też są drzewa pseudo 3d, na full 3d to poczekamy ale do następnej generacji. Pewnie by im wyszło idealnie z drzewami, tak w przypadku gt jak i forzy gdyby dali 30fps.

Peek- gdzie nie wejdziesz na forum, znajdziesz więcej takich samych ludzi, tutaj na hdtv i tak większość fanów różnych technologicznych nowinek jest przynajmniej dorosła, dyskusja przez to jest bez rażących przezwisk i toczy się kulturalnie. Gran turismo to bez wątpienia marka powodująca spięcia

pav3l- założenie to oparłem tylko co do twojej osoby bo użyłeś ironicznej odpowiedz na moje stwierdzenie o pewnych rzeczach, to mi pokazało że najprawdopodobniej nie wiesz o ich istnieniu. Możesz zaprzeczać pewnym informacjom które napisałem, śmiać się z tego nawet, w istocie są tak naprawdę rzeczami tajnymi, ale przez fakt bycia tajnymi nic dziwnego że możesz o nich nie wiedzieć. Tyle w temacie bo tu już naprawdę nie powinienem o tym pisać na forum poświęconym "zabawkom" :D Zagalapowałem się trochę ale też taki mam charakter że jak o czymś wiem to staram się o tym mówić gdy w jakikolwiek sposób dotyczy to problemu, tu chodziło o istnienie narzekaczy, ludzki którym nigdy nie dogodzisz, którym wszystko się nie podoba. Tacy bowiem ludzie istnieją i nie jest tak bez powodu, pewne rzeczy odgórnie planowane na to wpływają.

Ostatnia edycja:

pav3l

New member
Bez reklam
@Arsenal:
Dobrze, że chociaż posta Peeka nie wywaliłeś. Nie dziwię się chłopakowi, też zastawiam się nad sensem dalszego istnienia tutaj, choć takiego stażu jak on nie mam.....

debeef

New member
Bez reklam
Dużo racji jest w tym co napisał Arsenal o wadach GT 5, jednak nadal jest na tyle rzeczy dobrych i bardzo dobrych, że gra wciągnęła mnie bez reszty...dlatego też nie wiem nic o tych dramach które musiały mieć tu wcześniej miejsce, a czytać mi się tego nie chce skoro Peek po nich wymiękł. Prawdą jest też, że na tym forum w większości panuje kulturalna atmosfera i nawet jeśli przez chwilę było inaczej to nie sądzę by był sens z tego powodu stąd odchodzić.
Fajne są niektóre trophy, właśnie wpadł mi za staruszka i przebieg...pomysłowe

Do góry